Den Bosch wekenlang zonder vertrouwde kracht Van Geffen

De dames van Den Bosch kunnen de komende weken geen beroep doen op Margot van Geffen. De ervaren middenvelder moet noodgedwongen rust houden vanwege aanhoudende klachten aan een pees bij haar zitbeen.

Van Geffen had de afgelopen vijf jaar wel vaker last van dergelijke irritaties, maar telkens verdwenen die na een periode waarin het hockey even stil lag. Na de zeer intensieve periode die de 197-voudig international met Oranje achter de rug heeft – WK 2018, Champions Trophy 2018, Pro League 2019 en het voorbije EK in Antwerpen – bleven de klachten haar echter parten spelen.

‘Na het EK hebben we een paar weken rust gehad, maar ik bleef last houden van die pees’, licht Van Geffen toe. ‘De laatste maanden kon ik al niet zonder pijn spelen. Bij het uitstappen met links voelde ik steeds irritatie en ook merkte ik dat ik noodgedwongen vaker ging slaan in plaats van flatsen. Ik kon eigenlijk niet meer vrij hockeyen.’

Verder kijken dan Tokio

Met een belangrijk hockeyjaar in het vooruitzicht besloot Van Geffen in overleg met de medische staf dat het beter was om een extra periode rust te houden. ‘Uit een mri-scan kwam naar voren dat er verdikking en vocht in de pees zit. Als ik nog langer zou doorspelen dan zou de kans bestaan dat ik de pees beschadig en dan is het echt goed mis. Natuurlijk ben ik voorzichtig in de aanloop naar de Spelen van Tokio in 2020, maar ik wil ook daarna nog zo lang mogelijk blijven hockeyen.’

Flink wennen

En dus rest Van Geffen de komende weken niets anders dan per dag hooguit tien minuten te bewegen op een crosstrainer. Een rare gewaarwording voor de 29-jarige routinier, die in haar hockeyloopbaan nooit eerder geblesseerd was en dus altijd een vertrouwde naam was op het wedstrijdformulier bij Den Bosch en het Nederlands elftal.

Van Geffen: ‘Het zal even wennen zijn inderdaad. Ik mag niet te lang zitten, niet te lang staan… da’s helemaal niks voor mij. Het voelt bovendien alsof ik mijn team in de steek laat, al weet ik dat mijn teamgenoten dat natuurlijk niet zo ervaren. Ik meld me de komende periode wel steeds bij de trainingen van Oranje, zodat ik aansluiting houd bij de groep en nog een beetje krachttraining kan doen. Ook blijf ik op vrijdagen en zondagen betrokken bij Den Bosch. Op 14 oktober kijken we hoe het met de pees gesteld is en of de periode van rust het gewenste effect heeft gehad.’


8 Reacties

 1. llinde

  Er gaan er nog meer volgen want het kan niet blijven doorgaan met al die wedstrijden en geen rustpauzes. Er worden teveel wedstrijden gespeeld door internationals en (bijna) niemand durft het aan gegeven bij de bondscoaches want ze willen allemaal alle toernooien meedoen.

 2. Sjang Fijen

  Tja, ik ben bang dat Hockey 69 weer eens gelijk heeft. De toppers van Oranje m.n. Asd en DB staan, hoewel dit seizoen een beetje minder dan afgelopen seizoen, nog steeds onder grote, te grote werkdruk. Het gevaar loert dat voorafgaand aan de OS Oranje alles wint en in Japan de bietenbrug opgaat. Voorkomen is beter dan genezen. Werk aan de winkel, beter gezegd keuzes maken voor de coach. Het was wel even wennen jl. zondag Billy( Margot van Geffen), overigens in een fraai rokje bij de dug-out te zien staan. Voorlopig rust nemen dame, niet echt jouw kwaliteit. Toch doen. De collega's van DB zullen de komende weken een extra tandje bijzetten om jouw gemis een beetje teniet te doen, ik heb er alle vertrouwen in Fijn hockey- weekend allen. Groet van ...........Sjang De ,

 3. robvisser

  Het is belangrijk dat Annan met een vaste(re) groep gaat werken richting Tokyo. Anders blijft het onwennig en niet goed genoeg op elkaar ingespeeld, zoals we in de Pro League en daarna hebben gezien. Het zou niet goed zijn als andere landen nog dichterbij komen dan nu al het geval is. De kans op een titel in Tokyo is dan kleiner. De andere toplanden hebben ook laten zien dat je al dat gewissel niet nodig hebt om een Pro League seizoen door te komen.

 4. diewertje-l

  Wat jammer voor je margot ik snap dat je er van baalt hopelijk een goed herstel. Je grootste fan

 5. lynnBosman

  RobV je moet ook realistisch zijn. De andere toplanden hebben geen keuze. Zoveel beter dan 2018 hebben ze het niet gedaan als je alle resultaten bekijkt. Zij hebben niet zo'n grote vijver om uit te vissen en het is maar goed dat wij dat hebben aangezien er nu iemand geblesseerd is die dat nooit is. Toen Stapenhorst bij Duitsland wegviel was daar geen waardige vervangster. Merino ligt er al even uit. Wanneer iets fysiek niet mogelijk is moet je dat ook niet doen. Het draait uiteindelijk allemaal om Tokyo daar moet alles kloppen. Mentaal, fysiek, voor elkaar door het vuur willen gaan en soms ook geluk. Dat het nu moeizamer gegaan is zegt niks over Tokyo. Misschien even CT 2016 terug halen, weken voor OS. Natuurlijk moet er hard gewerkt worden, goud wordt zeker niet even opgehaald. Andere landen zijn ook goed. Succes dames! Margot, succes met je herstel!!

 6. robvisser

  @lynnBosman Andere landen hadden ook wel mindere speelsters kunnen inzetten, net zoals Annan heeft gedaan, maar ze hebben daarvoor niet gekozen. Het gevolg is dat zij met een vast team verder zijn gegroeid en Nederland heeft in de afgelopen tijd toch wel terrein verloren. Je moet nu toewerken naar Tokyo en het is onverstandig om dat op dezelfde manier te doen als afgelopen jaar, met veel gewissel en al die verschillende selecties. Je wilt vastigheid hebben en automatismen, dat heeft eraan ontbroken de afgelopen tijd. Juist omdat het 'uiteindelijk allemaal om Tokyo draait en daar moet alles kloppen' moet je nu doen wat nodig is. Margot heeft alle wedstrijden gespeeld, dat hoeft nu ook weer niet, en met die blessure kampt ze al wat langer dan afgelopen jaar.

 7. stekel

  Kijken jullie uit naar de stroom fijne positieve berichten over de HPL? .

 8. gaston-orozco

  Haha @stekel. Ik ben er vrij zeker van dat hij die opmerkingen gewoon heeft geknipt en gekopieerd! Niemand anders kan de moeite nemen om het argument opnieuw te herhalen. Zelfde verhaal ander artikel.


Wat vind jij? Praat mee...