Lieke Hulsen: ‘Dít is de Bossche mentaliteit’

Met het mes op de keel gooide Den Bosch er zaterdagmiddag een schepje bovenop in vergelijking met donderdag, toen SCHC met meer power in haar spel de dienst uitmaakte. Nu liet het oude Den Bosch zich weer zien. De machine die een wedstrijd zo knap kan controleren, zegevierde met 3-0. ‘Maar makkelijk ging het vandaag niet’, zei spits Lieke Hulsen, de maakster van de 2-0.

‘Het was gek wakker worden. We zijn het niet gewend om in de play-offs met 1-0 achter te staan’, zei Hulsen. ‘Donderdag was het een close game. Vandaag wilden we meer mentaliteit zien. We moesten harder voor elkaar werken. Maar wij zijn er goed in om met het mes op onze keel te spelen. Dat maakt iets extra’s bij ons los. Dít is de Bossche mentaliteit die we vandaag hebben getoond.’

Ginella Zerbo baalt van de nederlaag. Foto: Willem Vernes

Twee goals en de zege was eigenlijk al binnen

Caia van Maasakker maakte een overtreding op Frédérique Matla, die anders gevaarlijk richting de goal had kunnen sprinten. Frédérique Derkx haalde Lidewij Welten hardhandig neer. Famke Richardson zette met een keiharde schouderduw Frédérique Matla opzij. In het eerste kwart was het zeker geen uitgemaakte zaak dat Den Bosch met 3-0 zou winnen.

Maar daarna kreeg de thuisploeg meer grip op de wedstrijd en hing de openingsgoal in de lucht. Eén rebound van Imme van der Hoek (1-0) uit een lage strafcorner van Ireen van den Assem, één rake strafbal van Lieke Hulsen (2-0) na een overtreding van Hinch op Sian Keil – en het was duidelijk dat Den Bosch die voorsprong niet meer uit handen ging geven. Zeker niet met Marloes Keetels na haar blessure weer terug in de ploeg en Lidewij Welten met een paar behendige acties beter in vorm dan donderdag.

Lieke Hulsen juicht nadat ze via een strafbal de 2-0 heeft gemaakt. Foto: Willem Vernes

We hebben de 2-0 niet verdedigd, maar de aanval gezocht en de 3-0 gemaakt. Lieke Hulsen

Terugkomen van een 2-0 achterstand vergt andere krachten dan zoals donderdag op voorsprong komen bij 0-0, weet SCHC nu ook. Na rust was het wachten op de 3-0 van Den Bosch, die in de 45ste minuut door Ireen van den Assem uit een strafcorner werd gemaakt.

Hulsen: ‘Deze uitslag zegt misschien dat het een makkelijke overwinning was. Maar dat was het niet. 3-0 vind ik een beetje vertekend. Alsof we erover heen zijn geklapt. Dat viel wel mee. In het eerste kwart hadden we het moeilijk. Na die 2-0 was het belangrijk dat we scherp bleven. Dat we slim waren en geen domme kaarten pakten. We hebben de 2-0 niet verdedigd, maar de aanval gezocht en de 3-0 gemaakt.’

Zondagmiddag valt in een do-or-die-wedstrijd de beslissing in deze halve finale van de play-offs. ‘Dat wordt heel spannend. SCHC zal gaan komen. Het is alles of niets. Ik heb er vertrouwen in dat wij de finale gaan halen.’