hdm na vijfde zege op rij al acht punten los van Oranje-Rood

De dames van hdm zijn aan een indrukwekkende reeks bezig. De Haagse ploeg won zondag op eigen veld ook van Bloemendaal (2-1) en is na vijf wedstrijden in de Hoofdklasse Dames nog altijd foutloos. Hdm staat in het nog prille seizoen liefst acht (!) punten los op nummer zes Oranje-Rood. ‘Dat is heel lekker’, reageert Pien van der Heide kort na afloop.

Vijftien punten uit vijf wedstrijden, hdm kent een geweldige start van het nieuwe seizoen. Toegegeven, de Haagse club speelde nog tegen geen enkele topploeg, maar de wit-blauwe formatie won wel alle wedstrijden. Achtereenvolgens werden Hurley, HGC, Laren en Victoria al aan de zegekar gebonden. Daar werd Bloemendaal zondag aan toegevoegd. Of hdm voor de start van de competitie al dacht aan vijftien punten uit vijf wedstrijden? ‘Ja’, klinkt Van der Heide stellig. ‘We hebben natuurlijk van tevoren bepaald van welke tegenstanders we sowieso moeten winnen. In dat opzicht hadden we het verwacht, alleen moeten we het wel even waarmaken.’

Bloemendaal kende daarentegen met wedstrijden tegen SCHC, Den Bosch, Oranje-Rood en Amsterdam een lastige start van de competitie. Het team van Jeroen Visser stond dit seizoen dus al wel tegenover alle playoff-kandidaten. Alleen tegen Oranje-Rood werden (bonus)punten gepakt. De wedstrijd in Den Haag betekende voor Bloemendaal dan ook de eerste echte test.

hdm swingt ook zonder coach Knötschke

Grote afwezige zondag aan de Theo Mann-Bouwmeesterlaan was Ivar Knötschke. Iemand in zijn directe omgeving was positief getest op het coronavirus, waardoor de coach van hdm in quarantaine zit. Zijn honneurs werden waargenomen door assistent-coach Marc Materek en Nicky Tellier. Het duo zag Bloemendaal sterker starten aan de wedstrijd. Hdm-keepster Julia Remmerswaal moest al na vijf minuten handelend optreden na een fraaie actie van Michelle van der Drift.

Marc Materek nam zondag bij hdm de honneurs waar bij afwezigheid van coach Ivar Knotschke. Foto: Orange Pictures / Hans van der Valk

Toch was het de goalie van Bloemendaal die een doelpunt moet slikken. Ashley Hoffman verzilverde na elf minuten spelen de eerste strafcorner van de wedstrijd. De aanvoerder van de Amerikaanse nationale ploeg gaf doelvrouw Danique Visser met een lage push het nakijken: 1-0. Het betekende voor Hoffman haar eerste officiële treffer in het hdm-tenue.

De thuisploeg tankte vertrouwen na de openingsgoal. Hdm zocht volop de aanval en kreeg in de resterende minuten van de eerste helft weinig tegenstand van de bezoekers uit Bloemendaal. Het was Van der Heide die de score voor de thuisploeg na een klein halfuur verdubbelde. De middenvelder leek zelf ook verbaasd toen de bal tergend langzaam over de doellijn rolde.

Bloemendaal geeft niet thuis

Bloemendaal moest in de tweede helft anders voor de dag komen om het nog enigszins spannend te maken in Den Haag. De ploeg van Visser begon dan ook vlammend aan het derde kwart, maar had het geluk niet aan de zijde. Zo trof Demi Hilterman kort na rust met haar sleeppush de paal.

Teuntje Horn van Bloemendaal in duel met hdm-aanvoerster Tessa Clasener. Foto: Orange Pictures / Hans van der Valk

Tot zover de Bloemendaalse storm. Hdm controleerde de wedstrijd zonder zelf nog echt gevaarlijk te worden. Voor de neutrale liefhebber minder leuk, maar dat maakte bij het Haagse kamp niets uit. Heel even leek het nog spannend te worden in Den Haag na de aansluitingstreffer van Cis van der Salm tien minuten voor tijd, maar met samengeknepen billen spelen was bij hdm geen sprake.

Nu al acht punten los op playoff-kandidaat OR

Hdm deed zondag dus opnieuw uitstekende zaken in de Hoofdklasse Dames. De uitslagen op de andere velden waren de Haagse ploeg ook goed gezind. Door de 0-3 thuisnederlaag van playoff-kandidaat Oranje-Rood tegen Pinoké staat hdm nu acht punten los op de Eindhovenaren, de virtuele nummer zes. Het gat met nummer vijf HGC bedraagt zes punten.

Het kan weleens een heel mooi seizoen in Den Haag worden, al blijven de dames daar zelf heel nuchter onder. Van der Heide: ‘Als we de wedstrijd tegen Oranje-Rood winnen, kan het zeker een heel leuk jaar worden. Ik denk ook wel dat die kansen er zijn. We hebben een frisse nieuwe ploeg, met een aantal buitenlandse versterkingen en speelsters die zijn doorgestoomd uit de jeugd. Het woord play-offs is nog niet gevallen, daar is het echt nog wel te vroeg voor. Het klinkt heel cliché, maar we kijken het wedstrijd voor wedstrijd. Oranje-Rood komt straks nog, eerst zondag uit tegen Kampong. Die kunnen we ook wel pakken. Ik zet in op achttien uit zes.’


Wat vind jij? Praat mee...