Freeke Moes verbaasde zichzelf door bij Amsterdam snel indruk te maken

Na haar overstap van Oranje-Rood naar Amsterdam wilde aanvaller Freeke Moes (21) zichzelf eerst de tijd geven rustig aan het niveau van de regerend landskampioen te wennen. Onverwacht vond ze haar draai al snel. ‘Binnen een paar trainingen had ik door dat het klikte met de groep.’

Vanaf de start van dit seizoen maakte Moes bij haar nieuwe club direct indruk. Toen de tweede golf van het coronavirus de Hoofdklasse Dames na zeven speelrondes stillegde, had de aanvaller al vijf doelpunten gemaakt. Evenveel als vorig jaar, toen ze nog in het shirt van Oranje-Rood speelde.

En dat niet alleen. Dat ze blaakte van het zelfvertrouwen, bewijzen de individuele acties die ze keer op keer durfde in te zetten. Eén van haar handelsmerken is het opwippen van de bal. Tegen Pinoké leidde dat zelfs tot een doelpunt. Een mooie ook. Met een handig liftje stuurde ze niet één, maar twee verdedigers het bos in. Vervolgens sloeg ze niet op goal, maar koos ze voor een handig balletje in de korte hoek, waarmee ze keepster Kiki Gunneman passeerde.

‘Ik durfde al heel snel mijn acties te maken. Dat bewijst denk ik dat ik een goed gevoel bij het team heb. Het klikte meteen. Ik ben blij met het vertrouwen dat mijn coach [Robert Tigges] en mijn teamgenoten me hebben gegeven. Ik had direct een goed gevoel bij ze’, zegt Moes.

Andere rol bij Amsterdam

Op meerdere vlakken vond Moes de tijd rijp voor een nieuwe stap. Ze woonde al lange tijd in Tilburg, waar ze naar de middelbare school ging en waar ze nu nog altijd Psychologie studeert aan de universiteit. Amsterdam was altijd al een stad waar ze graag naartoe wilde verhuizen. Ze woont daar nu in een hockeyhuis met teamgenoot Marijn Veen en hockeyers Yibbi Jansen en Famke Richardson van SCHC.

Bovendien kreeg ze bij Amsterdam een nieuwe rol. ‘Ik ben nog jong, maar had bij Oranje-Rood al best veel verantwoordelijkheid. Dat kwam omdat we een jong team hadden en ik in Jong Oranje speelde en ook even aan Oranje heb geroken’, vertelt de vijfvoudig international.

‘Het was niet zo dat ik degene was die elke keer het woord nam. Maar ik voelde me wel verantwoordelijk als er iets mis ging. Of als ik mijn niveau niet haalde. Bij Amsterdam moet ik natuurlijk óók mijn niveau halen, maar sta ik meer in de schaduw van andere speelsters, die veel meer ervaring hebben. Ik kan me puur op mezelf focussen. Misschien is dat de reden dat ik zo’n goede start had.’

Freeke Moes als speelster van Jong Oranje. Foto: David Aliaga/Get Ready Images

Eén-tweetjes aangaan

Ook de speelstijl van Amsterdam bevalt haar. ‘Dat is van grote invloed geweest op mijn beslissing. Ik heb bij Oranje-Rood veel geleerd, maar hockeyend gezien is dit een goede stap geweest. Bij Amsterdam spelen veel verbindende speelsters. Die zijn op zoek naar samenspel. Ik vind het leuk om te zoeken of ik met iemand een één-twee kan aangaan. Zeker de eerste paar weken moest ik daar wel aan wennen. Als ik iemand had ingepast, was ik te afwachtend. Al snel merkte ik dat ik meteen weer mee moest doen. Dan kreeg ik de bal vaak direct weer terug.’

Moes verbaasde zichzelf met haar snelle aanpassingsvermogen. ‘Maar ik herinner me de wedstrijd tegen Stichtsche nog. Op dat soort momenten wil ik het ook laten zien. Toen ging het prima, maar het had beter gekund. Ik baalde ervan dat ik een paar kansen miste. Na die wedstrijd moest ik echt tegen mezelf zeggen dat ik niet meteen elke wedstrijd mijn stempel kon drukken. Dat ik pas een paar weken bij Amsterdam speelde.’

Freeke Moes juicht na het scoren van de 1-0 tegen Victoria. Foto: OrangePictures/Ilse Schaffer

Geen Pro League gespeeld de afgelopen weken

Moes is ook één van de tien speelsters die onderdeel is van de schaduwgroep van het Nederlands elftal. Dat is de groep die in principe na de Olympische Spelen van Tokio in aanmerking komt om door te stromen. Bondscoach Alyson Annan zei enkele weken geleden dat zij kans maakten op speelminuten in de Pro League. Datzelfde gold voor de veertien speelsters in de hoofdklassegroep. Geen van hen werd echter geselecteerd voor de interlands tegen Groot-Brittannië en België de afgelopen weken.

Moes: ‘Natuurlijk had ik stiekem gehoopt op speelminuten. Dat doe je altijd. Maar ik weet niet hoe realistisch dat was. Ik vind het logisch dat de Tokio-groep voorrang krijgt. Ik ben blij dat ik een kans in de schaduwgroep krijg. En ik probeer er alles aan te doen om zo dichtbij mogelijk bij de Tokio-groep te komen.’


7 Reacties

 1. solo

  Heerlijke hockeyster, het gaat haar zeker lukken om door te breken..

 2. lynnBosman

  Zeer goede speelster, past ook al goed bij het huidige Oranje denk ik.

  1. popov0702

   Eens toch wel beter dan Dicke en Zerbo

 3. lynnBosman

  Dat denk ik ook. Zerbo zou ik denk ik nog een kans geven, Moes in de selectie en Kapelle en Dicke terug naar de potentials.

  1. hockeyliefhebber12

   Welke selectie zie jij naar Tokio gaan? (mits het doorgaat natuurlijk ;) )

  2. circlestorm69

   Helemaal mee eens!

 4. duncanb

  Helemaal mee eens! Vond haar lang wat ondergewaardeerd toen ze bij OR speelde en is wat mij betreft de eerste gegadigde om een plek in de aanval van Oranje over te nemen. Dus inderdaad gewoon meenemen naar Tokio!


Wat vind jij? Praat mee...