Landstitel gloort in de verte opeens weer voor SCHC na heroïsche zege

Donderdagavond 16 mei 2019 was het moment dat de meisjes van SCHC in de halve finale van de play-offs veranderden in volwassen vrouwen. ‘Na die 4-1 nederlaag van afgelopen zondag hebben we tegen elkaar gezegd: zo gaan we niet meer op het veld staan. Anders gaan we er wéér met 4-1 af’, zei aanvoerder Carlien Dirkse van den Heuvel na de zwaarbevochten 1-0 zege op angstgegner Den Bosch.

Groot was het volksfeest in Bilthoven, na de eerste overwinning van Stichtsche op Den Bosch sinds vier jaar. Opeens gloort in de verte de eerste landstitel in de clubgeschiedenis weer voor het eerste vrouwenteam van SCHC, dat zo prachtig kan hockeyen, dat de bal zo heerlijk van stick naar stick kan laten gaan tot de tegenstander uitgeteld is, maar dat zich altijd bij het eerste zuchtje tegenwind al gewonnen gaf. Nu wilden de Bilthovenaren van geen opgeven weten, hoe dichtgelijmd de verdediging van Den Bosch ook was.

Afgelopen zondag maakte Frédérique Matla vier goals, donderdag scoorde ze niet. Foto: Koen Suyk

SCHC durft na de knappe zege nog geen seconde aan de finale te denken

Toch daalde in het SCHC-kamp snel het besef in dat Den Bosch nog lang niet knock-out geslagen is. Toen na de wedstrijdbespreking de kleedkamerdeur van de thuisploeg open ging, was de feestvreugde duidelijk bekoeld. Voorzichtig werden de juiste woorden gekozen. ‘We zijn er nog niet. Zaterdag spelen we een belangrijke wedstrijd. Daar moeten we ons op richten’, was wat Kyra Fortuin zei, de matchwinner die in de 58ste minuut met een tip-in de winnende goal had gemaakt.

Er was duidelijk afgesproken om te waken voor te veel euforie. Coach Nettie van Maasakker zei: ‘Dit was pas de eerste wedstrijd van de halve finale. Den Bosch is al jaren achter elkaar landskampioen. Dat zegt toch genoeg? We hebben nog niets.’

Het zal het ontzag zijn voor de recordkampioen, voor de machine, voor de robots uit Brabant, waarvan Stichtsche de afgelopen vier jaar nooit wist te winnen. Vijf keer streden Den Bosch en SCHC in de geschiedenis van de play-offs in een best of two of een best of three tegen elkaar. Vijf keer won Den Bosch. Het heeft in Bilthoven tot een diepgewortelde angst geleid. Een angst waardoor SCHC zelfs na deze zege nog geen seconde aan de finale durft te denken, tegen misschien wel Amsterdam, dat donderdag Oranje-Rood op de rug wierp. Wat een reclame voor aanvallend hockey zou een finale tussen die twee ploegen zijn.

Dribbelkoningin Lidewij Welten lukte het niet om het verschil te maken. Foto: Koen Suyk

De 4-1 nederlaag op eigen veld was een wake-up call

Misschien dat de Bossche Bazen er zaterdag in de return inderdaad een schepje bovenop doen. Misschien dat Lidewij Welten haar vorm terugvindt en de verdediging van SCHC nu wel op volle snelheid stuk speelt. Misschien dat de sleeppushes van Frédérique Matla nu wel doel treffen, nadat SCHC de strafcornerverdediging sinds zondag – toen Matla in de laatste competitiewedstrijd tegen Stichtsche twee strafcornergoals maakte – vakkundig heeft dichtgemetseld. Misschien dat de geblesseerde controleur Marloes Keetels zaterdag wel meespeelt bij Den Bosch. Dan is alles misschien weer anders.

Maar duidelijk is dat de oorwassing van zondag SCHC niet mentaal geknakt heeft. De 4-1 nederlaag op eigen veld is eerder een wake-up call geweest. Zondag speelde SCHC feitelijk nergens meer om tegen Den Bosch, dat nog wel iets om te strijden had: het eerste EHL-ticket. Dat was te zien ook. Tot op het bot gaan om Den Bosch vier dagen voor het begin van de play-offs een mentale tik uit te delen, zit niet in het DNA van deze ploeg. Daar heeft het te veel gevoelshockeyers voor.

Wonderlijk was de gedaantewisseling van SCHC donderdagavond. Spits Ginella Zerbo, fysiek niet de sterkste, verdedigde beresterk mee. Af en toe kletste ze keihard een duel in. Het was alsof je naar de transformatie van voetballer Hakim Ziyech zat te kijken. Verdediger Frédérique Derkx was de bewaker van aanvaller Lieke Hulsen, die normaal gesproken niet omver te beuken is, maar Derkx deed het wel. Twee keer zelfs. Mooi was het spel van SCHC soms nog steeds, met vooral die oogstrelende pass van Carlien Dirkse van den Heuvel op Laurien Leurink na rust, die een strafcorner opleverde.

Den Bosch-spits Lieke Hulsen wordt afgestopt door verdediger Frédérique Derkx, een van de aanjagers bij SCHC. Foto: Koen Suyk

Bilthoven ontplofte bij het doelpunt van Kyra Fortuin

Vrijwel de hele wedstrijd leunde Den Bosch achterover, loerend op een counter via de snelle Lidewij Welten, Frédérique Matla en Joosje Burg, die het niet op hun heupen hadden. Achterin timmerde de ploeg van coach Raoul Ehren het dicht. Grote kansen bleven lang uit. Met het verstrijken van de tijd had SCHC in paniek kunnen raken, maar de Bilthovenaren bleven rustig. Ze vertrouwden op hun hockeyend vermogen, waarmee ze die ijzersterke verdediging van Den Bosch toch minimaal een kéér uit elkaar moesten kunnen spelen? Dat gebeurde in de 58ste minuut. Een tip-in van de 22-jarige Fortuin, na een mislukte strafcornervariant en een voorzet vanaf links.

Bilthoven ontplofte en ging de laatste minuten als een twaalfde man achter de thuisploeg staan, opgezweept door speaker Jos Frijters, die in dit soort wedstrijden gewapend met zijn microfoon altijd een heerlijke sfeer en misschien wel eigenhandig een heus thuisvoordeel weet te creëren. Twee keer moest de geweldig keepende Maddie Hinch nog een strafcorner redden. Daarna was de zwaarbevochten overwinning binnen.

Ginella Zerbo feliciteert doelpuntenmaakster Kyra Fortuin. Foto: Koen Suyk

Met alleen mooi hockey redden we het tegen Den Bosch niet SCHC-aanvoerder Carlien Dirkse van den Heuvel

Carlien Dirkse van den Heuvel: ‘Het grote verschil met zondag was dat we nu voor iedere meter vochten. Er zat meer power in. Dat is nodig om van Den Bosch te winnen. Met alleen mooi hockey kunnen wij wel van ploegen winnen die niet in de play-offs staan, maar daar redden we het niet mee tegen Den Bosch, Amsterdam en Oranje-Rood. Het kan niet altijd mooi van stick naar stick. Amsterdam heeft op de EHCC ook gezegd dat ze soms lelijk moeten hockeyen, als ze maar winnen. Dat geldt voor ons ook.’

Zaterdag om 12.30 uur is de tweede halvefinalewedstrijd, in Den Bosch. Dan wordt duidelijk of SCHC het man-tegen-man-gevecht met de regerend kampioen opnieuw kan winnen, of dat ze eenmalig boven zichzelf zijn uitgestegen en terugvallen in hun oude patroon. Als Den Bosch zegeviert, volgt zondag een beslissingsduel. Dirkse van den Heuvel: ‘We hebben nog niets. Den Bosch kan nog twee keer van ons winnen. Maar deze overwinning is wel lekker voor ons gevoel.’


3 Reacties

  1. pietersmits

    Een zege op de dames van Den Bosch kun je niet steeds historisch blíjven noemen.

  2. jehofa95

    naar mijn weten hebben ze het in het artikel ook niet historisch genoemd. bon, de overwinning wordt enorm opgeblazen maar daar is, kijkende naar de afgelopen resultaten tussen SCHC en HCDB alle reden toe. Nu weer terug naar de grond en kijken hoe het morgen gaat uitspelen.

  3. pietersmits

    Jehofa95. Nou ja, helemaal gelijk. Dat historisch zit in mijn hoofd blijkbaar. Heroïsch was het door de inzet zeker. Of heeft de auteur het later aangepast?


Wat vind jij? Praat mee...