HK Dames: historisch zwakke competitiestart Amsterdam

In de Hoofdklasse Dames staat komende zondag de zesde speelronde op het menu. Aan de Oosterplas staan Den Bosch en SCHC tegenover elkaar, terwijl Amsterdam op bezoek bij Victoria een einde hoopt te maken aan een historisch zwakke competitiestart.

Bloemendaal – Laren

Bloemendaal gaat opnieuw proberen voor het eerst in de historie een Hoofdklasse-thuisduel met Laren te winnen. De ploeg leed tot nu toe tien nederlagen en speelde vijf keer gelijk. Laren won haar laatste dertien Hoofdklasse-duels met Bloemendaal, sinds een 2-2 gelijkspel in Bloemendaal op 22 september 2002.

Inclusief uitwedstrijden is Bloemendaal al 22 Hoofdklasse-wedstrijden op rij zonder winst tegen Laren. De laatste keer dat dat wel lukte was op 27 februari 1994 (1-3 in Laren).

Bij winst op Laren evenaart Bloemendaal met vier zeges in de eerste zes wedstrijden haar beste start van het seizoen. Die dateert van de jaargang 1989/90, toen er vijf overwinningen en één nederlaag op het conto stond. Met de huidige negen punten uit vijf duels verzamelde Bloemendaal dit Hoofdklasse-seizoen al net zoveel punten als in héél 2018/2019.

Arbiters: Bart Vriens en Nino Arzini

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Bloemendaal – Laren (D)  Ophalen van gegevens

 

Den Bosch – SCHC

Den Bosch is al ruim een jaar niet te kloppen in Hoofdklasseduels aan de Oosterplas. De ploeg van trainer/coach Raoul Ehren won haar laatste twaalf thuiswedstrijden in de reguliere competitie, sinds een 0-1 verlies tegen Oranje-Rood op 9 september 2018.

Den Bosch incasseerde bovendien slechts één doelpunt in die reeks, in de 2-1 zege op SCHC op 28 oktober 2018 (goal van Delfina Merino). Den Bosch verloor in de reguliere competitie slechts één van haar zestien thuisduels met SCHC, 0-2 op 25 november 2007.

SCHC kan voor het tweede seizoen op rij ongeslagen blijven in de eerste zes speelronden. De club presteerde dat ook in 2010/11 en 2016/17. Aanvaller Pien Dicke is dit seizoen topscorer in de Hoofdklasse met vijf goals, allemaal velddoelpunten. Vier spelers scoorden vier keer dit seizoen: Yibbi Jansen (SCHC), Ireen van den Assem (Den Bosch), Frédérique Matla (Den Bosch) en Gitte Michels (Hurley). Matla scoorde vorig seizoen in totaal zes keer in de vijf duels tegen SCHC.

Arbiters: Alwiene Sterk en Maurits van den Wall Bake

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Den Bosch – SCHC (D)  Ophalen van gegevens

 

HGC – Pinoké

HGC speelt tegen Pinoké haar 600ste Hoofdklasse-wedstrijd, en haar 300ste reguliere competitiewedstrijd op eigen veld. HGC is de zesde ploeg in de Hoofdklasse Dames die deze mijlpalen bereikt.

De ploeg uit Wassenaar wacht nog altijd op het eerste punt van dit Hoofdklasse-seizoen. Alleen in 2009/10 verloor HGC ooit in elk van de eerste zes speelronden (eerste zeven duels). HGC eindigde dat seizoen uiteindelijk als tiende en speelde zich definitief veilig via de play-outs.

HGC kreeg dit seizoen al twintig doelpunten tegen in de Hoofdklasse, op zijn minst vier meer dan elk andere ploeg. Pinoké kan voor het eerst sinds november 2013-februari 2014 opeenvolgende uitduels winnen in de reguliere Hoofdklasse.

Arbiters: Erik Grufman en Job Baan

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  HGC – Pinoké (D)  Ophalen van gegevens

 

Kampong – hdm

Kampong hoopt tegen hdm een negatief clubrecord te ontlopen. De Utrechtse ploeg verloor in haar historie nog nooit haar eerste drie thuisduels van het seizoen. Eerder deze jaargang incasseerde Kampong op eigen veld nederlagen tegen Den Bosch (1-9) en Bloemendaal (2-3).

Kampong verloor ook haar laatste twee thuisduels van afgelopen seizoen en kan dus voor het eerst sinds de periode oktober 2011-september 2012 vijf opeenvolgende thuiswedstrijden verliezen in de Hoofdklasse. Destijds verloor de ploeg zelfs negen keer op rij.

Hdm, dat vorig seizoen bij Kampong met o-1 zegevierde door een doelpunt van Pien van Nes, won in de reguliere Hoofdklasse alleen vaker van Oranje-Rood (achttien keer) dan van Kampong (zestien).

Arbiters: Marc van Tuijl en Eldert Michels

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Kampong – hdm (D)  Ophalen van gegevens

 

Oranje-Rood – Hurley

Oranje-Rood heeft in de Hoofdklasse een prima thuisbalans tegen Hurley: de ploeg verloor slechts één van haar laatste dertien duels met de Amsterdammers: thuis met 0-1 op 23 oktober 2016. Vorig seizoen won Oranje-Rood beide duels met Hurley, 1-3 in het Amsterdamse Bos en 2-1 in Eindhoven.

Oranje-Rood kan voor het derde seizoen op rij minstens vier van haar eerste zes duels winnen. Vóór 2017/2018 was de ploeg er nog nooit in geslaagd meer dan drie wedstrijden in de eerste zes speelronden winnend af te sluiten. Als OR van Hurley wint, boekt het voor de tweede keer in de clubhistorie drie thuiszeges op rij. Eerder lukte dat vorig seizoen.

Hurley, dat dit seizoen vier van de eerste vijf wedstrijden gelijkspeelde, bleef voor het eerst ongeslagen in haar eerste vijf duels van een Hoofdklasse-seizoen. De club behaalde alleen in 2010/11 (dertien punten), 2017/18 (twaalf) en 2011/12 (negen) meer dan zeven punten in de eerste zes duels van het seizoen.

Arbiters: Rene van der Zanden en Stefan Her

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Oranje-Rood – Hurley (D)  Ophalen van gegevens

 

Victoria – Amsterdam

Victoria en Amsterdam staan voor het eerst sinds het seizoen 2006/07 weer tegenover elkaar in de Hoofdklasse. Amsterdam won destijds beide duels, 4-1 thuis en 0-5 in Rotterdam. In het verleden had Amsterdam nooit wat te vrezen van Victoria: de tien onderlinge duels eindigden stuk voor stuk in een Amsterdamse zege. In die reeks kwam Amsterdam tot 48 doelpunten en kreeg er slechts drie tegen.

Victoria is dit seizoen nog zonder zege. In 2006/07, het vorige seizoen waarin de Rotterdammers op het hoogste niveau acteerden, boekte de ploeg slechts één overwinning. Dat gebeurde tijdens speelronde 14 op bezoek bij SCHC (0-1). Victoria boekte haar laatste thuisoverwinning in de Hoofdklasse op 26 maart 2006: 1-0 tegen Push.

Met een zege op Victoria maakt Amsterdam een einde aan een zwakke reeks. De ploeg van trainer/coach Robert Tigges is al vier competitieduels zonder winst. De laatste keer dat Amsterdam niet won in vijf opeenvolgende duels in de reguliere Hoofdklasse was in maart 1996. Amsterdam won in elk van haar voorafgaande 38 seizoenen in de Hoofdklasse minimaal twee wedstrijden in de eerste zes speelronden.

Arbiters: Daniël van der Nat en Klaas Ozinga

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Victoria – Amsterdam (D)  Ophalen van gegevens


3 Reacties

 1. oakman

  Gaarne verzoek om layout aan te passen! Valt haast niet te stemmen via (mijn) iPhone!!

  1. Michiel_14

   Ervaar het zelfde probleem

 2. Ramon Min

  Dat probleem is bij ons bekend. Er wordt gewerkt aan een oplossing!


Wat vind jij? Praat mee...