Jet Zwolsman scheurt derde keer haar kruisband: ‘Nog niet klaar’

Anderhalf jaar lang had Pinoké-speelster Jet Zwolsman gerevalideerd nadat ze ze voor de tweede keer haar kruisband had afgescheurd. Sinds twee weken speelde ze weer bij de Steekneuzen. In de laatste wedstrijd voor de winterstop trof de ploeg van Zwolsman Hurley. Pinoké won met 2-3 maar voor Zwolsman kreeg deze overwinning een verschrikkelijke wending. Ze scheurde voor de derde keer haar voorste kruisband af. 

Donderdag had Zwolsman haar MRI-scan. Zoals ze zelf al dacht, was het mis. Zwolsman scheurde voor de derde keer haar rechterkruisband af. Ze heeft een botkneuzing en een scheurtje in haar meniscus. ‘Toen het gebeurde voelde ik dezelfde pijn als de vorige keer. De fysiotherapeut had nog hoop dat het meeviel maar het voelde niet goed,’ vertelt Zwolsman.

Drie keer is scheepsrecht

Zwolsman scheurde een jaar geleden voor het eerst haar kruisband af tijdens een wedstrijd. Ze was een van de eerste speelsters die de blessure opliep in het Amsterdamse Bos. Later volgde er nog een paar vriendinnen van de hockeyster, allemaal tophockeysters als Ilse Kappelle en Michelle Fillet. Drie maanden na de eerste kruisband reconstructie gleed Zwolsman uit. Opnieuw scheurde ze haar voorste kruisband af met weer een operatie als gevolg. Na een lange revalidatie stond Zwolsman op het veld.

‘Toen mensen na de wedstrijd aan me vroegen wat er gebeurd was, vertelde ik iets anders dan wat ik zag op de beelden. Ik heb de beelden opgevraagd bij Ziggo en daarop is te zien dat ik me verstapte en mijn knie naar binnen zwikte.’ Zwolsman liep voor de derde keer de blessure op. ‘Ik herkende de pijn meteen.’ Zwolsman hoopt in januari of februari opnieuw geopereerd te worden. De speelster wordt op een andere manier geopereerd dan de vorige keren. ‘De eerste keer kwam de nieuwe kruisband vanuit mijn hamstring, de tweede keer was het een donor en nu ga ik voor de quadriceps-manier. Dan wordt de kruisband gemaakt van een spier uit de quadriceps.’

Waar het aan ligt weet Zwolsman niet. ‘Ik heb een tijdje gedacht dat het aan de velden van het Amsterdamse Bos lag. Ik ben niet de eerste die daar een kruisband afscheurt. Nu weet ik dat het er niks te maken heeft. Het gebeurde alle drie de keren in een andere beweging en op een andere plek.’ Tijdens de tweede revalidatie had de speelster zich bedacht dat als het nog een keer zou gebeuren, ze niet terug zou keren op het veld. Nu denkt Zwolsman daar heel anders over.

Terug naar tophockey

‘Toen ik op het veld lag dacht ik dat dit het was. Dit was mijn hockey-carrière.’ Tegen alle adviezen van de orthopeed in, gaat Zwolsman er samen met haar fysiotherapeut toch voor. ‘Ik ga er alles aan doen om terug te keren. Ik geef nog een keer 100%. Als ik er halverwege achterkom dat mijn knie het niet aan kan moet ik realistisch zijn en toch stoppen met hockey. Maar ik ga er voor om terug te keren op het hoogste niveau. Misschien duurt de revalidatie iets langer, maar dat heb ik er voor over. Ik ben nog lang niet klaar met hockey.’


4 Reacties

 1. hockeymundo

  Karakter💪

 2. vostammer

  Ibrahimovic heeft het ook gehad

 3. lexi-b

  Auw auw Sterkte!

 4. Kampongfan

  Heel veel respect voor je, maar een knie heb je niet alleen om te hockeyen. Er is meer dan hockey. Laat los en zoek een ander doel om je enorme wilskracht en doorzettingsvermogen in te laten uitblinken. Sterkte.


Wat vind jij? Praat mee...