HGC wil tweede rampseizoen voorkomen: ‘We nemen het serieus’

Met de komst van zeven nieuwe speelsters straalt HGC – na het rampseizoen waarin slechts één punt in zeventien wedstrijden werd behaald – weer ambitie uit. ‘We geven hiermee het signaal af dat we het serieus nemen’, zegt Mark van Loon, voorzitter commissie Tophockey.

Nadat het afgelopen seizoen vanwege het coronavirus abrupt beëindigd werd, en HGC door de beslissing van de KNHB om geen enkele club te laten degraderen een herkansing op het hoogste niveau van Nederland krijgt, stak de Commissie Tophockey Dames de koppen bij elkaar, vertelt Van Loon. ‘We hebben tegen elkaar gezegd: het is heel simpel. Of we doen niks en dan hebben we wéér zo’n jaar als afgelopen seizoen. Of we gaan proberen het team te versterken. Dat laatste hebben we gedaan.’

Met name de komst van Zuid-Afrikaans international Dirkie Chamberlain, die van 2011 tot en met 2013 voor Kampong speelde, en Argentijns international Mili Fernández Ladra springen in het oog. Natuurlijk moet van beide speelsters nog blijken hoeveel toegevoegde waarde ze daadwerkelijk hebben. Chamberlain is al 33 jaar, Ladra (23) behoort sinds dit jaar niet meer tot de Argentijnse selectie en lijkt zichzelf met deze transfer buitenspel te zetten voor de Olympische Spelen van Tokio. Maar hun komst bewijst in ieder geval dat HGC geleerd heeft van het afgelopen seizoen, dat met een team met weinig ervaring in de Hoofdklasse uitdraaide op een lijdensweg.

Dirkie Chamberlain is een van de aanwinsten van HGC.

Gesproken met binnen- en buitenlandse speelsters

Ondanks de ambitieuze plannen bleek het lastig om Nederlandse speelsters met enkele jaren Hoofdklasse-ervaring te verleiden tot een avontuur bij HGC, vertelt Van Loon. De club uit Wassenaar sprak onder meer met Mila Muyselaar (van Laren, ze staat in de belangstelling van hdm), Klaartje de Bruijn (ook van Laren, zij vertrekt naar SCHC) en volgens Van Loon met nog een stuk of vier, vijf andere potentiële Nederlandse versterkingen met ervaring op het hoogste niveau. ‘Maar mede vanwege ons afgelopen seizoen, durfde zij geen van allen een overstap naar ons aan.’

Parallel aan de gesprekken met Nederlandse speelsters benaderde HGC ook potentiële buitenlandse versterkingen, zegt Van Loon. ‘We zijn er met veel mensen van de club achter gaan staan. Bij onze mannen spelen bijvoorbeeld Maico Casella en Agustín Bugallo, twee Argentijnen. Aan hen hebben we gevraagd of zij misschien iemand wisten. Onze assistent-coach bij de heren, Carlo Daniels, heeft een vrouw uit Chili, die ook weer connecties heeft. Zo zijn we gaan rondkijken. Uiteindelijk zijn deze versterkingen eruit gekomen.’

Behalve Chamberlain en Ladra presenteerde HGC in de voorbije weken nog vijf andere speelsters: de Britse/Zuid-Afrikaanse Heather McEwan, Frederique Haverhals die na vijf jaar in Amerika te hebben gespeeld terugkeert op het oude nest, plus de talenten Amy van Den Bosch (hdm) en Anne Eijsbouts (Push). Ingeborg Dijkstra (Kampong) wordt tweede keepster.

Daarnaast is de club bezig om oud-HGC’er Femke Delissen, die vier jaar in Amerika heeft gespeeld, terug te halen en hoopt Van Loon nog een andere versterking aan te trekken. Omdat de selectie door alle aanwinsten flink gegroeid is, moeten in de komende tijd nog wel enkele meiden afvallen. Bernice van Aken stopt bij HGC.

Het vertrouwen in coach Robbert-Jan de Vos is groot bij HGC. Foto: Willem Vernes

Deze keer hebben we vanaf begin april de tijd gehad om aan de ploeg van volgend seizoen te bouwen. Daardoor is het ons nu wél gelukt om versterkingen binnen te halen. Mark van Loon, voorzitter commissie Tophockey

Van Loon: ‘Vorig jaar wisten we pas begin juni, na het winnen van de play-offs, dat we in de Hoofdklasse zouden uitkomen. Dat was vrij laat om ons nog te kunnen versterken. De meeste goede hockeysters hadden al ergens onderdak gevonden. Het verschil tussen de Hoofdklasse en de Promotieklasse bleek uiteindelijk te groot. De cijfers liegen niet: we hebben één punt gehaald. Door corona hebben we nu een soort Houdini-act gepleegd en krijgen we een nieuwe kans in de Hoofdklasse. Deze keer hebben we vanaf begin april de tijd gehad om aan de ploeg van volgend seizoen te bouwen. Daardoor is het ons nu wél gelukt om versterkingen binnen te halen.’

Over de doelstelling van volgend seizoen is hij duidelijk: ‘We doen dit om ons te handhaven. Zo staat de groep er ook in. Die meiden zien ook dat er nu wat gebeurt. Ik wil er verder geen druk op leggen.’

Terugkeer van de voltallige, succesvolle technische staf

Dat met coach Robbert-Jan de Vos, assistent Merel de Blaey en manager Marc Sonneveldt komend seizoen ook het voltallige trio weer voor de groep staat dat in het seizoen 2018/2019 met HGC naar de Livera Hoofdklasse Dames promoveerde, stemt Van Loon ook tevreden.

‘Met Robbert-Jan heb ik het altijd goed kunnen vinden. Hij is eerlijk, open, duidelijk en hockey is zijn passie. Yara [Casteleijn] heeft onderschat hoeveel tijd ze erin moet stoppen. Die tijd stopt hij er wel in. Hij is bevlogen en begaan. Merel vult hem goed aan. Dat zij er bewust voor gekozen heeft om weer met hem samen te gaan werken [ze was assistent bij hdm Dames 1], geeft ook aan hoe fijn het is om met hem te werken. Ik zie het nu meteen al aan zijn aanpak. Hij schept duidelijkheid, stelt regels in en zegt: zus en zo gaan we het doen. Dat heeft de groep het afgelopen seizoen denk ik gemist. Ik ben heel blij met zijn komst.’


14 Reacties

 1. eefgorter

  Dus resumerend: 1. De Vos is na een half seizoen weg van HGC ineens niet meer "toe aan een nieuwe uitdaging" en komt terug. 2. Van Loon ziet dat De Vos wel duidelijkheid schept en regels instelt en dat had 'ie onder Castelijn vorig jaar nogal gemist. 3. Maar. Castelijn had anderhalve maand geleden (zie artikel Hockey.nl) nog gewoon door mogen gaan van Van Loon als ze had gewild. Goed verhaal, man... Kan het ook zo zijn: vorige seizoen wilde of kon HGC geen geld aan de dames uitgeven en dus trok De Vos zijn conclusie en stutten. Castelijn is een kansloos avontuur aangegaan met als resultaat 1 punt. Nu trekt de club alsnog de poeplap en daarmee exit Castelijn, re-enter De Vos.

  1. abolfreeler-nl

   Volkomen absurd en slecht voor het nederlandse hockey. Alleen om in de hoofdklasse te blijven , dit soort regelingen treffen met buitenlandse spelers. Wat is de zin? Het gaat ten koste van je hele club. HGC is niet de enige club, maar wel één van de eerste, die al jaren door dit soort escapedes in de financiële zorgen zit en diverse schulden zal hebben. Wat stelt de rest van de club nog voor?

 2. mark-j

  Was het niet zo dat kort geleden de leden van HGC " extra contributie " hebben betaald om het begrotingsgat te dichten ? De put is gedempt en de " vaandel" teams worden weer volgestort met Euro's door het bestuur van HGC. Beter promotieklasse met eigen jeugd dan een vreemdelingenlegioen in de hoofdklasse wat ten koste gaat van de jeugd.... Immers zo dik zullen de bankrekeningen niet meer zijn en worden van de diverse clubs. Gemiste kans van HGC om het roer om te gooien en voor de lange termijn te kiezen , zeker in de tijd van crisis.

  1. hockey12345

   HGC heeft genoeg leden met flinke bankrekening, dit houden ze nog wel paar jaartjes vol. Soort van Bloemendaal🤪🤪

 3. misha-van-oostveen

  Weer een duidelijk voorbeeld van zwalkend beleid. Allemaal korte termijn denken. Je hebt onvoldoende eigen inbreng van jeugd. Dat handjevol toeschouwers zien liever een “eigen” team waarop je een lange termijn kan bouwen dan dit. Ga gewoon bouwen op het niveau waar HGC hoort.

 4. knap

  Deze club spreekt zich in alles tegen. We kunnen maar 1 team in de lucht houden, veel energie in jeugd stoppen en zorgen voor doorstroming (terwijl ze een team neerzetten met alleen maar middelmatige spelers van buiten) en er wordt ook nog even een goede trap na gegeven aan de vorige coach. Bedenkelijk niveau.

 5. knap

  Een status aparte zou betekenen dat nog maar 8 verenigingen mee gaan doen. Niet wenselijk. Daarnaast kan HGC een glashelder beleid hebben, zo dragen ze het niet uit. Dan nog die schop na richting de vorige coach. Bijzonder.

 6. misha-van-oostveen

  Geen frustratie volgens mij maar gewoon feitelijk nadenken. Iedereen fijne zomer 🖐

 7. ha_ha_ha

  Nou nou ik weet niet of je de huidige aanwinsten als super talenten kunt beschouwen. Daarnaast zullen zij ook niet heel veel verdienen. HGC heeft speelsters nodig en er zijn natuurlijk zat die graag i. De hoofdklasse spelen. 1+1=2

 8. gaston-orozco

  Er is geen reden waarom normale leden dames / heren 1 zouden moeten subsidiëren. Dat is het probleem. Die teams moeten worden gefinancierd uit commerciële activiteiten, sponsoring of een rijke supporter. In dit specifieke geval ken ik de details niet.

 9. klaassen

  Geen sterke indruk van HGC inderdaad. Via de 'vrouw van' etc. wat spelers hosselen ten nadele van je je eigen jeugd/talent. Spelers die clubtrouw hebben getoond, promotie hadden afgedwongen. Wat voor signaal geef je dan af. Zeker als de toelichtingen onnavolgbaar zijn. Ik heb meer respect voor clubs die hun verlies nemen, en op meer fundamentele /structurele wijze proberen te recupereren en de weg naar de top terug te vinden.

 10. bas-pluijmen

  HGC dames 1 had beter een verzoek in kunnen dienen bij de KNHB om te degraderen. Ik las dat Weert dames 1 dat ook heeft gedaan (van OVK naar 1e klasse). Is niet helemaal te vergelijken, maar in Weert leiden ze zelf op, of speelsters uit de regio sluiten daar aan. Maat goed, geld moeten rollen zullen we maar zeggen. In deze tijd van corona geef je als topsport voorzitter wel een heel slecht signaal af naar je leden.


Wat vind jij? Praat mee...