HK Dames: Den Bosch wil weer eens winnen in Amsterdam

In de Livera Hoofdklasse Dames is Amsterdam – Den Bosch de meest in het oog springende wedstrijd van de vijfde speelronde. Den Bosch is dit seizoen als enige nog zonder puntenverlies en hoopt voor het eerst sinds 26 oktober 2014 weer eens een reguliere competitiewedstrijd bij de regerend landskampioen te winnen.

Amsterdam – Den Bosch

Amsterdam is in de reguliere competitie momenteel vier thuisduels met Den Bosch ongeslagen. De laatste twee ontmoetingen in het Wagener Stadion werden gewonnen. Op 26 oktober 2014 wonnen de Brabanders daar voor het laatst. Het werd die dag, mede dankzij een hattrick van Maartje Paumen, 1-4 voor de Bosschenaren. Amsterdam won in de Hoofdklasse in totaal 22 keer van Den Bosch (reguliere competitie). Geen enkele andere tegenstander van de Bosschenaren lukte dat vaker dan dertien keer.

De clash tussen Amsterdam en Den Bosch is er eentje van historische omvang. Afgelopen seizoen pakte Amsterdam de landstitel door Den Bosch in de finale van de play-offs over twee duels te verslaan. Het betekende het twintigste landskampioenschap voor de Amsterdammers, een record. Den Bosch volgt met negentien titels. Amsterdam (drie titels) en Den Bosch verdeelden sinds 1997/1998 onderling alle 22 titels in de Dames Hoofdklasse.

Voor Lidewij Welten (108 goals in de Hoofdklasse) is het alweer een tijdje geleden dat ze scoorde in een reguliere competitieduel met Amsterdam. Haar laatste van in totaal twee goals tegen de Amsterdammers maakte ze op 25 april 2010, op 19-jarige leeftijd in een 1-6 uitzege.

Arbiters: Maartje de Bruijn en Jan van der Vlist

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Amsterdam – Den Bosch (D)  Ophalen van gegevens

Hurley – HGC

Hurley en HGC staan voor het eerst sinds 15 mei 2011 weer tegenover elkaar in de Hoofdklasse. Hurley won die dag, tijdens de laatste speelronde van de reguliere competitie, door een velddoelpunt van Jocelyn Pieterse thuis met 1-0. HGC won op 2 november 2008 voor het laatst op bezoek bij Hurley (2-3). Anneke Goslings (twee) en Marianne van Dijk maakten de goals namens de gasten.

Hurley is dit seizoen in de Hoofdklasse nog ongeslagen. Alle vier de duels resulteerden in een gelijkspel. Hurley is de eerste ploeg in de geschiedenis van de Dames Hoofdklasse die een seizoen is gestart met vier remises. Promovendus HGC wacht nog altijd op het eerste punt van dit Hoofdklasse-seizoen. Alleen in 2009/2010 verloor de ploeg uit Wassenaar ooit in elk van de eerste vijf speelronden. HGC eindigde dat seizoen uiteindelijk als 10de en speelde zich definitief veilig via de play-outs.

Arbiters: Guido Dekker en Isabelle Joosten

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Hurley – HGC (D)  Ophalen van gegevens

Laren – Victoria

Laren en Victoria staan voor het eerst sinds 25 februari 2007 tegenover elkaar in de Hoofdklasse. Het werd die dag in Laren 3-0 voor de thuisploeg door goals van Kim Lammers, Paulien Eigenhuis en Soldedad García. Victoria won op 31 maart 2006 voor het laatst op bezoek bij Laren. Linda van der Velden maakte destijds namens de Rotterdammers de enige treffer (0-1).

Laren wacht dit Hoofdklasse-seizoen nog altijd op de eerste overwinning. In 1990/1991 boekte de ploeg voor het laatst in de eerste vijf speelronden van het seizoen geen enkele zege. Alleen Mila Muyselaar kwam tot nu toe op eigen veld tot scoren voor Laren, via een strafbal. De ploeg is daarmee samen met hdm en HGC de minst scorende thuisploeg in de Hoofdklasse.

Ook promovendus Victoria won dit seizoen nog niet. In 2006/2007, het laatste seizoen waarin de Rotterdammers op het hoogste niveau acteerden, boekte de ploeg slechts één overwinning, tijdens speelronde 14 op bezoek bij SCHC (0-1).

Arbiters: Stefan Her en Raoul Achterberg

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Laren – Victoria (D)  Ophalen van gegevens

Pinoké – Kampong

Pinoké gaat zondag op jacht naar een zeldzame zege op Kampong. De Steekneuzen wonnen maar één van de laatste tien onderlinge duels: een 2-1 thuiszege op 12 april 2015. Pinoké en Kampong verloren dit kalenderjaar in de Hoofdklasse ieder zeven keer, samen met Bloemendaal en Huizen het vaakst van alle ploegen. Alleen degradant Groningen (37) kreeg in 2019 meer doelpunten om de oren dan Kampong (30).

Pinoké boekte in de eerste vier speelronden van dit seizoen twee overwinningen. Alleen in 2006/2007 wonnen de Steekneuzen ooit drie van hun eerste vijf competitieduels op het hoogste niveau. De ploeg is gewaarschuwd voor Kampong, dat dit Hoofdklasse-seizoen al haar vier punten buiten Utrecht verzamelde. Dat gebeurde bij Victoria (3-3) en bij HGC (1-5).

Arbiters: Ronald Rovers en Klaas Ozinga

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Pinoké – Kampong (D)  Ophalen van gegevens

SCHC – Oranje-Rood

SCHC is al ruim zestien jaar ongeslagen in Hoofdklasse-duels met Oranje-Rood (24 duels op rij). De laatste keer dat Stichtse verloor van de Eindhovense ploeg was op 18 mei 2003 (1-0 door een goal van Daphne Hofstad).

De laatste en tevens enige thuisnederlaag van SCHC tegen Oranje-Rood in de Hoofdklasse dateert van 16 maart 2003. Oranje-Zwart won die ontmoeting, de eerste ooit tussen beide teams op het hoogste niveau, met 0-1 dankzij een doelpunt van Marilyn Agliotti.

SCHC en Oranje-Rood zijn dit seizoen nog ongeslagen in de Hoofdklasse. Voor Oranje-Rood is dat bijzonder: het is de eerste keer dat de ploeg na de eerste vier speelronden van het seizoen nog zonder nederlaag is. Yibbi Jansen, die met SCHC tegen haar oude club speelt, is de enige speelster die dit seizoen in alle vier speelronden van de Hoofdklasse minimaal één keer trefzeker was. De laatste speelster die scoorde in elk van de eerste vijf duels van het seizoen was Maxime Kerstholt namens Laren in 2017/2018. De laatste speelster die dit namens SCHC presteerde, was Soledad Garcia in 2010/2011.

Arbiters: Lisette Feuth en Lizelotte Wolter

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  SCHC – Oranje-Rood (D)  Ophalen van gegevens

Hdm – Bloemendaal

Hdm boekte afgelopen zondag op het veld van promovendus Victoria de eerste overwinning van dit Hoofdklasse-seizoen (0-2). De ploeg uit Den Haag behaalde dit seizoen in de eerste vier speelronde exact hetzelfde resultaat als vorig seizoen na vier duels (W1, G1, V2).

Bloemendaal startte het seizoen met drie overwinningen op rij, maar verloor afgelopen zondag thuis met 1-2 van Pinoké. Desondanks beleeft de ploeg haar beste seizoenstart sinds 1989/1990 toen de Mussen de eerste vier wedstrijden van het seizoen allemaal wonnen. Duel vijf ging destijds thuis tegen Hilversum met 1-2 verloren. Met negen punten uit vier duels verzamelde Bloemendaal dit Hoofdklasse-seizoen al net zoveel punten als in héél 2018/2019.

Bloemendaal heeft in de Hoofdklasse al negen duels op rij niet meer gewonnen van hdm. De laatste zege dateert van vijf jaar geleden: 2-3, door een winnend doelpunt van Melle Spruijt.

Arbiters: Jannick Breunis en Cocky Stam

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  hdm – Bloemendaal (D)  Ophalen van gegevens

 


2 Reacties

 1. Nvanas012

  Amsterdam kampt met mega veel blessures van niet de minste spelers (Thomson, Adegeest, Veen bijvoorbeeld). Den Bosch zal op kwaliteit zondag al moeten kunnen winnen, ook zit Amsterdam nog niet lekker in de competitie, in tegenstelling tot Den Bosch.

 2. WillemijnBosinga

  Thomson en Adegeest zijn nou niet meteen speelsters die een club als Amsterdam mist. En als ze dat soort speelsters missen klopt er iets niet in het beleid. De enige speelster die ze echt missen is Marijn Veen dus dat verhaal van die blessures is nogal overtrokken. Dekken ze zich vast in?


Wat vind jij? Praat mee...