Kim Lammers: ‘Ik heb er lang over nagedacht’

Kort nadat Boaz Janssen van de clubleiding van Huizen te horen kreeg dat ze volgend seizoen niet met hem verder gaan, kreeg assistent-coach Kim Lammers (37) de vraag of ze het stokje van hem over wilde nemen. Ze moest er lang over nadenken. Wilde ze haar leven weer grotendeels in het teken van hockey zetten?

Het is de reden dat er pas afgelopen zaterdag, een maand na het nieuws over het afscheid van Janssen, naar buiten kwam dat Lammers is benoemd tot zijn opvolger. ‘Ik heb er lang over nagedacht. Vooral vanwege de andere werkzaamheden die ik heb. Ik werk voor Deloitte, geef presentaties en heb andere, losse opdrachten. Daarom werk ik soms in de avonduren en dat is nog wel te combineren met mijn rol als assistent, maar als hoofdcoach gaat dat moeilijker’, vertelt Lammers, die een goed duo vormt met Janssen. Samen promoveerden ze twee seizoenen geleden naar de Hoofdklasse. Komend seizoen zet Janssen zijn carrière voort als coach van Nijmegen.

‘Ik had ook nog prima een jaar als assistent van Boaz door willen gaan. Continuïteit binnen de club is goed. Maar de situatie vroeg erom om na te denken over mijn toekomst. Ik besloot de uitdaging aan te gaan. Het voelt alsof ik nu opnieuw voor hockey kies. Ik ben blij dat Huizen mij de kans biedt om mezelf te ontwikkelen.’

Lammers wordt ondersteund door Steven Hoog, (de broer van Ellen), coach van Heren 2. Ze is nog op zoek naar een andere assistent. ‘Ik wil een goede staf om me heen verzamelen met mensen die me durven tegen te spreken. Ikzelf ben als coach positief, maar wel rechttoe rechtaan. Ik ben vooral goed in de persoonlijke ontwikkeling van de speelsters. Het is mijn rol geweest om een stukje topsportbeleving binnen de club te introduceren. Onze speelsters studeren naast het hockey of hebben een baan. Dat is anders dan bij Den Bosch of Amsterdam. Aan mij de taak om het maximale uit hun capaciteiten te halen.’

Kim Lammers en Steven Hoog. Foto: Koen Suyk

‘De Promotieklasse is ook een mooie poule’

Het is nog de vraag of Huizen volgend seizoen in de Hoofdklasse speelt. Momenteel staat de ploeg tiende, één punt boven Bloemendaal en drie punten boven Groningen. ‘Het was voor mij geen must om in de Hoofdklasse te spelen. De Promotieklasse is ook een mooie poule. Ik denk dat we de selectie nagenoeg compleet kunnen houden. We hebben ook een goede jeugd bij Huizen. Dit seizoen draaien er vanwege een paar blessuregevallen al een aantal talenten met ons mee. Clubs uit de regio loeren op onze talenten, maar die blijven bij ons. Dat vind ik mooi.’

Haar aanstelling als hoofdcoach heeft volgens Lammers geen gevolgen voor de rest van dit seizoen. ‘Zoals het nu met Boaz gaat, gaat het goed. We doen samen ons best om in de Hoofdklasse te blijven. Het wordt nog spannend. Zondag spelen we tegen Groningen. Dat wordt een mooi potje.’


8 Reacties

 1. cmb-koning

  Leuk ! Kleine correctie ; citaat " Onze speelsters studeren naast het hockey of hebben een baan. Dat is anders dan bij Den Bosch of Amsterdam." Ook voor den Bosch en Amsterdam geldt dat de speelsters studeren of een baan hebben " Sterker nog er zijn bij Adam en Den Bosch maar ook andere speelsters die ook in de brede selectie Pro LeaqueL zitten en de wereld zijn rondgegaan en nog gaan 7 mnd incl. voorbereidng ),zonder NOC toelage of enige compensatie vd KNHB .(schande!) Dus veel studie vertraging a e 1100 p/m of minder of niet kunnen werken.Ik stel voor dat KNHB minimaal 5 % van de recette ( eindelijk)uitverkochte hockeystadions Nederland naar de speelsters/spelers bruto gaat betalen die geen NOC toelage hebben.

  1. jappiekrekel

   Eens, overigens geeft het ook wederom aan hoe middelmatig de kennis is van de redactie. Je zou toch meer kennis van verwachten van journalist.. die een dergelijke uitspraak ter discussie stelt in een interview.

 2. adrievandeparel

  Helemaal met het bovenstaande eens, alle Nederlandse toppers verdienen het een stevige vergoeding te ontvangen van de clubs en zeker ook van de KNHB en NOC/NSF zodat ze vanaf hun 16e/18e puur van het tophockey royaal rond kunnen komen, zich volledig in kunnen zetten voor het tophockeyen en vanaf dat er rendement is in de vorm van nationale en internationale prestaties/rendement (goals en kampioenschappen en internationale titels zoals Europees Kampioen, Wereldkampioen en Olympisch Kampioen) er ook een aanzienlijke beloning tegenover staat , zodat iedereen door kan gaan tot zo lang het kan op topniveau , zoals Maartje Paumen die in de toekomst coach van HCDENBOSCH kan worden en ook Bondscoach, en niet al min of meer gedwongen moet stoppen als international om financiële redenen zoals Carlien Dirkse van den Heuvel , die had bij een eerlijke degelijke ruim verdiende goede beloning nog internationaal kunnen spelen. Dus om te voorkomen dat de Nederlandse toppers te vroeg moeten gaan stoppen, degelijke en eerlijke stevige vergoedingen , zodat ze de ruim 10 - 15 jaar van hockeyen op topniveau , ook een degelijk financieel fundament hebben zoals iemand die zijn studie en baan laat prevaleren. Daar worden de speelsters/spelers beter van en heel Nederland kan blijven genieten van nationale en internationale topprestaties. Zoals we ook jarenlang hebben kunnen genieten van de prestaties van Kim Lammers , je honderden goals/interlands , de WK in '14. Zelf denk ik bij Kim aan die supergoal die ze scoorde bij de EHCC met Laren (met Margriet als coach, mijn favoriet bij goud Olympische Spelen in '84) in Den Bosch ik meen in '10 tegen Club de Campo door een bal uit de lucht in 1 keer vanaf rand cirkel in de goal te smashen, supergoed en supermooi, SUPERGOAL. Verwacht dan ook een goede keuze om al haar kennis en kunnen over te dragen aan de huidige generatie zodat dit weer ten goede komt aan het topniveau van Nederland, SUCCES KIM !

 3. pietersmits

  @adrievandeparel Ik gun iedereen het beste, maar laten we een klein beetje met de beentjes op de grond blijven. Hockey is een prachtige sport, maar stelt niets voor. Dus iedereen moet gewoon werken voor de kost. Helaas. Een goede speler zijn is heel wat anders dan een goede trainer zijn. Sterker nog de meeste goede trainers waren maar matige spelers. Kim zou daarop wel eens een uitzondering kunnen zijn. Mijn sympathie en heel veel succes.

 4. adrievandeparel

  Hockey stelt wel degelijk heel veel voor. Ik volg het al jarenlang en heb het zelf op de sportacademie volop gespeeld na de beginselen op de middelbare school, wel selectie Nederlands voetbaljeugdelftal . Hockey begon met uitzendingen in Studio Sport/Sport in Beeld en vanaf de 1e Gouden Olympische medaille in '84 met rechtstreekse uitzendingen en de successen bij de mannen: Olympisch Kampioen ('96 en 2000), Wereldkampioen en Europees kampioen , steeds leuker. Hockey wordt bovendien in alle werelddelen gespeeld en is overal populair. Ik waardeer vooral de sportieve sfeer en de wedstrijdmentaliteit , daar kunnen ze bij het voetballen nog veel van leren. Ik las vanmiddag nog op vrouwenvoetbalnieuws.nl dat de best verdienende voetbalsters 3 a 4 ton per jaar krijgen. Ik gun de tophockeyers dat ook en dat zijn toch echt de Nederlandse speelsters, winnen(bijna) alles de laatste 12 jaar (vanaf 2006 Wereldkampioen en 2008 en 2012 Olympisch kampioen) . Nederland nu 3x Olympisch kampioen, 10x Wereldkampioen (2014 en 2018 de meest recente) , 11x Europees kampioen bij de vrouwen ('17 laatste in Amstelveen en dit jaar Antwerpen augustus ), ook de mannen enorm succesvol en ook de clubs Europees Kampioen , al meer keren dan Ajax, Feyenoord en PSV bij elkaar. Hockey zal altijd Olympisch blijven, elk werelddeel wil deelnemen en doen dit al jarenlang. Wat de trainers betreft zal de toekomst duidelijk maken dat ook topspeelsters/spelers toptrainer worden, vooral in Nederland. En topspeelsters/spelers zijn er 7 dagen in de week mee bezig , dat is hun werken voor de kost , veelal ook in combinatie met een top opleiding en top baan en Nederland geniet dan het hele jaar door van topprestaties. Hockey verdiend juist veel respect , vooral in Nederland , verwacht dan ook dat de KNHB , NOC/NSF en de overheid middels fiscaal voordeel dit meer gaan belonen en waarderen.

  1. vostammer

   Ik ken wel meer sporten waar spelers dag en nacht mee bezig zijn om een topprestatie te leveren voor een habbekrats of minder. Is dat erg? Sporten doe je voor de lol of voor de eer. Dat we nu de hoofdklasse aan het uitkleden zijn middels de Pro Liga is onze eigen schuld. Zo komt er uberhaupt geen competitie, waar elke speler voldoende geld om van te leven kan verdienen, van de grond. Het blijft amateurisme met hier en daar wat spelers met verdiencapaciteit.

 5. harald-van-horn

  Het heeft er alleen mee te maken of hockey commercieel wat voorstelt. Kan er genoeg geld opgehoest worden om dit soort vergoedingen te betalen. In mijn beleving hangt een sport als hockey nog steeds aan elkaar van ‘sponsoring door goedwillende partijen’ die in de regel hun investering er niet uithalen. Te kleine interesse om rechten goed te verkopen of andere inkomsten te genereren. En zeker met als doel om speelsters als Carlien of Maartje langer te laten spelen? Er loopt genoeg talent rond, komt wel goed. De markt van vraag en aanbod leert dat - op dit moment - dergelijke vergoedingen niet uit kunnen.

 6. lize

  Altijd Leuk ervaren speelsters Toppers die iets terugdoen voor het Hockey geweldig !!


Wat vind jij? Praat mee...