Gelijkspel tegen Den Bosch mooie opsteker voor Amsterdam

Met vijf afwezige speelsters stond het gemankeerde Amsterdam zondagmiddag in het Wagener Stadion voor de haast onmogelijke taak om Den Bosch pijn te doen. De landskampioen deed het echter verrassend goed en hield de koploper en de aartsrivaal knap op een 1-1 gelijkspel.

Het was een gekke gedachte dat Amsterdam bij een nederlaag na vijf speelrondes al tien punten achter Den Bosch had gestaan. Maar zover liet het geplaagde team van Robert Tigges het niet komen, in de topwedstrijd die alle kanten op kon gaan. Nu blijft het gat zeven punten.

Uit de draai schoot Lidewij Welten in de 23ste minuut de bal snoeihard tegen de plank. Dat was de 0-1 en die viel in een fase van de wedstrijd dat Den Bosch het spel controleerde en het doelpunt in de lucht hing, ondanks dat er nog nauwelijks kansen waren geweest.

Lidewij Welten en Lieke Hulsen vieren de 0-1 van Den Bosch. Foto: Koen Suyk

Knappe prestatie van Amsterdam

Het was het moment dat Amsterdam een tandje bijschakelde. Twee strafcorners werden er versierd in het tweede kwart. Twee keer was het verdediger Sabine Plönissen die vanaf de kop cirkel mocht aanleggen. Zij beschikt niet over een harde sleeppush, dus flatste ze beide pogingen. De eerste keer tikte de lijnstopper van Den Bosch de bal over de achterlijn. De tweede keer ging de variant op de tippende Charlotte Vega naast. Geen doelpunt dus. Maar het was duidelijk dat Amsterdam zich niet zomaar gewonnen gaf.

Het was knap dat Amsterdam in de wedstrijd bleef, omdat Marijn Veen, Charlotte Adegeest, Kimberly Thompson en Sosha Benninga de afgelopen tijd geblesseerd zijn geraakt en niet meespeelden. Bovendien hockeyt goaltjesdief Kelly Jonker vanwege haar zwangerschap het hele seizoen niet meer en is Amsterdam na vorig jaar natuurlijk nog een topspits verloren: Kitty van Male.

Van links naar rechts: Charlotte Adegeest, Marijn Veen en Sosha Benninga. Allemaal geblesseerd. Foto: Koen Suyk

De 1-1 van Maria Verschoor

Direct in het begin van het derde kwart sleepte Frédérique Matla de eerste strafcorner van Den Bosch – dat zoals bekend zonder Van Geffen speelde – op de legguard van keepster Anne Veenendaal. Even later schoot Maria Verschoor hard naast. Het derde kwart was halverwege en het ging nog steeds op en neer.

Na een actie over de achterlijn door Amsterdam, verdedigde Josine Koning in de 51ste minuut de bal liggend met haar stick uit. Maar hij kwam precies voor de stick van Maria Verschoor terecht. Die schoot hard door het midden de 1-1 binnen.

Daarna was er een kans voor Noor de Baat (een prachtig schot, gestopt door Josine Koning) en waren er gevaarlijke, snelle uitbraken van Den Bosch. Maar een gelijkspel paste uiteindelijk prima bij het wedstrijdverloop. De uitslag was vooral een opsteker voor Amsterdam, dat eerder had verloren van Oranje-Rood en gelijkspeelde tegen SCHC en Hurley.


26 Reacties

 1. Nvanas012

  Heel knap van de dames van Amsterdam, verassend dat Den Bosch geen 3 punten kan pakken tegen een gehandicapt Amsterdam.

  1. marijeknuvers

   Knap van D1 Amsterdam. Zie ik het goed en stijgen ze naar plaats 8?

 2. Hockeyfeest

  Als je op plaats 9 staat en je speelt gelijk tegen de koploper heb je het klasse gedaan! Lekker bezig.

  1. circlestorm69

   Ze stonden op plaats 6 en nu dus op 9. Ondanks het ene punt hebben de andere teams die er boven staan hebben het dus beter gedaan. Maar Amsterdam uit is al langere tijd lastig voor DB. Knap dat Amsterdam met alle blessures toch een punt pakken en dat DB uit een keer niet verliest (ECC was de laatste keer) Geen 10 punten verschil maar 7. Nog steeds een hoop, maar het seizoen is nog lang.

 3. Nvanas012

  Ze stonden 6e.. ☝🏻

 4. hockeyliefhebber12

  Amsterdam gaat de playoffs echt wel halen ondanks dat ze nu 9e staan, zegt nog helemaal niets. Met 5 geblesseerden tegen een bijna compleet Den Bosch (missen alleen van Geffen) is dit een prima resultaat voor Amsterdam.

 5. frank-hagemans

  Boomsma: Huiswerk beter doen volgende keer!

 6. Nvanas012

  @rob, geen wereldramp nee, maar het ziet er wel dom uit als je iemand vol zelfvertrouwen probeert te corrigeren, en het zelf fout hebt.😘

 7. Wim de bij

  Heel slecht flets Denbosch. Zeer voorspelbaar Ren hockey 2.0

  1. Nvanas012

   ?

 8. cmb-koning

  Was toch wel een aardige wedstrijd om live te zien.1-1- wel terecht uiteindelijk . Er werd wel zeer matig gefloten door een dame en heer .Te veel niet geziene shoots , geen voordeel , raar gegeven strafcorners ,hakken en geduw en getrek werden te veel over het hoofd gezien door beiden of niet consequent gefloten . Ongeveer alle hoge ballen werden te vroeg afgefloten .Zowel Den Bosch als Amsterdam hadden hier zichtbaar last van . Wedstrijd 7 punten scheidsrechters 5 punten. Speelster vd wedstrijd Eva de Goede, was zeer goed aanwezig op alle fronten

 9. WillemijnBosinga

  Amsterdam mist in principe alleen Marijn Veen als bepalende speelster. De andere ontbrekende speelsters zijn niet eens basis speelsters (misschien op tomson na). En daarnaast hebben ze de beschikking aan een file aan internationals en olympia gangers die geen van allen geblesseerd zijn (op Veen na). Dan is het verhaal van de blessures gewoon overdreven en lijkt op een excuus. Want Amsterdam doet het als landskampioen gewoon heel matig. Misschien halen ze wat positiefs uit de wedstrijd van vandaag.

 10. lynnBosman

  ^ Ik ben het met je eens. Ze hebben nog steeds veel kwaliteit en doen het gewoon niet goed genoeg met Oranje speelsters en Jong Oranje speelsters, Vega, Fillet. Veen (en natuurlijk ook Jonker maar die is gestopt) is een gemis, Thompson ook. DB mist V Geffen. Maar in alle eerlijkheid zou voor Amsterdam een gemis van De Goede sterker zijn dan al de nu ontbrekende speelsters bij elkaar. Wat een geweldenaar is dat.

  1. Nvanas012

   Vega is 28, jong oranje?😂

  2. circlestorm69

   @nvanas12: goed lezen. Er staat een komma tussen en dat is niet voor niets. Zoek anders even op wat voor een functie een komma heeft.

 11. Nvanas012

  Als je veel vaste spelers mist ga je dat gewoon merken in het spel. Ongeacht de positie of kwaliteiten van die speler. Daarbij zijn er bij Amsterdam ook speler gestopt he? En zijn er nieuwe meiden bij gekomen, geef ze tijd.

 12. WillemijnBosinga

  Amsterdam heeft als internationals Anne Veenenedaal, Lauren Stam, Maria Verschoor, Eva de Goede, en uit de olympische selectie Felice Albers, Ilse Kappelle, Noor de Baat, voormalig international Charlotte Vega, een spits die als grote speelster wordt binnengehaald Michelle Filet en dan nog allemaal jeugd internationals. Dan tel ik 9 speelsters die zich min of meer international mogen noemen. Daarnaast hebben ze nog allemaal jong Oranje speelsters. Dat heeft geen enkele andere club in de Hoofdklasse. Dan al die excuus verhalen lezen hier op Hockey.nl is heel vreemd en gewoon absurd. Amsterdam presteert onder de nieuwe coach gewoon ronduit slecht en dat kan niet aan het missen van een speelster liggen, hoewel Veen wel een topper is.

 13. WillemijnBosinga

  Bij elke club in de Hoofdklasse stoppen er gewaardeerde krachten en komen er nieuwe speelsters bij. Kijk naar Oranje Rood (die hebben pas echt wat leegloop aan topspeelsters gehad, en kijk naar SCHC en zo zijn er meer clubs). Geen van die clubs voeren allerlei excuses op maar presteren gewoon. Geen van die clubs beschikt over het arsenaal aan internationals waarover de landskampioen Amsterdam beschikt maar klagen niet. Oranje Rood wint gewoon dik verdiend van Amsterdam. Amsterdam speelt met veel moeite gelijk tegen Stichtse en Hurley. Met dat materiaal zou je je eigenlijk moeten schamen.

 14. sapi

  Pff wat waren de scheidsrechters van een matig niveau! Mag niet in de hoofdklasse. Maar Amsterdam zal het anders zien :)

 15. gaston-orozco

  Kom tot rust. Haal diep adem. Ja, Amsterdam worstelt een beetje, maar het is geen ramp. Ze hebben al hun belangrijkste rivalen gespeeld en hoewel ze niet wonnen, verloren ze maar één keer. De rest van de eerste helft van het seizoen is veel gemakkelijker en ze zouden hun normale positie in de top-4 moeten herwinnen tegen de winterstop. Gezien het aantal spelers dat niet beschikbaar is, doen ze het eigenlijk best goed.  

  1. marijeknuvers

   Ik zou het aankomend programma vanuit Amsterdams perspectief eerder uitdagend willen noemen.

 16. diewertje-l

  Den Bosch had gewoon de over hand en het is niet zo dat Den Bosch nu slecht is omdat ze van nummer 6 gelijks gespeeld hebben


Wat vind jij? Praat mee...