HK Dames: Yibbi op dreef, HGC naar historisch dieptepunt

Tijdens de dertiende speelronde in de Livera Hoofdklasse Dames van komende zondag gaan Victoria en Bloemendaal in een rechtstreeks duel op jacht naar een zeldzame zege. HGC komt steeds dichterbij een inktzwart record in de Hoofdklasse en Yibbi Jansen is bezig aan een imposante scorereeks.

Den Bosch – Kampong

Den Bosch is in de Hoofdklasse al 37 duels op rij ongeslagen tegen Kampong. De laatste nederlaag dateert van 29 april 2001, toen Kampong met 1-0 zegevierde in Utrecht.

Den Bosch is op eigen veld momenteel 22 duels met Kampong ongeslagen. De laatste keer dat de Bossche formatie een thuiswedstrijd van Kampong verloor was in 1997: 1-2 door Kampong-goals van Marlies Vossen en Anouk Verhaegh.

De heenwedstrijd tussen beide ploegen in Utrecht – op de eerste speelronde van dit seizoen – eindigde in een 1-9 zege voor Den Bosch. De Brabanders bezorgden Kampong daarmee de grootste thuisnederlaag ooit in de Hoofdklasse.

Overige stats
1
Den Bosch verloor slechts één van haar laatste 32 Hoofdklasse-wedstrijden in de reguliere competitie: een 2-1 nederlaag tegen Amsterdam op 17 maart van dit jaar.

29 Frédérique Matla maakte in het kalenderjaar 2019 al 29 doelpunten in de reguliere competitie. Geen enkele andere speelster in de Hoofdklasse scoorde in 2019 vaker dan negentien keer.

31 De laatste speelster die in de Hoofdklasse de grens van dertig competitiegoals binnen een kalenderjaar bereikte, was Paumen in 2014 (31 doelpunten).

4 Matla was in elk van de laatste vier speelronden trefzeker. Alleen Yibbi Jansen (zeven) is momenteel bezig aan een nog langere serie in de Hoofdklasse.

Scheidsrechters Maartje de Bruijn en Ines El Hajem

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Den Bosch – Kampong (D)  Ophalen van gegevens

 

HGC – Amsterdam

Amsterdam is in de Hoofdklasse al dertien duels op rij ongeslagen tegen HGC. De laatste triomf van de ploeg uit Wassenaar stamt alweer uit 2002: een 3-1 zege op de Roggewoning.

Eerder dit seizoen won Amsterdam thuis al met 3-0 van HGC. Op 15 september waren Marijn Veen, Charlotte Vega en Joy Haarman namens de thuisploeg trefzeker in het Wagener Stadion.

HGC pakte dit seizoen in de Hoofdklasse nog geen enkel punt. Klein Zwitserland in 2011/12 en Push in 2015/16 zijn de enige ploegen die ooit elk van hun eerste dertien wedstrijden verloren. Beide teams degradeerden uiteindelijk direct.

Overige stats
20
In totaal verloor HGC haar laatste twintig Hoofdklasse-duels. Dit is de langste reeks nederlagen in de clubhistorie. Alleen Laren noteerde ooit een langere verliesreeks in de Hoofdklasse (22, 1984-1987).

8 Eva de Goede, dit seizoen topscoorster van Amsterdam met acht goals, maakte in haar eentje twee keer zoveel doelpunten als alle speelsters van HGC bij elkaar (vier).

4 Met vier doelpunten is HGC dit seizoen de minst trefzekere ploeg in de Hoofdklasse. Iris van Loon (twee), Nienke Keijser en Bernice van Aken vonden als enigen het doel.

Scheidsrechters Ruben Graafland en Cocky Stam

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  HGC – Amsterdam (D)  Ophalen van gegevens

 

Hurley – HDM

Hurley is bezig aan een sterke reeks tegen hdm: de ploeg verloor slechts één van haar laatste zeven competitieduels met hdm, een 2-1 uitnederlaag op 25 maart 2018.

Op eigen veld won Hurley haar laatste drie Hoofdklasse-ontmoetingen met hdm, sinds een 0-1 nederlaag op 4 oktober 2015. Pien van Nes maakte destijds de enige treffer.

Overige stats
99
 Diezelfde Van Nes onderneemt tegen Hurley opnieuw een poging om een mijlpaal te bereiken in haar hockeyloopbaan. Ze maakte in de reguliere competitie in totaal al 99 doelpunten, alle voor hdm.

4 In de Hoofdklasse passeerden slechts vier actieve speelsters al eens de grens van honderd doelpunten in de reguliere competitie: Eva de Goede, Lidewij Welten, Kelly Jonker en Charlotte Vega.

6 Gitte Michels en Roos Drost zijn dit seizoen samen topscorer van Hurley met elk zes Hoofdklasse-goals. Michels maakte al haar zes doelpunten uit een strafcorner. Drost was zes keer trefzeker via een velddoelpunt.

Scheidsrechters Marc van Tuijl en Job Baan

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Hurley – HDM (D)  Ophalen van gegevens

 

Oranje-Rood – Pinoké

Pinoké hoopt zich tegen Oranje-Rood te herstellen van de 1-8 thuisnederlaag tegen SCHC van vorig weekend. Die dreun betekende een evenaring van de grootste verliespartij ooit op eigen veld. Op 4 oktober 2009 was datzelfde SCHC al eens met 0-7 te sterk.

Winnen van Oranje-Rood (inclusief voorganger Oranje-Zwart) bleek de voorbije jaren lastig voor Pinoké: zeven van de laatste acht onderlinge wedstrijden eindigden in een nederlaag.

Alleen op 8 april 2016 kon Pinoké als winnaar van het veld stappen in Eindhoven: de ploeg won toen met 1-3 door goals van Djoeke Vogel, Florencia Habif en Dana Luykx.

Overige stats
5
Oranje-Rood won elk van haar laatste vijf Hoofdklasse-ontmoetingen met Pinoké en deed dat met de gecombineerde doelcijfers 16-2.

6 Pinoké won dit Hoofdklasse-seizoen al zes wedstrijden, slechts één minder dan in het gehele voorgaande seizoen.

Scheidsrechters Ymkje van Slooten en Stefan Her

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Oranje-Rood – Pinoké (D)  Ophalen van gegevens

 

SCHC – Laren

SCHC won in de Hoofdklasse slechts één van haar laatste vijf thuisduels met Laren, een 1-0 overwinning op 12 april 2018 (doelpunt Carlien Dirkse van den Heuvel). De overige vier duels eindigden in drie gelijke spelen en één nederlaag.

Tijdens de eerste speelronde van dit seizoen boekte SCHC, mede dankzij twee goals van Pien Dicke, een 0-5 uitzege op Laren. Nog nooit won Stichtsche in een seizoen beide wedstrijden met Laren in de Hoofdklasse.

Overige stats
13
Yibbi Jansen maakte dit seizoen in de Hoofdklasse al dertien strafcornergoals, meer dan elke andere speelster. Frédérique Matla (en Bosch) volgt met tien rake corners.

7 Jansen is de enige speelster die in elk van de laatste zeven speelronden van de Hoofdklasse minimaal één keer trefzeker was (tien goals totaal).

24 Jansen (veertien) en Dicke (tien) maakten dit Hoofdklasse-seizoen samen al meer doelpunten voor SCHC (24) dan alle speelsters van Laren bij elkaar (zeventien).

Scheidsrechters Olaf van Gastel en Guido Dekker

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  SCHC – Laren (D)  Ophalen van gegevens

 

Victoria – Bloemendaal

Bloemendaal wil tegen mede-laagvlieger Victoria een einde maken aan een beroerde reeks. De ploeg van coach Jeroen Visser wacht in de Hoofdklasse al negen wedstrijden op een overwinning (twee gelijke spelen, zeven nederlagen).

Victoria wacht dit seizoen nog op haar eerste thuiszege. De Rotterdammers pakten alleen op 22 september tegen Kampong in eigen huis een punt (3-3). Op 26 maart 2006 won Victoria voor het laatst een thuisduel in de Hoofdklasse (1-0 tegen Push).

Victoria kreeg Bloemendaal op 16 november 2003 voor het laatst op bezoek in de Hoofdklasse. De ontmoeting in de Maasstad eindigde destijds onbeslist (1-1).

Opvallend
9
Victoria verloor negen van haar laatste tien Hoofdklasse-duels. Binnen deze reeks voorkwam de promovendus uit Rotterdam alleen op 20 oktober op bezoek bij HGC een nederlaag: 0-2 uitzege.

Scheidsrechters Jannick Breunis en Berry van Bentum

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Victoria – Bloemendaal (D)  Ophalen van gegevens

 

 


7 Reacties

 1. hockey69

  Het is geen fijn seizoen voor de dames van HGC. Nadat er enkele speelsters weg gegaan zijn, is er blijkbaar onvoldoende kwaliteit om in de hoofdklasse mee te kunnen. Ook bij deze club zie je weer het verschil bij het heren en damesteam. Wat de reden van het bestuur is om het zo te doen weten ze zelf het beste. Maar wel heel jammer voor de dames na jaren hard knokken om in de hoofdklasse te komen, er dan weer zo snel uit gaan zoals het er nu naar uitziet. Hopelijk voor de dames van HGC wint Victoria zondag niet, want dan is het al voor de winterstop voor 90% zeker dat ze degraderen.

 2. rule-victoria

  @hockey69: "Hopelijk voor de dames van HGC wint Victoria zondag niet," Daar denk ik heeeel anders over

  1. PatriciaSluyter

   Tuurlijk wint Victoria

 3. gaston-orozco

  Jammer dat vd Assem en v Maasaacker geblesseerd zijn, Jansen maakt het echt moeilijk om haar te negeren voor oranje voor OS.

 4. sapi

  De jeugd heeft de toekomst!

 5. pietersmits

  @ Sapi Ik heb ook goede hoop op de ontwikkeling van jong talent. Het ziet er nog steeds goed uit voor het dameshockey in Nederland. "Negeren van Jansen" lijkt me moeilijk. Alleen al in het bovenstaande artikel staat ze 7 keer genoemd. Wordt inmiddels al in 94 artikeltjes op deze site bewierookt. Negeren? Hoe? Matla (22 jaar oud)heeft dit kalenderjaar al 29 keer gescoord tegen 19 keer Jansen (20 jaar oud). Strafcorners allebei 17 keer gescoord. De een is het eeuwige strafcornertalent en de ander zou geen goede attitude hebben......... Jansen "negeren"of liever niet selecteren voor Tokio lijkt me voor de hand te liggen, maar denk niet dat Annan daar ook zo over denkt..

 6. marijeknuvers

  Het is in het hockey niet alleen kwaliteit en al helemaal niet efficiëntie waar het om draait bij selecties. De goede dingen zeggen op het juiste moment is minstens zo belangrijk. Bovendien weet iedere goede coach van zichzelf welk type speler het beste bij haar/zijn aanpak past. Het is nu Annan haar feestje en zij maakt de keuzes die bij haar passen.


Wat vind jij? Praat mee...