Dirkse van den Heuvel: ‘Gelijkspel was verdiend geweest’

Pas in de tweede helft van de verloren topper tegen Den Bosch (2-1) liet SCHC goed hockey zien. Maar de achterstand was toen al te groot, waardoor de eerste nederlaag van het seizoen niet meer voorkomen kon worden. Aanvoerder Carlien Dirkse van Heuvel: ‘Een gelijkspel was verdiend geweest.’

Den Bosch – SCHC is de afgelopen weken uitgegroeid tot een langverwacht, bijna romantisch affiche, tussen de haast onverslaanbare recordkampioen van de laatste 21 jaar (negentien landstitels) en haar grootste uitdager, het sterrenensemble uit Bilthoven, op jacht naar de eerste landstitel in de clubgeschiedenis. Een clash tussen de twee op papier sterkste teams uit de Livera Hoofdklasse Dames, als mogelijk voorproefje voor de play-offs. Een gevecht om de eerste plaats van de competitie ook, dat aan het eind recht geeft op deelname aan de nieuwe, prestigieuze Euro Hockey League voor vrouwen.

SCHC-keepster Maddie Hinch, die niet helemaal vrijuit ging bij de goal van Frédérique Matla (2-0), baalt van het puntverlies. Foto: Willem Vernes

SCHC staat op de helft van de competitie vierde

Zonder dribbelkoningin Lidewij Welten en spelverdeelster Marloes Keetels was Den Bosch op voorhand misschien te pakken geweest. Daarom was deze wedstrijd wellicht ook een buitenkansje voor SCHC. Een overwinning op hun angstgegner had Stichtsche in de jacht op de landstitel het nodige zelfvertrouwen kunnen bezorgen, iets dat in het verleden in wedstrijden tegen Den Bosch nog wel eens ontbrak. Maar Dirkse van den Heuvel zag dat na afloop van de verloren wedstrijd anders.

‘We zitten nog maar vóór de winterstop’, zei de aanvoerder van SCHC. ‘Natuurlijk win je het liefst alle wedstrijden. Dat zou pas lekker voor je zelfvertrouwen zijn. We zijn ook helemaal niet bezig geweest met: oeh, we spelen tegen Den Bosch. We hebben het bijna benaderd alsof we tegen Kampong speelden. Maar je weet dat je tegen Den Bosch gelijk kunt spelen of van ze kunt verliezen. Ik ben juist kritischer op de andere wedstrijden waarin we puntenverlies hebben opgelopen. We hadden drie wedstrijden moeten winnen, dan hadden we nu bovenaan gestaan. Nu staan we vierde. In het proces waarin we nu zitten, hebben we een prima wedstrijd gespeeld. ’

Den Bosch juicht na de openingstreffer van Sian Keil, een raak getipte strafcornervariant. Foto: Willem Vernes

Het werd niet de topper die je mag verwachten

Vanwege haar armblessure was Dirkse van den Heuvel zelf niet op volle kracht. Middenvelder Xan de Waard speelde niet mee vanwege een spierblessure in haar bovenbeen. Famke Richardson, normaal gesproken vleugelverdedigster, nam haar plek op rechtshalf over. Bij Den Bosch keerde Maartje Krekelaar terug, na haar auto-ongeluk drie weken geleden. Zij stond verdedigende middenvelder, de positie van de geblesseerde Marloes Keetels. Het waren misschien dit soort details die ervoor zorgden dat de wedstrijd qua niveau nooit echt uitgroeide tot een topper, wat je mag verwachten als de twee op papier sterkste teams van de Livera Hoofdklasse Dames het met elkaar uitvechten.

SCHC begon sterk, maar zakte al snel in het eerste kwart weg. Den Bosch haalde een strafcorner, was gevaarlijk in een door Maddie Hinch weggewerkte scrimmage en schoot op de lat na een goede actie van de vliegensvlugge Joosje Burg, een plaag op de rechterflank voor SCHC. De 1-0 zat er dan ook aan te komen. In de twintigste minuut tipte Sian Keil de tweede strafcorner van Den Bosch binnen nadat Ireen van den Assem de bal op haar aflegde.

Maartje Krekelaar maakte haar rentree na haar auto-ongeluk, waarbij ze een hersenschudding opliep. Foto: Willem Vernes

Prachtig doelpunt van Frédérique Matla

Daarna had het zomaar 2-0 kunnen worden, maar het schot van de opnieuw levensgevaarlijke Burg ging voorlangs. SCHC stelde er de eerste helft weinig tot geen kansen tegenover. In sommige fases had de ploeg van coach Nettie van Maasakker wel meer balbezit dan Den Bosch, maar meer dan één strafcorner leverde dat niet op. Het geroemde, frivole hockey van SCHC werd vakkundig aan banden gelegd door Den Bosch, dat sterk verdedigde.

In het derde kwart begon SCHC opnieuw goed, maar na drie minuten kreeg Frédérique Matla de bal. Met alleen haar linkerhand aan haar stick soleerde ze naar de achterlijn. Verdediger Frédérique Derkx greep niet sterk genoeg in en gaf Matla de mogelijkheid een van haar gevaarlijkste wapens te gebruiken: een schot met backhand. Matla schoot de bal uit een moeilijke hoek prachtig in het dak van het doel. Keepster Hinch ging niet helemaal vrijuit. Ze zat nog wel met haar handschoen aan de bal, maar kon een tegentreffer niet voorkomen: 2-0. Een terechte tussenstand.

Frédérique Matla schiet de 2-0 schitterend binnen. Foto: Willem Vernes

Sterkere tweede helft van SCHC

De 2-0 achterstand was voor SCHC weliswaar te groot om weg te werken; het betekende wel het begin van een sterke fase van de Bilthovenaren. Een wonderschone combinatie tussen Delfina Merino, Kyra Fortuin en Ginella Zerbo die eindigde bij keepster Josine Koning, had een doelpunt verdiend. Opeens behoorde een gelijkspel toch nog tot de mogelijkheden.

Het was de Argentijnse Merino die in de vijftigste minuut een matig weggewerkte bal van Koning binnen tikte (2-1). Met man en macht ging Stichtsche op jacht naar de gelijkmaker. Ginella Zerbo dribbelde over de linkerflank en passeerde verdediger Rosa Fernig alsof ze er niet stond. Merino stak het halve veld over en passte naar de snelle Kyra Fortuin, die via de voeten van Pien Sanders een strafcorner haalde.

Een overtreding van Lieke Hulsen op Carlien Dirkse van den Heuvel leverde ook een strafcorner op. Maar beide keren profiteerde SCHC niet vanaf de kop van de cirkel. In de laatste vijf minuten bloedde de wedstrijd dood, waardoor het toch weer Den Bosch was dat na zeventig minuten verdiend met een overwinning van het veld stapte.

Ginella Zerbo speelde goed, maar kon niet voorkomen dat haar ploeg SCHC de eerste nederlaag van het seizoen leed. Foto: Willem Vernes

In de eerste helft hebben we te veel binnen de lijntjes gekleurd Carlien Dirkse van den Heuvel

Dirkse van den Heuvel: ‘Ik vind dat we best oké hebben gespeeld, zeker de tweede helft. Die hebben we gehockeyd om te winnen en op basis daarvan was een gelijkspel verdiend geweest. Alleen vind ik dat de eerste helft te veel binnen de lijntjes hebben gekleurd. We werden niet gevaarlijk. Toen hebben we tegen elkaar gezegd: als we zo blijven hockeyen, wordt het een saaie pot. We wisten dat we beter konden hockeyen dan we lieten zien. Dat is tegen Den Bosch te weinig. Dan weet je dat ie aan de andere kant een keer valt.’

Achteraf bleef vooral de vraag hangen wat er was gebeurd als SCHC ook de eerste helft zo had gespeeld zoals ze in de tweede helft deden. Dirkse van den Heuvel: ‘Het was jammer dat die tweede goal van Den Bosch viel, anders hadden we denk ik een punt gepakt. In de tweede helft kregen wij grotere kansen dan die van Matla. Zij schoot ‘m prachtig met haar backhand binnen. Dat was zonde voor ons. Maar het is slechts een detail. De details hoeven nu nog niet goed te zijn. Dat hoeft pas later in het seizoen.’