Groningen leek voorbestemd te degraderen, maar legt zich er niet bij neer

In de winterstop leek hekkensluiter Groningen met twee punten voorbestemd laatste te worden en rechtstreeks te degraderen uit de Livera Hoofdklasse Dames. Maar zondag boekte de ploeg van Julian Steen thuis tegen Pinoké voor het eerst een overwinning (2-1). Komende zondag wacht het degradatiegevecht met concurrent Bloemendaal, dat één punt meer heeft.

De strafcorner van Marle Brenkman drie minuten voor tijd werd niet eens goed aangegeven. Maar op de kop van de cirkel raakte routinier Willemijn Bos niet in paniek. Met een heerlijke actie speelde ze uitloopster Kari Stam uit. Helemaal vrij flatste Bos de bal vervolgens binnen. ‘Een gelijkspel was geen gekke uitslag geweest. Maar nu viel het eindelijk eens onze kant op’, zegt Steen.

Groningen-coach Julian Steen. Foto: Koen Suyk

Van 8-0 naar 3-0

In de eerste wedstrijd na de winterstop, anderhalve week geleden uit tegen Laren, zag Steen zijn ploeg al beter spelen dan voor de winterstop. Thuis had Groningen in september met 8-0 verloren. Uit werd het 3-0. Steen zag vooral dat zijn ploeg langer in de wedstrijd bleef. Pas drie minuten voor tijd viel de beslissende 3-0.

Donderdag in de kwartfinale van de Gold Cup was het een ander verhaal. Toen speelde Groningen ook tegen Pinoké, een soort generale repetitie. Het verloor met 3-0. Steen was vooral niet tevreden over de duelmentaliteit zijn ploeg. Het was een van de punten die hij specifiek benoemde tijdens de training van vrijdag, als voorbereiding op de competitiewedstrijd.

Bovendien was het nergens voor nodig om voor Pinoké te vrezen. In de heenwedstrijd hadden ze drie keer tegen hen gescoord en gelijkgespeeld (3-3). Het was het bewijs dat Groningen niet alleen punten zou kunnen pakken tegen Bloemendaal en Huizen.

Voor de winterstop hockeyden we leuk tot de 23, maar daar binnenin niet Groningen-coach Julian Steen

Steen: ‘Deze keer was ons eerste en ons vierde kwart tegen Pinoké echt goed. We creëerden een aantal dreigende momenten, niet vanuit balbezit, maar vanuit de omschakeling. In het vierde kwart hadden we een gevaarlijke drie-tegen-twee en drie-tegen-één-situatie op hun helft. Dat is een verbetering ten opzichte van voor de winterstop. Toen hockeyden we leuk tot de 23, maar daar binnenin niet.’

Na haar winnende doelpunt wordt Bos bedolven onder haar juichende teamgenoten. Foto: Jacob Gunter

‘Ik ben realistisch genoeg om te weten dat we kunnen degraderen’

Vrijdagavond speelt Groningen tegen Den Bosch, een wedstrijd die het normaal gesproken verliest. Zondag wacht het thuisduel tegen Bloemendaal. Een overwinning betekent dat Groningen de Mussen inhaalt en afstand doet van de laatste plaats, die aan het eind van het seizoen rechtstreekse degradatie betekent. Het zou een mooie opsteker voor Groningen zijn. Al mag het Steen niet worden aangerekend wanneer het mis gaat. De coach, die het als 27-jarige aandurfde om aan het roer te gaan staan van het kwetsbare Groningen, heeft in het noorden van het land nu eenmaal een krappe selectie.

‘Aan het begin van het jaar zei ik al dat het moeilijk zou worden om ons te handhaven. Aan die situatie is niets veranderd. Ik ben realistisch genoeg om te weten dat we kunnen degraderen. Het bestuur weet dat ook. Maar dat betekent niet dat we ons erbij neerleggen. Zondag tegen Bloemendaal wordt misschien wel een van mooiste potjes van het seizoen. Ik verwacht spektakel.’


4 Reacties

 1. haags-hopje

  't is ver, maar ik vind het mooi dat Groningen er bij is en hoop dat ze zich dit jaar ook weer handhaven...

  1. kcinna

   Vooral ver voor Groningen zelf, die moeten 11x rijden... 😉

 2. janine-bijlsma

  Helemaal mee eens. Er gaat niets boven Groningen!

 3. Ron van Asperen

  Het zou een hele prestatie zijn als ze degradatie -net als vorig jaar - weten te vermijden , te meer daar er geen cent betaald wordt en ik geloof (maar het niet zeker weet ) dat ze daar de enige in zijn .......


Wat vind jij? Praat mee...