Kampong moet zich schamen nadat het 2-0 voorsprong weggeeft

Een vroege 2-0 voorsprong was vrijdagavond voor Kampong tegen Bloemendaal niet genoeg om de eerste zege van het seizoen binnen te slepen. Het instabiele team gaf drie doelpunten weg en leed een pijnlijke nederlaag (2-3). Bloemendaal is met negen punten uit drie wedstrijden nog altijd verrassend koploper, samen met Den Bosch.

Vroeg in het seizoen lukte het Kampong op eigen veld niet om een crisis af te wenden. Met speelsters als Malou Pheninckx, Renée van Laarhoven en Margot Zuidhof moet het voor Kampong geen probleem zijn om een team als Bloemendaal van zich af te schudden. Maar na de slechte start van het seizoen ontbrak het de ploeg in cruciale fases van de wedstrijd duidelijk aan zelfvertrouwen. Er is werk aan de winkel voor coach Michiel van der Struijk, die met één punt uit drie wedstrijden slecht bij zijn nieuwe club begonnen is.

Snel op 2-0 voorsprong

Zes minuten had Kampong slechts nodig om zichzelf naar een 2-0 voorsprong te hockeyen. Prachtig was het doelpunt van Renée van Laarhoven, nadat Lisa Gerritsen meteen in het begin van de wedstrijd de openingsgoal had gemaakt. Van Laarhoven stond op de kop van de cirkel klaar om een strafcorner op doel te slepen. Maar dat deed ze niet. À la Zlatan Ibrahimovic tegen NAC Breda slalomde ze door de verdediging van Bloemendaal heen, om vervolgens met een subtiel balletje af te ronden: 2-0.

Lisa Gerritsen heeft Kampong op een 1-0 voorsprong gezet. Foto: Bart Scheulderman

Er was op dat moment geen vuiltje aan de lucht voor Kampong. De 2-1 van Michelle van der Drift na elf minuten viel uit het niets, in een periode dat Kampong beter was. Maar in het tweede kwart sloop steeds meer onrust in de ploeg. Bloemendaal, tot die tijd vooral loerend op een interceptie, begon steeds meer geloof in een stunt te krijgen. Met een tip-in was Van der Drift al dichtbij de 2-2, maar die inzet ging nog naast. Vlak voor rust riep Kampong de onheil toch over zichzelf af: uit de rebound van een strafcorner jaste Nine Rijna de gelijkmaker binnen.

Eén punt uit drie wedstrijden

Bloemendaal was na twee speelrondes samen met Den Bosch en Oranje-Rood verrassend koploper, maar het waren wel slechts de gepromoveerde ploegen Victoria en HGC die verslagen waren. De Mussen hadden voor Kampong eigenlijk de ideale tegenstander moeten zijn om vertrouwen te tanken, na die twee slechte prestaties van de afgelopen weken. De 1-9 nederlaag tegen Den Bosch was nog deels te wijten aan de blessure van de Ierse keepster Ayeisha McFerran, die werd vervangen door reservegoalie Ingeborg Dijkstra. Maar ook met McFerran in het doel (ze speelt nog wel maar een helft) kwam Kampong in de wedstrijd tegen Victoria twee keer op achterstand en uiteindelijk niet verder dan een 3-3 gelijkspel. De bevrijdende gelijkmaker viel pas vlak voor tijd.

Die magere resultaten stonden niet op zichzelf. Ook in de oefencampagne werd tegen SCHC (9-0 nederlaag) en tegen Amsterdam (6-0 verlies) slecht gepresteerd. Na de 2-1 van Van der Drift kwam de druk er dan ook vol op bij Kampong, dat het even niet meer wist en achteruit ging lopen in plaats van vooruit. Het ontbrak de thuisploeg in die hectische fase duidelijk aan automatismen, aan overtuiging en zelfvertrouwen, na die slechte start van het seizoen.

De winnende goal van Bloemendaal. Foto: Bart Scheulderman

De 2-3 van Bloemendaal

Kampong moest na rust aan de bak om er alsnog een overwinning uit te slepen. De start was veelbelovend en er was nog geen man overboord. Twee sleeppushes van Van Laarhoven vanaf de kop van de cirkel leverden direct gevaar op. De 3-2 hing in de lucht. Maar naarmate de klok verder tikte, begon ook Bloemendaal de aanval weer te zoeken. Kampong-invalskeepster Ingeborg Dijkstra, na rust in het veld voor McFerran, moest met haar stick een strafcorner van Bloemendaal uit het doel tikken.

Toch was er vervolgens voor Kampong nog een kwart om de situatie te redden. Maar de krachten vloeiden weg bij het team, dat te gehaast ging spelen en geen uitgespeelde kans meer creëerde. Vijf minuten voor tijd velde Bloemendaal het vonnis, uit een scrimmage na een strafcorner (2-3). Het was Malou Nanninga die scoorde, haar derde goal dit seizoen. Met het schaamrood op de kaken zocht Kampong na het laatste fluitsignaal de kleedkamer op. De grote vraag is natuurlijk: hoe moet het nu verder?

Bloemendaal viert de overwinning en staat samen met Den Bosch bovenaan. Foto: Bart Scheulderman