Huizen baalt van nederlaag, ondanks goede uitgangspositie

Felicitaties wilden Huizen-coach Boaz Janssen en spits Amber Folmer zondagmiddag nog niet in ontvangst nemen. Maar het moet gek lopen wil Huizen volgende week na de laatste speelronde van de competitie rechtstreeks degraderen, ondanks de 2-1 nederlaag uit bij Laren. In de play-outs moet Huizen zich dan definitief veilig spelen.

Teleurstelling overheerste bij Huizen na het gevecht met Laren, waarin het een strafbal miste, meerdere kansen kreeg en met iets meer geluk zomaar een punt had kunnen binnenslepen. Huizen baalde na afloop vooral dat het zichzelf misschien tekort had gedaan. Maar de realiteit was dat de nummer tien van de ranglijst er met nog één wedstrijd voor de boeg goed voor staat. Eén punt is de voorsprong op de twee concurrenten, maar op basis van het aantal gewonnen wedstrijden moet Bloemendaal volgende week van Kampong winnen en Groningen zelfs van Amsterdam. Alleen dan kan Huizen, dat zelf tegen Pinoké speelt, nog laatste worden.

Toch is dat geen ondenkbaar scenario, denkt Janssen. Zeker niet aan het eind van de competitie, waarin Kampong al is uitgespeeld en Amsterdam vooral naar de play-offs kijkt. ‘Er kunnen gekke dingen gebeuren. Wij staan er het beste voor van die drie, maar dat staan we al weken. We juichen niet te vroeg. Het laatste tikje moeten we nog uitdelen.’

Jasmijn Oltmans baalt na de nederlaag tegen Laren, een wedstrijd die Huizen misschien gelijk had kunnen spelen. Foto: Willem Vernes

Een video van de burgemeester

Volgens Janssen begint zijn ploeg dit seizoen te vaak aan een wedstrijd met de handrem erop. Om ervoor te zorgen dat dat deze keer niet zou gebeuren, wilde hij zijn ploeg deze week meegeven hoe bijzonder dit duel was. Laren-Huizen is natuurlijk een derby. De hele week verzamelde hij ingesproken videoboodschappen van clubmensen van Huizen, die hij aan de spelersgroep liet zien. Vaste supporters, oud-speelsters, oud-begeleiders en jeugdspeelsters verleenden hun medewerking. Zelfs de burgemeester nam een video op. Janssen: ‘Allemaal bedoeld om de meiden eraan te herinneren dat dit een bijzondere wedstrijd was.’

Terwijl Huizen tegenstander Laren drie kwarten lang op 0-0 hield, deden zich op de andere velden interessante ontwikkelingen voor. Huizen koos er bewust voor de tussenstanden van concurrenten Bloemendaal en Groningen niet in de gaten te houden, maar zich alleen met zichzelf bezig te houden. Al snel zat er geen stunt meer in voor Bloemendaal, dat in het eerste kwart tegen Den Bosch 2-0 achter stond en uiteindelijk met 5-0 verloor. Groningen keek tegen een 3-1 achterstand aan tegen Hurley, maar vocht zich knap terug tot 3-3.

Daphne Koolhaas van Huizen mist een strafbal. Foto: Willem Vernes

Huizen miste een strafbal

Huizen kreeg daar tijdens de wedstrijd dus niets van mee. De opdracht was duidelijk: winnen. Dan zou rechtstreekse degradatie zeer waarschijnlijk definitief afgewend zijn. Het plannetje van Janssen met de videoboodschappen leek te werken. Huizen speelde zonder handrem. Maar het was wel Laren dat de meeste en grootste kansen creëerde. Drie schietkansen kreeg Laren in het eerste kwart om op voorsprong te komen, maar Huizen verdedigde goed.

In het tweede kwart zocht Huizen meer de aanval, met een strafbal als een beloning. Het was verdediger Daphne Koolhaas die achter de bal ging staan. Een uitgelezen kans om op voorsprong te komen. Maar de uitgestoken linkervoet van Laren-keepster Karlijn Adank bracht op de doellijn redding.

Drie kwarten lang hield Huizen stand, maar in de 55ste minuut capituleerde de verdediging toch, na een inzet van Klaartje de Bruijn. Toen Joëlle Ketting acht minuten voor tijd de 2-0 binnenschoot, leek de wedstrijd beslist. Maar via Mirte Jansen van Huizen werd meteen de 2-1 gemaakt. Een spannende slotfase brak aan, waarin de 3-1 van Laren had kunnen vallen, maar de 2-2 van Huizen ook zomaar. Gescoord werd er echter niet meer.

Huizen juicht nadat het is teruggekomen tot 2-1. Foto: Willem Vernes

Het was goed om te zien dat de ploeg zich realiseerde dat dit een bijzonder potje was. Huizen-coach Boaz Janssen

Een applaus van de meegereisde uitsupporters klaterde over het veld, toen Huizen na het laatste fluitsignaal ging uitlopen. Het was een teken dat Huizen goed had gespeeld. Janssen was tevreden met het spel van zijn ploeg. ‘We hebben ons in de wedstrijd geknokt. Ik had het gevoel dat we het vandaag echt met elkaar aan het doen waren. Een gelijkspel zat er zeker in. Het was goed om te zien dat de ploeg zich realiseerde dat dit een bijzonder potje was. Alleen moet het aanvallend beter.’

Ook spits Amber Folmer vond dat er meer in had gezeten, al besefte ze ook dat Laren ook een aantal kansen had gemist. ‘Wij hebben óók veel kansen gemist. Maar we mogen trots op onszelf zijn. We hebben ons teruggeknokt van een 2-0 achterstand. Ik vond het een heerlijke wedstrijd om te spelen. Volgende week moeten we tegen Pinoké. Dan kan Heren 2 kampioen worden, dan speelt Heren 1 thuis en kunnen wij rechtstreekse degradatie ontlopen. Dat wordt een mooie dag.’