Den Bosch maakt transfer Laura Nunnink wereldkundig

Na haar hele leven in Eindhoven te hebben gespeeld maakt international Laura Nunnink (25) komend seizoen de overstap van Oranje-Rood naar Den Bosch. Daarmee verliest Oranje-Rood in één klap haar beste speelster. Voor het eerst in vier jaar haalt Den Bosch weer versterking van buitenaf. Nunnink tekent een contract voor twee jaar.

Al een aantal weken lang is de transfer in kannen en kruiken. ‘We hebben al voor de huidige bizarre tijd met Laura gesproken en beide partijen waren enthousiast. Het is fijn dat we in deze tijden zo’n positief nieuws kunnen brengen’, zegt bestuurslid Tophockey Vera Vorstenbosch.

Op de achtergrond speelde de overstap dus al wat langer. In de winter voerde Nunnink, vertelt ze, het eerste gesprek met Den Bosch-coach Raoul Ehren, die haar graag wilde verleiden tot een transfer. De periode januari-februari, waarin de middenvelder met het Nederlands elftal op reis was naar China, de Verenigde Staten en Argentinië, gebruikte Nunnink om het idee van een transfer rustig te laten bezinken.

‘Ik heb er lang over nagedacht. Op een gegeven moment kreeg ik dat van Den Bosch ook wel te horen. Dat ze niet gewend zijn dat speelsters er zo lang over nadenken’, vertelt een lachende Nunnink, die het moeilijk vindt om bij Oranje-Rood, de club waar ze als kind begon (toen nog Oranje Zwart), na al die jaren de deur achter zich dicht te trekken.

Laura Nunnink poseert met het shirt van Den Bosch. Foto: Den Bosch

Ik denk dat een nieuwe club, een nieuwe omgeving en een nieuwe situatie mij gaan helpen om te groeien in mijn spel

Nunnink, die in 2014 debuteerde in het Nederlands elftal en sindsdien 120 interlands speelde (twee doelpunten), verkondigde de afgelopen jaren stellig dat ze Oranje-Rood niet wilde inruilen voor een club die serieus meedoet om de prijzen. ‘Voor mij is het een heel lastige keuze geweest om weg te gaan. Nog steeds vind ik het moeilijk om er überhaupt aan te denken. Het zal volgend seizoen wennen zijn. Maar uiteindelijk ben ik me gaan realiseren dat dit een fantastische uitdaging is en tevens een kans om me verder te ontwikkelen.’

Het spel van Nunnink bij Oranje-Rood is de laatste jaren een lust voor het oog. In het Nederlands elftal is ze uitgegroeid tot een vaste kracht, maar sneeuwt ze – omringd door de beste speelsters van de wereld – soms een beetje onder.

‘Dat is een punt waarop ik mezelf wil ontwikkelen. Met betere speelsters om me heen moet ik mezelf meer laten zien, vaker ballen opeisen en mijn eigen spel kunnen spelen. Wat dat betreft denk ik dat deze overstap goed voor me is. Ik denk dat een nieuwe club, een nieuwe omgeving en een nieuwe situatie mij gaan helpen om te groeien in mijn spel.’

Maria Verschoor, Xan de Waard, Marloes Keetels en Laura Nunnink na het winnen van het EK van 2017 in het Wagener Stadion. Foto: Willem Vernes

Steeds meer kreeg ik het gevoel dat het tijd was voor iets anders

Met aanvankelijk een post-olympisch jaar voor de boeg vond Nunnink het moment aangebroken om de overstap te maken. Bovendien maakt Oranje-Rood komend seizoen een nieuwe start met het vertrek van Tina Bachmann en de komst van Stefan Duyf. Kort voordat de Olympische Spelen met een jaar werden uitgesteld, hakte ze de knoop door. Eenmaal bekend geworden dat de Spelen pas in 2021 zijn, besloot ze haar beslissing niet meer terug te draaien.

‘Bij Stefan had ik een positief gevoel. Maar als team moet je met een nieuwe coach wel weer iets opbouwen. De Spelen, een nieuwe coach, de hele situatie: steeds meer kreeg ik het gevoel dat het tijd was voor iets anders’, zegt Nunnink. ‘Al blijf ik het gek vinden dat ik volgend seizoen niet meer bij Oranje-Rood speel.’


27 Reacties

 1. robvisser

  Niet alleen zijzelf, maar ook de buitenwereld zal het even moeten laten bezinken. Ze was zo'n boegbeeld van Oranje-Rood, ze zullen haar zeker gaan missen. Qua niveau en klasse kan ze Den Bosch zeker aan, daarover geen twijfel. Sterker nog, ik denk dat ze Den Bosch sterker gaat maken en dat idee lijkt Raoul Ehren ook te hebben. Ik kan me voorstellen dat ze dit als een goede kans ziet om zich nog verder te ontwikkelen en zo'n nieuwe omgeving geeft ook weer nieuwe energie. Ik ben benieuwd, wel iets om naar uit te kijken.

 2. lynnBosman

  Gefeliciteerd Laura! Dit is een transfer waar ik al wat langer naar uitkeek. Ik denk dat DB Nunnink nog beter gaat maken, maar ook Nunnink gaat DB beter maken. Succes, ik kijk er naar uit!

  1. circlestorm69

   Inderdaad win win!

 3. hockeyliefhebber12

  Hele mooie stap voor Laura Nunnink én voor Den Bosch. Een echte aanwinst. Maar wie zal zij “vervangen” op het middenveld van Den Bosch?

  1. Nvanas012

   Margot volgend jaar misschien? Of misschien zijn er geen jeugdspelers die dit jaar de overstap maken.🤷🏻‍♂️

 4. marijeknuvers

  Even iets nuanceren! Win-win-grote klap. Fantastische hockeyster, groot verlies voor O--R. Alle goeds gewenst.

 5. marijeknuvers

  Den Bosch zal, als ze haar draai kan vinden, heel veel plezier van Laura hebben. Wel een beetje jammer dat hiermee opnieuw de top van onze toch al kleine sport versmald wordt.

 6. Runa Honig

  Dit is slecht nieuws voor de competitie en ontwikkeling van speelsters. Een zo’n grote concentratie van topspeelsters bij dezelfde club moeten we gewoon niet meer willen, al is de persoonlijke keuze van deze speelster natuurlijk te begrijpen. En zo komt er helemaal geen publiek meer, want den bosch met 10 -0 zien winnen, is niets aan en de vrouwencompetitie is al geen publiekstrekker. Doe hier wat aan hockeybond!

 7. KarachiKing

  Helemaal met Rhonig eens... een verarming van een toch al eenzijdige dames hoofdklasse competitie.. Ik had juist bij Oranje-Rood het gevoel dat zij aansluiting zouden gaan vinden bij de gevestigde orde. Door dit soort transfers kunnen we dit ook gaan uitsluiten. Zo jammer ....

 8. robboomsma

  Gelijk weer zon negatieve wending bah! Dus in belang van de competitie mogen mensen in ene geen transfer meer maken? Onzin! Het is voor beide partijen goed om deze transfer aan te gaan! En ik weet zeker dat dit voor beide partijen zeer positief kan uitpakken! Gewoon een goede transfer, goede keuze van beide kanten! Ik wens Den Bosch en Laura Nunnink heel veel succes met deze stap en ik hoop dat er een mooie ontwikkeling en samenwerking van gaat komen. En ik zie dit juist als positief! Ook dat andere clubs maar mooie transfers mogen maken!

 9. KarachiKing

  beste heer Boomsma.. Ik gun de speelster de transfer van harte maar voor de spanning in de competitie is het niet goed. Kunt u nog wel even onderbouwen waarom dit ook voor Oranje Rood positief gaat uitpakken ? en in het belang is van de competitie ? Die heb ik niet helemaal...

  1. hockey12345

   Met twee kanten wordt Laura en HCDB bedoeld. Is erg lastig te begrijpen blijkbaar hahahahhaha

  2. robboomsma

   Ten eerste snap je dus precies niet hoe ik het zie, en ten tweede tuurlijk is het ff klote voor een club als er 1 naar een andere club gaat. Het is daarintegen ook weer goed dat ze daar nu dan gaan kijken wie er op die plek past, vernieuwing is alleen maar positief. En wedstrijd is niet gewonnen op 1 individu. En hierdoor denk (en hoop) ik wel dat ook andere clubs verder gaan kijken! En ik denk juist dat dit misschien de competitie een boost zou kunnen geven (ik zeg niet dat dat zeker gebeurt) juist als clubs gaan kijken naar ander talent kan het de competitie zo erg versterken. Dus nee ik vind het zeker niet negatief. En ik vind die negatieve blik wel erg zonde, het kan zo je plezier wegnemen. Er is zo veel mooi hockey te zien! Alleen mensen hier in Nederland vinden het nodig om daar om heen te kijken. Zonde zonde zonde, (weerhoud mij er van om te reageren de laatste maanden)

 10. jvolcano

  Wordt het niet eens tijd voor transfersommen of opleidingsvergoedingen? OR heeft haar omhoog gestuwd en nu loopt ze zomaar de deur uit. Leuk voor haar, maar voor OR een flink verlies (en niet alleen op het veld).

 11. stekel

  Jammer voor de jeugdspeelsters van DB.

  1. marijeknuvers

   Nunnink is al 25. Het lijkt mij niet dat ze jeugd speelsters in de weg zal zitten.

 12. KarachiKing

  Ten eerste heb ik een zwart geel hart. Maar omdat we al zo vaak kampioen zijn geworden en het gat met de clubs daaronder steeds groter werd was het grootste deel vd competitie niet echt spannend meer. (We hadden beter gelijk met de play offs kunnen beginnen...maar dat terzijde.) Daarom was ik zo blij om te zien dat O/R de laatste jaren op de deur aan het kloppen was... Zou een prachtige streekderby kunnen zijn. Afgelopen jaar verdween Laren uit de top vier en O/R gaat het dus waarschijnlijk ook niet lukken om de selectie op niveau te houden. Dat is niet negatief bedoeld maar ondanks mijn zwart gele achtergrond ben ik wel teleurgesteld... Er is volgens jou veel mooi hockey te zien. Nou, misschien ben ik wel altijd verwend geweest maar 80% vd wedstrijden is 1-richtingsverkeer. Niet echt fraai dus.

 13. mark-j

  @jvolcano : Wordt het niet eens tijd voor transfersommen of opleidingsvergoedingen? Waarom ? Heb 2 meiden waarvan 1 hoog speelt en de ander lekker in meiden team . Hebben altijd contributie betaald en jarenlang ook extra voor de zg opleidingsteams vanaf de C t/m A voor de oudste . Zie niet in waarom er vergoedingen betaald moeten worden als een speler vertrekt naar een andere club en dat is zeker niet in he belang van de sport. Feit is dat de " hogere clubs " al vanaf de D de clubs in de omgeving leeghalen. En als de spelers dan in het 1e spelen en ze kunnen hoger dan gaan die spelers..... that's all in the game ! En hockey is gewoon een amateursport en zal dat ook blijven , nu al helemaal met de huidige situatie .

 14. lvabr

  Voor Den Bosch en Nunnink is het zeker een mooie win-win en snap ik dit. Daarnaast is Den Bosch aan het investeren in de toekomst. Meiden als een van Geffen en een Welten zullen geen 3 jaar meer op dit niveau blijven spelen. Jeugd zal hier denk ik niet de dupe van worden, sterker nog, Nunnink zal t.z.t een van de teamdragers zijn die de jeugd verder op moet leiden. Voor ze daar staat ben je 2 jaar verder. Tegelijkertijd valt of staat het gat met andere teams niet met deze transfer op zich. Wel met dit SOORT transfers waarin de internationals zich gaan verdelen over 2 of 3 clubs. Daarin kun je als bond kijken of hier anders mee om gegaan kan worden (voor zover dit mogelijk is). Voor Oranje Rood is dit zeker een verlies aan de andere kant hebben ze een international (Yibbi Janssen) ook moeten laten gaan. Wellicht hadden ze daar even wat extra stappen moeten/ kunnen zetten om die te behouden. Dan wordt het voor meiden als een Nunnink ook interessanter om te blijven (zeker nu met de komst van de Belgisch international). Dan praat je ineens over een ander team + praat het makkelijker met andere (jeugd)internationals.

 15. PeterMontijn

  Hele goede discussie. Idd prachtig voor Nunink, geweldig voor DB en ontzettend jammer voor het NL dameshockey. We kunnen de komende paar jaar weer de nummers 1-3 invullen. Zelfde laken een pak voor Bloemendaal bij de heren die elk jaar weer een vers blik internationals opentrekt. Een enkele uitzondering daargelaten, breekt daar heel af en toe eens een jeugdspeler door richting H1 maar > 80% vd selectie heeft nooit in de jeugd gespeeld, niet eens in de A1....de Bloemendaalse jeugd moet standaard wijken voor Australische, Duitse of Belgische topspelers danwel Nederlandse (jeugd)internationals die elders zijn opgeleid. Jammer maar helaas begrijpelijk. Het is gewoon een kwestie van geld...

 16. jobe

  Vertrek Nunnink niet raar. Speelster wil prijzen winnen en geef haar eens ongelijk. Oranje Rood heeft met weggaan van Bachmann de weg naar beneden ingezet. Als je dat als speelster voelt, moet je op tijd weg zijn.

 17. cmb-koning

  Van harte gefeliciteerd Laura met je moeilijke beslissing en veel succes bij je nieuwe topsportwerkgever . Er is helemaal niets nieuws dat ambitieuze mensen hun ervaringen en ambities bij een andere werkgever gaan etaleren na zoveel jaren bij de huidige topsport werkgever te hebben gefunctioneerd . Heel veel succes!!

  1. mark-j

   Werkgever ? Club ... en laat dat vooral zo blijven !

 18. jarly-brown

  Heel veel succes bij Den Bosch, Laura. Als we kunnen spelen zal 2020-2021 voor OR een behoorlijk zwaar seizoen worden en krijgt Stefan Duyf het niet makkelijk. Dan kan hij laten wat hij zélf kan en wat hij waard is...

 19. Sjang Fijen

  Raar maar waar, mijn reactie op de komst van Laura Nunnink is door Hockey.NL verwijderd. Geen onvertogen woord, wel blij dat Laura de geledingen van DB gaat versterken. Hoe dan ook, Proficiat Raoul, proficiat Vera en bovenal proficiat Laura. We zien je straks graag aan de Oosterplas. Sjang


Wat vind jij? Praat mee...