Lange lijst afwezigen breekt Amsterdam toch op tegen Oranje-Rood

De lijst met afwezigen bij Amsterdam was zondag tegen Oranje-Rood weer lang. Op de tribune van het Wagener Stadion zaten onder andere de internationals Marijn Veen en Maria Verschoor met dikke jassen te vernikkelen van de kou. Van het spel van hun ploeg tegen Oranje-Rood kregen ze het voor rust wel warm (2-0), maar ze zagen toen in de tweede helft de zon doorbrak dat de landskampioen de zege toch nog uit handen gaf: 2-2.

Behalve Veen en Verschoor miste Amsterdam zondagmiddag ook Sofie ter Kuile, Kimberly Thompson en Sosha Benninga. Meevaller was de terugkeer van Charlotte Adegeest, die lange tijd vanwege een blessure niet kon meespelen. Ook de opgetrommelde oudgediende Elsemiek Groen stond weer aan de afslag, die al om 12.00 uur was in verband met de olympische kwalificatiewedstrijd van de Oranje Heren, die later op de dag in het Wagner Stadion tegen Pakistan speelden.

Sasha Benninga (links), Maria Verschoor (rechts) en Marijn Veen (midden) op de tribune van het Wagener Stadion. Foto: Koen Suyk

Door al die afwezigen keek Amsterdam-coach Robert Tigges extra verschrikt, toen tijdens de warming-up keepster Anne Veenendaal zich meldde bij de fysiotherapeut. Ze had een bal verkeerd op haar handschoen gekregen. ‘Toch niet nóg een blessure!’, zag je Tigges denken. Maar de keepster van Oranje beet op haar tanden en stond tegen Oranje-Rood gewoon tussen de palen.
Dat was maar goed ook want Oranje-Rood begon sterk aan de wedstrijd tegen Amsterdam. Al na twee minuten kreeg Donja Zwinkels een goede kans, maar Veenendaal redde. De sluitpost van Amsterdam moest in het eerste kwart ook twee keer handelend optreden toen de gasten uit Eindhoven een strafcorner kregen. Beide keren redde ze met haar benen en was ook de rebound een prooi voor Veenendaal. Oranje-Rood rook door de lange lijst met afwezigen bij de thuisploeg duidelijk bloed.

Ilse Kapelle

Vanaf het tweede kwart liet de landskampioen zien dat zelfs met een handvol afwezigen er nog voldoende kwaliteit aanwezig is. Wat te denken van Ilse Kappelle. Zij verkeert het hele seizoen al in goede vorm. Dat was ook bondscoach Alyson Annan niet ontgaan. Die heeft Kappelle daarom uitgenodigd om deze periode deel uit te maken van de trainingsgroep. Aan het begin van het tweede kwart toonde Kappelle haar kwaliteiten door na goed voorbereidend werk van Joy Haarman de bal met de backhand hard in het doel te slaan: 1-0.

Michelle Fillet wordt de stick dwars gezet door Oranje-Rood. Foto: Koen Suyk

Amper bekomen van die klap, was het zelfs al 2-0 voor Amsterdam. Eva de Goede ging goed door aan de rechterkant van de cirkel en legde de bal op Charlotte Vega, die op haar vaste stek bij de tweede paal stond. De bal binnen tikken was voor de spits vervolgens een koud kunstje.

Onbezorgde middag

Met die voorsprong op zak leek Amsterdam een onbezorgde middag tegemoet te gaan, maar een strafcorner op slag van rust veranderde dat. Marlena Rybacha, die de eerste twee keer dus nog was gestuit door Veenendaal, sloeg nu wel raak, al had ze daar wel de hulp van een Amsterdamse stick voor nodig.

Door de 2-1 stand werd de tweede helft zeer boeiend. Beide ploegen gingen er vol voor, waardoor er een zeer open wedstrijd ontstond. Beide teams kregen in het derde kwart een grote kans op een treffer. Eerst raakte Oranje-Rood de paal, vlak voor het einde van het derde kwart haalden de gasten bij een strafcorner voor Amsterdam de bal van de lijn.

Een high five van coach Tina Bachmann van Oranje-Rood na afloop van het duel tegen Amsterdam. Foto: Koen Suyk

In het vierde kwart gaf Oranje-Rood nog iets meer gas. Het noodzakelijk verjongde Amsterdam kreeg het steeds moeilijker en moest uiteindelijk toch een tegentreffer incasseren. Na een fraaie actie van Fiona Morgenstern werd het 2-2. Omdat in de laatste seconde Amsterdam ook uit een strafcorner niet scoorde, werd dat ook de eindstand. Een resultaat waarmee beide ploegen uiteindelijk wel vrede konden hebben.


Wat vind jij? Praat mee...