Laren gaat niet verder met coach Marc Materek

Marc Materek is volgend seizoen geen trainer meer van de dames van Laren. De hoofdklasser heeft het contract niet verlengd met de Groningse coach, die bezig was aan zijn eerste seizoen. Laren heeft nog geen nieuwe oefenmeester. Club en trainer praten nog wel over een eventuele andere rol voor Materek binnen Laren.

Materek eindigde met de gevallen grootmacht in de voortijdig beëindigde Livera Hoofdklasse Dames op de negende plaats met zeventien punten uit zeventien wedstrijden. Donald Drost, voorzitter van de commissie tophockey van Laren, bevestigt dat Laren niet verder gaat, maar wil inhoudelijk niet reageren op de beslissing. ‘Dit gaat over mensen, dus blijft het tussen Marc en ons wat we hebben besproken’, aldus Drost.

Teleurstelling

Materek zegt dat het bericht van Laren hard bij hem aan kwam. ‘Ik had zelf namelijk de intentie om langer te blijven. Ik ben niet gekomen voor één seizoen, ben ook een coach die voor de langere termijn iets wil opbouwen. Het is jammer dat ik die kans niet krijg.’

De vorig jaar van de heren van Groningen overgekomen coach, legt zich neer bij de beslissing van Laren. ‘Als je met Laren als negende eindigt, is het logisch dat je als commissie tophockey kritisch naar mijn positie kijkt’, zegt Materek. ‘Maar je moet daarbij wel bedenken dat we met Laren van heel ver zijn gekomen. Een jaar geleden zat de club echt op een dieptepunt. Er gingen voor het seizoen goede speelsters weg en we hebben voor de winterstop ook nog eens diverse blessures gehad. Ik vond juist dat we na de winterstop de weg naar boven hadden gevonden. We hadden echt het gevoel dat we er in de resterende wedstrijden van het seizoen iets moois van konden maken.’

De reacties die ik vanuit de spelersgroep heb gekregen, zijn fantastisch.' Marc Materek

Dat konden Laren en Materek door de coronacrisis niet laten zien. Na 8 maart werd in de Livera Hoofdklasse Dames geen wedstrijd meer gespeeld. En deze week besloot de KNHB dat de competitie definitief is gestopt. Materek kreeg onlangs de onheilstijding van het bestuur te horen en moest die boodschap daarna via een videocall aan zijn speelsters vertellen. ‘Dat was een heftig moment. De meiden vielen ook helemaal stil. De reacties die ik daarna vanuit de spelersgroep heb gekregen, zijn fantastisch. Dat sterkt me in mijn gevoel dat we ondanks de teleurstellende resultaten een geweldig jaar hebben gehad. Ik moet de speelsters een groot compliment maken over de drive en het enthousiasme die ze hebben getoond’, zegt Materek.

Marc Materek langs de lijn bij Laren. Foto: David van Haren

De coach, die ook assistent bij Nederlands Meisjes U16 is, praat met het bestuur van Laren over de mogelijkheid om in een andere functie aan te blijven bij Laren. Materek, die als coach met de dames van Groningen enkele jaren in de Hoofdklasse speelde, staat echter ook open voor interesse van andere clubs. ‘Ik zoek vooral een functie die bij mij past. Dat kan als hoofdtrainer, maar ook in een andere rol. Ik ben iemand die met veel enthousiasme en inzet ergens induikt en op de langere termijn iets moois wil neerzetten.’


19 Reacties

 1. gaston-orozco

  Vreemde beslissing van Laren. Er is niet veel interesse van andere trainers voor de functie. De toekomst ziet er somber uit. 😔

 2. pacoh

  Een coach die een paar jaar geleden ontslagen is wegens magere resultaten, het niet begalen van play-off , heeft het nu voor het vertellen bij laren omtrent tophockey? Omgedraaide wereld en de wrg kwijt als club cq bestuur

  1. stekel

   Ja maar Mr Drost is heel close met Mrs Havinga en Minke Smabers.. dan kan je ook niet winnen als coach. Dus schot voor de boeg .. Smabers en of Drost gaan het doen.

 3. Runa Honig

  We kennen de argumenten niet, dus het is allemaal speculeren. Misschien kunnen ze hem wel niet meer betalen en verzinnen ze een andere reden. Zo gaat het vaak.

  1. AvA

   Laren dames hebben de laatste jaren al veel voaches versleten. Jammer

  2. Paul van Laak

   Wat ben je genuanceerd Runa, gaat het wel goed met je? 🤓😉

 4. knap

  O, o. Op dit soort verenigingen in het Midden van het land worden altijd politieke spelletjes gespeeld. Veel grote verenigingen worden geleid door mensen die hun dorpsvrienden of hockeyvrienden willen behouden. Daardoor is er geen beleid en wordt er ad hoc gereageerd.

 5. Alsjeopgoalmiktkanjenooitmissen

  Ongelofelijk dome actie van Laren. Even terug in de tijd. En deze meneer beslist nu dat de club en de trainer niet met elkaar verder gaan... “Drost miste dit jaar 2017 met Laren voor het eerst sinds 2009 de play-offs in de hoofdklasse” Heb je eindelijk een trainer coach in huis die aan toekomst wil werken stuur je hem de laan uit... zie hier letterlijk een kopie van Kampong en Struijk. Clubs willen een coach trainer die speelsters van grotere clubs kan meenemen naar Laren... Dit is zo ouderwets gedacht! Hoe meer euro’s een club aan een speelster kan bieden hoe eerder ze besluit te komen. Heeft een coach echt niets meer mee te maken. Coach Materek: heeft met matig materiaal in Groningen gezorgd voor een team dat in de Hoofdklasse heeft gestaan en daar ook behoud heeft kunnen hockeyen. Van 1e klasse naar Hoofdklasse.... Struijk bij SCHC eveneens onwijs goede prestaties geleverd... beide coaches zijn minder bekend bij de speelsters en trekken dus niet de gewilde toppers in huis... wat de clubs vergeten is dat dit soort coaches / trainers op langere termijn de boel op de rit krijgen en dat de club niet enorm hoeft te investeren in onnodige dure matige speelsters maar op lange termijn jeugd kunnen inpassen op die plekken. Er zou echt meer naar de lange termijn coaches en trainers geluisterd moeten worden. Helaas wint op dit moment het “status” symbool het nog van de intelligentie.... Succes Materek en Struijk! Jullie komen er wel. Laren succes met Play outs en misschien wel sterkte met degradatie volgend jaar.

 6. René Winteraeken

  En zo is het!

 7. jvolcano

  Daar zit zeker wat in. Clubs durven weinig risico's te nemen want de gevolgen kunnen groot zijn. HGC dames met een puntje onderaan, speelsters van MOP zien weinig in de nieuwe coach en vetrekken massaal, Nunnink idem dito. Ik denk dat Dost wel beter weet, hij heeft er tenslotte zelf ook gestaan. Het zal eerder een gevalletje 'ontevreden sponsor' zijn. Des te sneuer is het dat de Tophockey Commissie van Laren niet de ballen heeft gehad om deze coach boven de sponsorbelangen te stellen. Als ik Kampong was zou ik het wel weten.

 8. Eelco Houwink

  OK. Dus dit bestuur heeft een stationaire toestand van maandje of drie nodig gehad om in te concluderen dat het niet echt lekker zat. Hoe goed zijn ze er dan zelf mee bezig ? Met Hr Drost die zich als “Business Sports Coaching Professional’ afficheert ? Mss. kan Groningen hem snel terugnemen (“al 3 maanden niks verloren”)

  1. jobe

   En dan die coach die het nu goed doet bij Groningen eruit? Groningen is geen Laren.

  2. Eelco Houwink

   Die kan dan mooi promoveren naar Laren (om de continuïteit bij de clubs te waarborgen...)

  3. stekel

   Kan ook dat Laren nu nog minder sponsors heeft en dus nog minder budget. Maar ja met Mr Drost en Laren weet je nooit wat er speelt.

 9. lenny-baker

  Als Laren niet een potje heeft gevonden, dan gaan ze het de komende jaren gewoon steeds zwaarder krijgen. En met deze zwalkende beleidsmakers ook een slangenkuil. Materek is gewoon een goede coach die iets opbouwt en geen braller die om versterkingen blaat. Succes bij je volgende club, Marc!

 10. misha-van-oostveen

  Het is met Laren na het stoppen van Kim Lammers en Naomi van As bergafwaarts gegaan. Accepteer gewoon dat het voorlopig klaar is met de ambities. Zwalkend beleid en onterechte verwachtingen. Investeer gewoon in je eigen jeugd en hobbel lekker mee in de hoofdklasse. Dit heeft niets te maken met de coach, hij heeft gepresteerd naar de mogelijkheden.

 11. ger-1947

  Een verhaal heeft altijd drie kanten, hun kant, mijn kant en een waarheid. Aangezien de eerste niet echt uit de verf komt, blijft de laatste ook giswerk. Blijft nr. twee over: Materek had bij zijn aantreden te maken met vertrokken speelsters en nadien met blessures. Na de winterstop, waarin hij de zaaltitel pakte, stond de zaak beter op de rit. Als de eerste gecancelde speelronde wel was doorgegaan was mogelijk al verder afstand genomen van de playoutplaatsen. Een achtste eindklassering had minimaal tot de mogelijkheden behoord. Wie voor aanvang van de competitie een playoffplaats had verwacht was een beetje koekoek. Bij zijn vorige club heeft hij een team van playoutplaatsen in de overgangsklasse naar de hoofdklasse geleid en de twee seizoenen waarin hij daar coachte ze erin gehouden. Maar nu verder met Laren: normaal gesproken was er geen enkele aanleiding om Materek niet de kans te geven de boel verder op te bouwen bij Laren en hem na een half gespeeld seizoen te lichten. Maar deze mixed hakkie club hangt al jaren financieel aan de latten. Met Houdini-acts als verlaging van de speelsterssalarissen werd gepoogd nog leven in de brouwerij te houden. Dan komt de Coronacrisis. Dan is de brouwerij dus gesloten. En hakkie kan alleen met een bakkie geld. En kunnen ze hem zeker op langere termijn niet langer betalen. Ik vraag me af hoe zijn vertrek bij het team is overgekomen. En hoe dit team er volgend seizoen uit ziet (…!) en met welke coach. Mits in dezelfde samenstelling en zonder blessureperikelen kan ook één uit de B of C categorie (want dat zal het wel worden) Laren met twee vingers in de neus van de playoutplekken weg houden. Wel in het rechter rijtje.

  1. knap

   Ik vind Marc een prima coach, maar hij heeft de zaal niet gedaan. Ere wie ere toekomt. Je weet natuurlijk niet waarom hij niet door mag gaan. Dat zal het geheim van de Smit zijn. Een nieuwe coach vinden moet geen probleem zijn.

 12. fantophockey

  Zonde dat een club als Laren zo met de altijd positieve Materek omgaat. Blijkbaar van te voren niet genoeg over nagedacht. Materek sprong in het diepe waar anderen al niet meer durfde. Jammer dat je hem dan zo laat vallen na een “half” seizoen. Hij moest ook maar roeien met de riemen die hij had.


Wat vind jij? Praat mee...