IJzersterke eerste helft laat zien waartoe SCHC in staat is

Een galavoorstelling van SCHC was het in de eerste helft tegen medekoploper Amsterdam, dat met de rug tegen de muur stond. Maar de ploeg van Nettie van Maasakker gaf een 2-0 voorsprong uit handen en leed door een tegendoelpunt van Maria Verschoor in de laatste minuut onnodig puntverlies in de strijd om de eerste plaats en het EHL-ticket (2-2). Den Bosch was de lachende derde en nam de koppositie over.

Als de vrouwen van SCHC het op hun heupen hebben, spelen ze het mooiste hockey van de Livera Hoofdklasse Dames. In het Wagener Stadion waarin Amsterdam vorige week recordkampioen Den Bosch met 2-1 versloeg, greep Stichtsche de thuisploeg vanaf de eerste seconde bij de strot en speelde het Amsterdam in de eerste helft helemaal weg.

Het was genieten geblazen om de Bilthovenaren de eerste twee kwarten aan het werk te zien. SCHC speelde in een moordend hoog tempo. Amsterdam werd overrompeld door de dribbels van Xan de Waard, de heerlijke passeerbewegingen van Laurien Leurink, de prachtige combinaties van die twee met Carlien Dirkse van den Heuvel, de gevaarlijke sprints over de achterlijn van Kyra Fortuin, de acties van Delfina Merino en de momenten dat verdediger Caia van Maasakker helemaal inschoof tot aan de vijandelijke cirkel. Amsterdam hapte naar adem.

SCHC-aanvaller Ginella Zerbo in duel met Floor de Haan en Eva de Goede. Foto: OrangePictures/Henk Seppen

Een ijzersterk begin van SCHC en Ginella Zerbo

Wereldspits Ginella Zerbo was ook weer in topvorm. Na haar steengoede eerste seizoenshelft is ze met haar neusje voor de goal ook na de winterstop een fenomeen. Al in de eerste minuut won ze een duel van verdediger Ilse Kappelle en schoot ze bal in twee instanties langs keepster Anne Veenendaal tegen de touwen (0-1). Het was een ijzersterk begin van SCHC.

Nog voor het einde van het eerste kwart maakte Zerbo ook haar tweede, al was het een discutabel doelpunt. Laurien Leurink gaf vanaf links zo’n hoge backhandvoorzet (langs twee hoofden van Amsterdam) dat verdediger Charlotte Adegeest moest bukken. De scheidsrechters lieten het spel doorgaan. Zerbo liep het meeste gevaar van iedereen en schermde haar hoofd af. Op die manier verlengde ze de voorzet ietwat gelukkig met haar stick, waarna de bal prachtig in de bovenhoek vloog (0-2).

Doelpunt Marijn Veen geeft Amsterdam weer hoop

Amsterdam was rijp voor de slacht. SCHC-aanvaller Kyra Fortuin werd diep gestuurd en probeerde al vallend de bal over de uit haar doel sprintende keepster Anne Veenendaal te liften. Maar de goalie voorkwam knap de 0-3. De thuisploeg bleef in de wedstrijd.

Het was Amsterdam-aanvaller Kitty van Male die zag dat het zo niet langer kon en met haar vechtersmentaliteit de bal in de laatste minuut voor rust van SCHC-verdediger Carmen Wijsman afsnoepte. Marijn Veen zette het op een lopen en dribbelde de cirkel binnen.

Charlotte Vega lag bij de tweede paal al klaar om de voorzet binnen te tippen. Keepster Maddie Hinch zette alvast een stap naar voren. Maar Veen schoot met haar backhand verrassend zelf op doel (1-2). Een schot waarvan SCHC zich afvroeg of hij wel op de plank was geweest en niet via de binnenkant van de paal terug het veld in stuiterde. Het was hoe dan ook een onnodige tegentreffer voor Stichtsche, dat Amsterdam vlak voor rust weer hoop gaf.

Suzanne Homma gooit gefrustreerd haar masker weg na de 2-2 in de laatste minuut. Foto: OrangePictures/Henk Seppen

Ik weet niet wat er in onze koppies omging. SCHC-aanvoerder Carlien Dirkse van den Heuvel over het teleurstellende spel van SCHC in de tweede helft

‘We speelden in de eerste helft hartstikke goed. We hadden met een 2-0 voorsprong de rust in moeten gaan’, zei SCHC-aanvoerder Carlien Dirkse van den Heuvel achteraf. ‘In de tweede helft speelden we in een veel te laag tempo. Ik weet niet wat er in onze koppies omging. Het leek alsof we ons door die voorsprong te comfortabel voelden. Dat we dachten: het komt wel goed. Maar opeens lieten we ons helemaal terugdrukken door Amsterdam. We verloren veel belangrijke duels. Dit gelijkspel was echt onnodig.’

In het derde kwart viel het verval van de Bilthovenaren nog wel mee. Vaak genoeg moest Amsterdam nog aan de noodrem trekken. Kimberly Thompson die op de benen van Delfina Merino sloeg. Maria Verschoor die een overtreding maakte op Famke Richardson. Het leverde allebei een niet benutte strafcorner voor SCHC op. De grootste kans was voor Ginella Zerbo, die op de zijlijn de bal afsnoepte van vleugelverdediger Floor de Haan en aan een solo begon. Haar schot spatte uiteen op de helm van Anne Veenendaal, die Amsterdam opnieuw in de wedstrijd hield.

Maar daarna wankelde SCHC steeds meer. Opeens gaf verdediger Suzanne Homma volstrekt onnodig een veel te harde breedtepass op Caia van Maasakker, waardoor de bal over de zijlijn rolde. Even later gaf Kyra Fortuin onder druk een slordige pass op Ginella Zerbo, die niet meer bij de bal kon. Stichtsche was het spoor even helemaal bijster. Amsterdam rook bloed. In het laatste kwart kregen Fortuin en Homma ook allebei een bal op hun voeten, waardoor Amsterdam meerdere keren vanaf de kop van de cirkel op jacht naar de gelijkmaker kon gaan.

Amsterdam viert de gelijkmaker van Maria Verschoor als een overwinning. Foto: OrangePictures/Henk Seppen

Bloedstollend: Amsterdam krijgt in het laatste kwart vier strafcorners

In de 58ste minuut kreeg Amsterdam de eerste van de vier strafcorners. Vaak kiest de thuisploeg voor een van de drie volgende opties: de sleeppush van Eva de Goede, de slag van Lauren Stam of de pass op aangeefster Kitty van Male. Nu koos Amsterdam voor een andere variant. Die op de inlopende Marijn Veen bij de tweede paal. Maar De Goede pushte de bal knullig tegen de voeten van een teamgenoot aan. Weg kans.

Vier minuten later volgde de tweede corner voor Amsterdam. Nu koos De Goede voor de variant op aangeefster Ilse Kappelle. Een scrimmage volgde. Een schot op doel. Een redding van SCHC-keepster Maddie Hinch. En een bal op een voet.

Weer een corner. Nummer drie. Maar die werd niet gestopt door talent Noor de Baat.

De laatste twintig seconden

Amsterdam voelde dat er iets te halen viel. Drie minuten voor tijd ging Lauren Stam als vliegende keepster spelen. De thuisploeg duwde SCHC in de achteruit. Nog twee minuten te gaan. Nog één minuut. Nog veertig seconden. Nog dertig seconden. Nog twintig seconden. En op het nippertje versierde Amsterdam wéér een strafcorner.

Kans nummer vier. Alle elf veldspeelsters verzamelden zich rond de cirkel. De bal werd aangegeven. Gestopt. Amsterdam koos voor een variant. De bal naar links. Een scrimmage. De bal weer naar links. Een hoge voorzet voor het doel. En toen was het Maria Verschoor die sluw haar stick in de lucht tegen de bal zette en de gelijkmaker binnentikte (2-2). Het Wagener Stadion ontplofte. Amsterdam was al al bijna dood en begraven, maar speelde toch gelijk.

‘Ik weet niet wat er mis ging in de tweede helft’, zei SCHC-coach Nettie van Maasakker na afloop. ‘We hebben een goede eerste helft gespeeld waarin we een aantal kansen niet hebben afgemaakt. Dan weet je dat dit kan gebeuren, want Amsterdam heeft een goede ploeg. Of het onnodig was? Ach, het is wat het is. Ik kan er niks anders van maken. Het is een gelijkspel geworden.’