Eva de Goede moest even aan off-day tegen Den Bosch denken

Herkenbaar blufhockey is wat Amsterdam graag wil spelen. Mooi aanvallend combinatiespel. Maar zondag was daar helemaal niets van te zien in de topwedstrijd tegen SCHC (2-2), waarin op het nippertje wel een vechtersmentaliteit in de thuisploeg naar boven kwam. Alweer.

De gedachten van Amsterdam-aanvoerder Eva de Goede gingen na de wedstrijd even terug naar 12 mei 2018. De dag van de verloren play-off-finale tegen Den Bosch, dat vier keer scoorde (1-4) en dreun op dreun op dreun uitdeelde. Nu tegen SCHC werd Amsterdam in de eerste helft helemaal weer weggespeeld. ‘Het had in de rust best 4-0 kunnen staan. Dan was het wel klaar geweest’, zei De Goede veelzeggend.

Vorige week won Amsterdam nog knap van Den Bosch (2-1). Toen boog het in de tweede helft een achterstand van 1-0 om. Tegen SCHC kwam Amsterdam zelfs terug van een achterstand van 2-0 (naar 2-2). Deze ploeg is na de winterstop moeilijk te verslaan.

Maria Verschoor maakt in de laatste minuut van de topwedstrijd tegen SCHC de gelijkmaker (2-2). Foto: OrangePictures/Henk Seppen

We begonnen heel, heel slecht. Amsterdam-aanvoerder Eva de Goede

‘Dankzij onze vechtlust in de tweede helft hebben we deze wedstrijd gelukkig nog om kunnen draaien. We hadden bij 2-0 ook kunnen denken: laat maar zitten. Dat is dus positief voor de komende weken’, vond De Goede. ‘Maar het is vreemd dat we niet de héle wedstrijd energie kunnen leveren. Zo moeilijk is het niet.’

‘Het begon al met de manier waarop we in het begin op het veld stonden. Niet met volle overtuiging. Totaal niet zelfs. We begonnen heel, heel slecht. We lieten absoluut niet zien dat we mooi kunnen hockeyen. In de tweede helft werkten we wel hard, maar speelden we ook niet goed. Het was gewoon niet goed genoeg. We hebben een puntje van SCHC gestolen. Er is werk aan de winkel.’

Toen Den Bosch vorig seizoen in de finalewedstrijd heer en meester was, knakte Amsterdam mentaal. De laatste weken schrikt de ploeg van Rick Mathijssen bij tegenslag juist wakker. Het kan een belangrijke verandering zijn met het oog op de play-offs. De Goede. ‘Het is goed om te weten dat er een vechtersmentaliteit in ons schuilt. Maar het zou fijn als we de knop eerder om kunnen draaien.’