Den Bosch herpakt zich na roerige week: ‘We zijn niet in paniek’

‘Als je na een tegenslag meteen in zak en as bent, vind ik je geen topploeg. Toppers zetten de knop meteen weer om’, zei Den Bosch-aanvoerder Marloes Keetels zondagmiddag in het clubhuis van Kampong na de 2-1 overwinning. Na de vierde plaats op de EHCC straalde Den Bosch weer één en al zelfvertrouwen uit. Alsof er niets aan de hand was. ‘We zijn niet in paniek.’

Halverwege het eerste kwart had Den Bosch al drie grote kansen gemist, toen coach Raoul Ehren, die langs de lijn stond, zijn hoofd naar de wisselspeelsters op de bank draaide. Hij had misschien kunnen zeggen wat er in zijn ogen niet goed ging, maar dat deed hij niet. Hij zette juist een grote glimlach op. Een signaal naar zijn speelsters toe dat ze moesten blijven lachen. Het stond dan wel nog steeds 0-0, maar er was helemaal niets aan de hand.

Raoul Ehren was de ontspannenheid zelve

Nooit eerder in het vijftienjarige tijdperk van Ehren – als hoofdcoach en als assistent – verloor Den Bosch twee wedstrijden op rij. Het was een vreemde situatie voor de kampioenenploeg uit Brabant. Noem het een crisis. Deze week kwamen de kwaliteiten van Ehren prachtig bovendrijven. Het is fascinerend om te zien hoe ontspannen hij blijft, niet alleen voorafgaand aan de wedstrijd, in het clubhuis, maar vooral ook tijdens het duel. In krap een week een tijd, waarin vijf internationals van Den Bosch naar Oranje uitvlogen, is het hem gelukt om zijn ploeg bij elkaar te rapen, nadat zijn speelsters na de nederlaag tegen Der Club an der Alster één voor één de kleedkamer uitdropen met tranen in hun ogen.

Vanaf de eerste seconde straalde Den Bosch tegen Kampong meteen weer het zelfvertrouwen en de onoverwinnelijkheid uit waar de ploeg zo om bekend staat. Toen Kampong in het tweede kwart en drie minuten na het openingsdoelpunt van Lieke Hulsen meteen al de gelijkmaker maakte via Pam Imhof, bleef Den Bosch rustig. Professioneel hockeyde het zich naar een 2-1 overwinning.

‘Niet alles was vorige week slecht’, zei Ehren. Ik heb deze week gezien hoe we getraind hebben. Dat was gewoon prima. Zo makkelijk komen ze niet van ons af.’

Met een rendement van 2 uit 29 loopt de strafcorner van Den Bosch de laatste week niet goed. Foto: OrangePictures/Hans van der Valk

Den Bosch moest evalueren in een Pro League-week

Het was een rare week voor Den Bosch. Zondag verloren ze van Amsterdam en maandag van Der Club an der Alster. Dinsdag kwamen alle speelsters bij elkaar voor een uitlooptraining en een evaluatiemoment. Tijdens de training van donderdag ontbraken Josine Koning, Frédérique Matla, Ireen van den Assem, Sanne Koolen en Pien Sanders. Zondagochtend zag iedereen elkaar pas weer voor deze wedstrijd. Keetels: ‘Het is goed dat we dinsdag met z’n allen samen zijn geweest. Je moet samen zijn om die twee nederlagen…Hoe noem je dat…Te verwerken. Nee, dat klinkt zo zwaar, verwerken. Om het erover te hebben.’

Bij Den Bosch kan iedereen kritisch op elkaar zijn als ze winnen, zei Ehren. Bij 4-0 denken ze: had het niet 6-0 moeten zijn? Deze week was het juist zaak om niet alleen de negatieve, maar vooral de positieve dingen te benoemen. Om te voorkomen dat ze zichzelf de put in zouden praten.

‘Neem die wedstrijd tegen Amsterdam. Amsterdam is in het derde en het vierde kwart drie keer in onze cirkel gekomen’, zei Ehren. ‘Ik ben het er helemaal mee eens dat niet iedereen in topvorm was en dat de corner verdedigend en de corner aanvallend niet goed gingen. Maar we stonden goed. We pakten ballen af en we vochten. Alleen de absolute scherpte ontbrak. Dat kan gebeuren. We moeten gewoon doorgaan waar we in de competitie gebleven waren. Dat hebben we vandaag gedaan. We hebben karakter getoond.’

Den Bosch juicht na het maken van een doelpunt. Foto: OrangePictures/Hans van der Valk

‘Ik had niet verwacht dat we meteen met 5-0 zouden winnen’

Kampong was voor Den Bosch in deze fase misschien wel de ideale tegenstander. Geen topploeg, die de Bosschenaren een tik zou kunnen uitdelen. Ook geen degradatiekandidaat, die veel te makkelijk verslagen zou worden. Ook zonder Renée van Laarhoven, Margot Zuidhof (allebei geblesseerd) en Nina Notman (Pro League met Duitsland) en met twee Dames 2-speelsters en één B1-junior bood Kampong genoeg tegenstand. Lekker voor het gevoel van Den Bosch, dat verdiend won. Ehren: ‘Ik had niet verwacht dat we meteen met 5-0 zouden winnen.’

Den Bosch begon sterk. Meteen was er een schietkans voor Lidewij Welten, die last heeft van haar bilspier, maar de warming-up doorstond en zich klaar wil stomen voor de play-offs. Even later volgde een forehandschot van Frédérique Matla, die minder speelminuten kreeg dan normaal, vanwege de Pro League afgelopen week. Na de 2-1 van Lieke Hulsen uit een strafbal in de 40ste minuut bleef Den Bosch de wedstrijd controleren.

Gele kaart voor Santi Freixa

Drie minuten voor tijd benadeelde Kampong-coach Santi Freixa zijn eigen ploeg, nadat hij de arbitrage woest en met een hoop handgebaren aansprak op volgens hem inconsequent fluiten. Door de gele kaart die hij kreeg, moest hij een speler naar de kant halen. Vanwege een groene kaart van Gigi Oliva even daarvoor stond Kampong in de slotfase dus met negen speelsters. Daarom haalde Freixa ook zijn al ingebrachte vliegende keepster naar de kant en bracht hij Alexandra Heerbaart weer terug het veld in. Het haalde de angel uit het beoogde slotoffensief van Kampong, dat na het terugkeren van Oliva opnieuw met negen man stond, vanwege groen voor Marieke van der Vis.

Santi Freixa krijgt vanwege aanmerkingen op de arbitrage een gele kaart. Foto: OrangePictures/Hans van der Valk

De strafcorner van Den Bosch loopt nog niet

De overwinning van Den Bosch was verdiend, maar toch verliep niet alles vlekkeloos voor de Bossche Bazen. Het spel is nog niet altijd geweldig. Bij een stand van 0-0 kreeg Kampong een opgelegde kans. Later creëerde de thuisploeg hier en daar nog wat mogelijkheden. Het rendement van 0 uit 8 uit de strafcorner van Den Bosch (met de EHCC erbij is het rendement nu 2 uit 29) riep de vraag op wat er met de strafcorner aan de hand is.

‘Ís er iets met de corner aan de hand?’ zei Keetels. ‘Ik vind dat dat altijd nogal snel gezegd wordt. Vliegen er twee in, dan is het allemaal geweldig. Vliegen er twee niet in, dan loopt ie niet. Natuurlijk hadden we er vandaag graag eentje gemaakt. We werken er hard aan. Het komt heus wel goed. Op het moment dat ie erin moet, gaat ie erin. Let maar op.’

SCHC verloor zondag met 2-3 van Laren. Oranje-Rood speelde met 4-4 gelijk tegen Groningen. Amsterdam won net met 2-1 van Hurley. Het zegt iets over de concurrenten van Den Bosch, die 2,5 week voor de play-offs blijkbaar ook nog niet op volle toeren draaien. Ehren: ‘Vanaf nu zijn we bij elkaar en hoeven we niemand meer aan Oranje af te staan. We kunnen nu gaan bouwen en naar onze topvorm groeien. Het gaat nu echt beginnen. We hebben er nog steeds het volste vertrouwen in.’


13 Reacties

 1. janine-bijlsma

  Wat een schizofrene verslaggever is dit toch. Het lek is weer boven, 2-1 winst op (een al uitgespeeld) Kampong! Super briljant gedaan van Ehren... Laten we dit in de play offs even bekijken. De keepsters bakt er al maanden niks van, er gaat geen corner binnen en het spel is voorspelbaar. Ik zet mn geld nog steeds op schc. Maar goed dat Denbosch een (gespeeld) positiviteit -offensief inzet, licht er helemaal niet dik bovenop.

 2. lynnBosman

  Dat de verslaggever soms wat maffe verslagen schrijft ben ik het met je eens. Maar de rest van je betoog.. De keepster bakt er al maanden niks van? Wat een onzin, Koning stond niet lekker te keepen tijdens de EHCC maar stond vandaag en ook tijdens Duitsland goed te keepen. Het was zeker geen hosanna, maar de winst was verdiend. Een aantal internationals is niet in topvorm. Wat betreft de corner, nee deze loopt niet. De overige PO kandidaten hebben betere schutters en de varianten voeren zij ook betee uit. Pieken op het juiste moment, dat doet DB al jaren dus waarom zou je in vredesnaam in zak en as gaan zitten als nog niets gespeeld is? SCHC verliest, AMS wint nipt en OR soeelt gelijk. Zegt niks over de PO. Deze wedstrijd was gewoon even lekker tussendoor Vorig seizoen dacht bijna iedereen aan Amsterdam. Hoe het dit jaar gaat zullen we zien. Bij de overige drie ploegen is het ook nog geen hosanna, hoewel de corner daar beter loopt.

 3. jappiekrekel

  Welten verwoord t zoals t is, dat de verslaggever een ander antwoord had gewild, zegt iets over zijn niveau, niet over Welten.

 4. cmb-koning

  Wat een onzin reactie van A Bijlsma over DB .Probeer nou een positief te zijn en je te verheugen op een mooie p/o serie .En het leuke is dat de laatste hfd.klasse wedstrijd op 12 mei SCHC- DB is. Wordt een mooie wedstrijd!!

  1. circlestorm69

   Wij zijn er bij! Nu al zin in!

 5. janine-bijlsma

  Het is wat mij betreft veel te zwart wit dit. Vorige week was Denbosch ongeveer afgeschreven voor de titel en nu zou het lek weer boven zijn na 1 gesprek en een, meer dan logische, overwinning op Kampong. Dit is een team met 10 internationals en de 2 beste spitsen ter wereld. Het zal mij jeuken wie er kampioen wordt, maar feit is dat DB gefaald heeft afgelopen weekend en dat weten ze. Ze kunnen roepen dat Amsterdam nog maar 3 x in de cirkel is gekomen, maar ik hoor ze niet over de 2-0 van Adegeest (op ziggo overduidelijk binnen de cirkel) en de 100% strafbal overtreding op Verschoor de tweede helft. Het is maar heel sterk de vraag of je daar binnen 3 weken van kunt herstellen, in elk geval niet in 1 week. Dit was niet de test tegen Kampong. Dat ze dit anders naar buiten communiceren is natuurlijk logisch, maar ook vrij doorzichtig. Overigens is het natuurlijk heel begrijpelijk dat de gehele top 4 moeite had vandaag. Amsterdam en DB na de EHCCC en de profliga wedstrijd en schc en OR idem pro liga. Waardeloos getimed en mede daardoor dus ook een slechte wedstrijd van nederland tegen Duitsland, wat kun je dan verwachten?

 6. pietersmits

  Als je niet alleen naar de woorden luistert, maar ook naar het gezicht van Welten kijkt, dan zie je dat er wel degelijk een probleem is. Het verschil tussen winnen en verliezen is inderdaad erg klein. Het niveau zal dicht bij elkaar liggen. Den Bosch heeft een tikje gehad waarvan herstellen zeker mogelijk is. Dan is het verstandig binnenskamers niet teveel te ontkennen dat je een probleem hebt. Wat je naar buiten probeert uit te stralen is een keuze.

 7. marijeknuvers

  Bij Den Bosch al een paar jaar geen ontwikkeling meer. Ze hebben het afscheid van Maartje Paumen goed opgevangen, maar zijn vervolgens stil komen te staan. Al 20 jaar topclub in Nederland en Europa. Ook trainer/coach Ehren heeft het jaren prima gedaan. Op een gegeven moment leidt dat tot zelfgenoegzaamheid. Als de "media" je de hemel in prijzen is het einde inderdaad nabij. Ze wanen zich zo sterk dat nieuw bloed niet de kans krijgt zich serieus te ontwikkelen. Nieuwe kwaliteiten worden onvoldoende benut. Dat doet bv Amsterdam veel beter. Denken dat je het trucje wel kent is funest. Stilstand is achteruitgang.

 8. Hockeyfeest

  Zoals al zo vaak hier genoemd. De competitie heeft enorm te lijden onder het Nationale team. Je ziet het bij alle "hofleveranciers". Individueel gaan al die meiden (en dat is inmiddels wel een heel grote club) voor een plaats in het team voor Tokio. De rest is individueel bijzaak. De teams met de grootste delegatie in de selecties van Annan hebben het meeste last. Ik denk dat dat meer invloed heeft dan zelfgenoegzaamheid etc

 9. Hockeyfeest

  @Knuufke. Den Bosch heeft volgens mij haar titels nooit met mooi of creatief hockey veroverd. Het was meestal vooral de wil om te winnen waarin ze uitblonken. Het lijkt nu dat Amsterdam dat trucje afgekeken heeft. SCHC niet en die worden dus geen landskampioen. O-R mist denk ik het echte niveau. Ik heb wel zin in de Play-offs.

 10. pietersmits

  Hé knuufke: O-R er (zie eerdere reacties), sinds een paar jaar geen ontwikkeling meer bij Den Bosch, nieuw bloed geen kans geven zich te ontwikkelen, kwaliteiten onvoldoende benutten.......... Zit er iets dwars? Misschien iets met een bepaalde speelster en een strafcorner te maken?

 11. Kampongfan

  Scherp! Knuufke heeft in ieder geval een punt. Een sleeptalent uit eigen gelederen laten vertrekken en dan 3 jaar later geen fatsoenlijke strafcorner meer weten te produceren.

 12. Kampongfan

  Ik had de uitkomst van de wedstrijd willen zien als onze selectie wel compleet was geweest. Ik denk dat er dan geen sprake van "herpakken" zou zijn geweest. Den Bosch was alles behalve overtuigend.


Wat vind jij? Praat mee...