HK dames: Laren jaagt op eerste overwinning tegen OR

Het eerste dubbelweekend voor de dames uit de Livera Hoofdklasse Dames staat voor de deur. Vrijdagavond wordt speelronde drie gespeeld. Dan staat onder meer de derby uit het Amsterdamse Bos tussen Amsterdam en Hurley op het programma. Gezien de resultaten van de onderlinge duels van de afgelopen jaren belooft dit wederom spannend te worden.

Amsterdam – Hurley

De wedstrijden tussen Amsterdam en Hurley worden namelijk nooit ruim beslist. De winnaar is wel bijna altijd dezelfde: Amsterdam. Hurley verloor alleen vaker van Den Bosch (29 keer) dan van Amsterdam (28 keer) in de Hoofdklasse. De regerend landskampioen verloor slechts één van haar 32 voorafgaande Hoofdklasse-duels met Hurley. Dat was op 17 maart 2002.

Kimberly Thompson met Noor de Baat. Foto: Koen Suyk

Vorig seizoen won Amsterdam op 14 oktober thuis met 1-0 van Hurley. Kimberly Thompson, die er vrijdag niet bij is door een blessure, maakte destijds de enige treffer. De wedstrijd op het veld van Hurley eindigde in een 1-2 overwinning voor Amsterdam. Kelly Jonker en Charlotte Adegeest scoorden voor Amsterdam, Teuntje Horn was trefzeker voor de thuisploeg.

Hurley heeft de eerste twee wedstrijden van dit seizoen gelijkgespeeld, Amsterdam won het eerste duel en speelde vorige week gelijk tegen SCHC (1-1).

Arbiters: Danny Schippers, Marc van Tuijl

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Amsterdam – Hurley (D)  Ophalen van gegevens

Kampong – Bloemendaal

Kampong beleeft een teleurstellende start van de competitie. De ploeg van coach Michiel van der Struijk verloor van Den Bosch en speelde gelijk tegen promovendus Victoria. Bloemendaal kent daarentegen een goede start van de competitie. Met overwinningen op Victoria en HGC hebben ze al zes punten binnengehaald. Na jarenlang vechten tegen degradatie bezetten de Mussen onder de nieuwe coach Jeroen Visser plots de eerste plaats op de ranglijst.

Kampong is ongeslagen in haar laatste acht Hoofdklasse-duels met Bloemendaal. Op 22 maart 2015 verloren de Utrechters voor het laatst op eigen veld van Bloemendaal. Vorig jaar eindigde het duel op de Klapperboom in een gelijkspel (1-1). Voor Kampong scoorde Michelle Simons en voor Bloemendaal was Fee Schreuder trefzeker. In Bloemendaal eindigde de wedstrijd in een 3-1 overwinning voor Kampong door twee goals van Michelle Filet en Pheline Verhoeven. De  eretreffer werd gescoord door Nine Rijna.

Arbiters: Armand Triepels, Ines El Hajem

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Kampong – Bloemendaal (D)  Ophalen van gegevens

Laren – Oranje-Rood

De wedstrijd tussen Laren en Oranje-Rood is op voorhand qua statistieken interessant. Jarenlang – liefst 41 Hoofdklasse-wedstrijden op rij – wonnen de Eindhovenaren niet van Laren dat een vaste klant in de play-offs was. Maar die tijden zijn veranderd. Laren is duidelijk minder geworden, terwijl Oranje-Rood de laatste jaren een opmars heeft gemaakt. De laatste drie Hoofdklasse-duels werden dan ook gewonnen door Oranje-Rood.

Vorig seizoen won Oranje-Rood op 28 oktober met 1-3 in Laren dankzij doelpunten van Valerie Magis,  Yibbi Jansen en Freeke Moes. Joëlle Ketting scoorde voor de thuisploeg. De wedstrijd in Eindhoven op 12 mei eindigde in een 2-1 overwinning voor Oranje-Rood. Donja Zwinkels en Laura Nunnink waren trefzeker voor OR en Laura Marell voor Laren.

Laura Nunnink. Foto: Willem Vernes

Beide teams zijn dit seizoen behoorlijk verzwakt aan de competitie begonnen, maar Oranje-Rood staat wel keurig met zes uit twee bovenaan. De overwinning van vorige week tegen hdm was bizar. De Eindhovenaren keken na twee kwarten tegen een 0-3 achterstand aan, maar scoorden in het derde kwart liefst vijf keer. Laren speelde met 2-2 gelijk tegen Hurley na een 2-1 achterstand. Pam van Asperen was tweemaal trefzeker.

Mocht Laren vrijdagavond verliezen, is het voor het eerst sinds het seizoen 1990/1991 dat de Gooische formatie de eerste twee thuisduels op rij verliest. Oranje-Rood kan voor de tweede keer op rij een Hoofdklasse-seizoen met drie overwinningen beginnen.

Arbiters: Jannick Breunis, Berry van Benthum

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Laren – Oranje-Rood (D)  Ophalen van gegevens

Pinoké – Victoria

Twee keer eerder speelden Pinoké en Victoria samen in de Hoofdklasse. In de eerste ontmoeting tussen de twee clubs op 26 februari 2006 won Victoria met 1-3 in het Amsterdamse Bos. De andere drie wedstrijden heeft Pinoké gewonnen.
Victoria heeft na twee wedstrijden een punt en is op zoek naar de eerste Hoofdklasse-overwinning sinds 11 maart 2007. De ploeg uit Rotterdam zegevierde destijds met 0-1 tegen SCHC.
Pinoké leed al twee nederlagen dit seizoen. Na het verlies van de eerste speelronde thuis tegen Oranje-Rood (1-2) konden de Amsterdammers vorige week aan de Oosterplas ook niet winnen van Den Bosch (1-0).

Arbiters: Alwiene Sterk, Tom van der Wulp

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Pinoké – Victoria (D)  Ophalen van gegevens

SCHC – HGC

SCHC en HGC ontmoeten elkaar voor het eerst sinds het seizoen 2010/2011 in de Hoofdklasse. SCHC won die competitie beide duels met HGC: 9-1 thuis en 0-2 uit. HGC verloor alleen tegen Den Bosch met grotere cijfers in de Hoofdklasse: op 3 oktober 2004 werd het 10-1

De 9-1 thuisoverwinning van SCHC op HGC op 24 oktober 2010 is voor de club de gedeeld grootste overwinning in de Hoofdklasse, samen met een 8-0 thuisoverwinning op Bloemendaal. 

HGC won op 6 maart 2011 van Hurley (2-1) voor de laatste keer van HGC. Op 8 november 2009 was de laatste overwinning van HGC op SCHC. In Wassenaar werd het 3-2.

Arbiters: Daniël van der Nat, Rene van der Zanden

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  SCHC – HGC (D)  Ophalen van gegevens

hdm – Den Bosch

Op basis van de statistieken heeft hdm niet veel kans tegen Den Bosch. Sterker nog, hdm is een van de meest favoriete tegenstanders van de Bossche formatie: liefst 37 keer werd er al gewonnen op het hoogste niveau. Alleen van Kampong (39 keer) werd vaker gewonnen. De laatste keer dat hdm een punt haalde was op 2 april 1995. 

Vorig seizoen won Den Bosch met 3-0 in eigen huis en met 0-2 in Den Haag. Ireen van den Assem, Joosje Burg en Maartje Krekelaar scoorden in de thuiswedstrijd op 30 september. Frédérique Matla en Imme van der Hoek waren trefzeker in de uitwedstrijd. 

Arbiters: Jonathan Spuij, Lizelotte Wolter

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  hdm – Den Bosch (D)  Ophalen van gegevens


Wat vind jij? Praat mee...