Amsterdam bewijst opnieuw dat het bijna niet te verslaan is

Een rake strafbal van Eva de Goede twee minuten voor tijd heeft Amsterdam donderdagavond in de eerste finalewedstrijd de overwinning bezorgd tegen Den Bosch (2-1), dat vrijwel de hele eerste helft domineerde en verdiend op voorsprong kwam. Maar voor de zoveelste keer dit seizoen knokte vechtmachine Amsterdam zich terug van een achterstand. De ploeg van Rick Mathijssen bewees opnieuw dat het dit jaar bijna niet te verslaan is.

Een goal van international Frédérique Matla, de speelster in vorm bij Den Bosch, brak de ban halverwege het derde kwart voor de uitspelende ploeg. Het was een gekke goal, maar hij telde en was dik- en dikverdiend. Na een pass de Amsterdamse cirkel in pushte Matla op goal, een poging die door de stick van verdediger Charlotte Adegeest van richting werd veranderd, waardoor keepster Anne Veenendaal er niet bij kon. Het was de 24ste goal van Matla in de laatste 22 wedstrijden.

Charlotte Vega in duel met Pien Sanders tijdens de eerste finalewedstrijd tussen Amsterdam en Den Bosch. Foto: Koen Suyk

Amsterdam haalt altijd kracht uit een tegenslag

Iedereen die Amsterdam dit seizoen heeft zien spelen, weet dat het team van Rick Mathijssen niet meer van slag raakt na een tegenslag, maar daar juist kracht uit haalt. Pas bij een achterstand komt de ware kracht van Amsterdam naar boven. Dan evolueert de ploeg in een vechtersploeg van ongekende kwaliteit, die het geloof in een goede afloop nooit kwijtraakt.

Nu ook weer. Al snel na de goal van Matla schoot Kitty van Male de gelijkmaker binnen, waarna Amsterdam prachtig juichte, vol passie. Het was een slechte pass van verdediger Pien Sanders die door Van Male werd onderschept. Josine Koning redde het schot van Charlotte Vega knap, maar de rebound van Van Male ging door haar benen door: 1-1.

In de eerste vier minuten van de wedstrijd was duidelijk dat Amsterdam – Den Bosch een topwedstrijd zou worden, een prachtig affiche tussen twee ploegen die verdomd veel aan elkaar gewaagd zijn en die dit seizoen onderling al mooie duels uitvochten, in de competitie en op de EHCC. Een backhandschot van Maria Verschoor eindigde op de zijplank. Een backhandschot van Lidewij Welten vloog naast. Maar daarna domineerde Den Bosch, in ieder geval tot aan de 1-0.

Marijn Veen duelleert met Pien Sanders tijdens de eerste finalewedstrijd tussen Amsterdam en Den Bosch. Foto: Koen Suyk

Zes strafcorners voor rust kreeg Den Bosch, dat nog wat twijfelend begon, maar zich in de wedstrijd vocht en naarmate het eerste kwart vorderde de tegenstander in de achteruitversnelling dwong. De eerste de beste sleeppush van Frédérique Matla vloog meteen het doel in. Maar videoscheidsrechter Fanneke Alkemade keurde de goal af. De bal was boven de knie op het lichaam van uitloopster Kimberly Thompson gekomen. Poging nummer twee werd door Eva de Goede, terug na haar blessure van zaterdag, met haar stick van de lijn gered. De andere vier gingen er ook niet in.

Amsterdam barst van het zelfvertrouwen

Sinds die veelbesproken vernedering in de beslissende finalewedstrijd van vorig jaar (1-4) is er een hoop veranderd bij Amsterdam. Er is al veel geschreven over de transformatie die de ploeg heeft ondergaan van een stel mooiweerhockeyers naar een vechtmachine. Met name in de tweede seizoenshelft heeft Amsterdam met een aantal zwaarbevochten comebacks en de winst van het EK voor clubteams zoveel zelfvertrouwen getankt, dat het zelfs voor Den Bosch geen seconde bang meer is. Ook niet als de Bossche Bazen beter zijn.

Want in het tweede kwart domineerde en heerste Den Bosch. Het voelde dat het in de jacht op de 20ste landstitel donderdagavond al een belangrijke slag kon slaan. Amsterdam kwam voor rust bijna niet meer in de cirkel van Den Bosch. De ploeg van Raoul Ehren dwong twee grote kansen af. De spitsen Frédérique Matla, Lieke Hulsen en Lidewij Welten kregen van dichtbij hun stick niet tegen een voorzet van Margot van Geffen aan. Even later scoorde Hulsen ook niet, in kansrijke positie. Met hangen en wurgen haalde Amsterdam de rust.

Felice Albers en Lieke Hulsen vechten om de bal in de eerste finalewedstrijd tussen Amsterdam en Den Bosch. Foto: Koen Suyk

Het kwartje had ook de andere kant op kunnen vallen

Maar na de 1-1 van Van Male kon het opeens weer alle kanten op. Aan het eind van de pauze tussen het derde en het vierde kwart zweepte Rick Mathijssen het publiek op in het magische Wagener Stadion, waarin de laatste twee onderlinge ontmoetingen tussen beide teams een prooi waren voor de thuisploeg. Het publiek schaarde zich met allerlei toeters achter de thuisploeg en voelde dat een zege mogelijk was, maar dat het kwartje ook zomaar de andere kant op kon vallen.

Het regende kansen in de slotfase. Den Bosch-keepster Josine Koning redde op een backhandschot van Marijn Veen. Lauren Stam flatste een strafcorner richting doel, een scrimmage volgde, maar geen schot op goal. Daarna was het Den Bosch weer dat een corner haalde, nummer acht. De variant mislukte en uit de counter stak Amsterdam het hele veld over. De spanning golfde door het Wagener Stadion heen. Maar Marijn Veen schoot naast.

De Goede besliste het duel

Twee minuten voor tijd was het Pleun van der Plas die een overtreding maakte op Marijn Veen, in de cirkel. De arbitrage gaf een strafbal. Den Bosch vroeg de videoscheidsrechter aan, maar ook die oordeelde dat het een strafbal was. Eva de Goede pushte de bal feilloos tegen de touwen en bezorgde Amsterdam daarmee de zwaarbevochten zege. Zaterdag volgt de tweede finalewedstrijd, in Den Bosch. Voor Amsterdam is de eerste slag gewonnen.

Lees hier de ontwikkelingen tijdens de eerste finalewedstrijd tussen Amsterdam en Den Bosch terug in ons liveblog.


19 Reacties

 1. robo

  Zou de verslaggeving op Ziggo iets neutraler kunnen zijn?

 2. sapi

  Hockey.nl kunnen jullie het overnemen van Ziggo aub? Echt wat belabberd commentaar en tussenbeschouwinj

  1. jappiekrekel

   Aub niet. Dan krijg je 300 woorden per minuut.. dat leidt zo af

 3. kim

  Mooie wedstrijd, complimenten voor Marijn Veen, wat een speelster!

 4. lynnBosman

  * Van Veen gaan we veel plezier beleven in Oranje. Ik vind Albers ook echt beter geworden .dit seizoen en ik denk dat haar uitverkiezing ook terecht is. Beter dan Matla? Vind ik (nog) niet maar het zijn gewoon beide uitstekende speelsters. Over het algemeen vond ik DB beter vandaag en gaf Sanders toch erg slordig een voorsprong weg. Ik ga v Male wel missen, wat een mooi mens is dat.

  1. sapi

   Tot het tegendoelpunt stond Sanders super te spelen. Verdedigend en opbouwend. DB maakte de kansen niet af, maar was een groot deel van de wedstrijd beter. Op naar zaterdag!

 5. pietersmits

  Ik ben enorm Marijn Veen bewonderaar. Met Matla vergelijken is nogal zinloos. Matla kan natuurlijk veel meer, maar wat Veen doet, doet ze uitstekend.

 6. lynnBosman

  ^ absoluut!! ik vond het ook echt sneu voor Sanders, want ze speelde echt ontzettend goed, maar het is wat het is. DB heeft inderdaad genoeg kansen gehad, op naar zaterdag.

 7. robboomsma

  Prima wedstrijd, zaterdag en hopelijk zondag meer 😊

 8. jehofa95

  "het magische Wagener stadion" nou kan je veel zeggen over het Wagener maar niet dat het magisch is. blijf het zonde vinden dat je als club een van de meest attractieve teams in huis hebt en je bij een hockeyfinale niet eens een zijde van het stadion kan vullen. De Dames hebben qua hockey en spirit meer dan recht op een groot en positief publiek

  1. rosa1991

   En van die 20x8eu en geen baromzet maak je ook geen winst op je avond. Is toch best triest, er gaat dan volgens mij ergens echt iets mis in je propaganda of je algemene clubsfeer

 9. Sjang Fijen

  Jammer Pien, shit happens, kan iedereen overkomen, zelfs jou . Niet meer over zeuren, nog niks verloren.. Zaterdag starten we weer met 0-0. maar dan wel aan de Oosterplas. Sterkte meiden. Sjang

 10. Arthorovic

  Sfeerloos. KNHB is hier schuldig. Proberen elke mogelijk vorm van sfeer de kop in te drukken. Bij bekerwedstrijden volgend jaar ook geen fakkels meer. Het is een schande!

 11. MIck

  De club Amsterdam staat natuurlijk al niet te boek als super gezellig. Heel veel teams die het Met elkaar prima hebben maar weinig clubgevoel. Wat natuurlijk ook niet mee helpt is dit soort wedstrijden spelen op een donderdag avond. Waarom niet gewoon zaterdag en Zondag beter voor de baromzet en de jeugd Zeker de jongste jeugd kan ook Komen kijken.

  1. rosa1991

   Daar heb je deels gelijk in. Maar andere kant kijk wat voor een volle bak Kampong-Bloemendaal had op een woensdagavond!

 12. MIck

  Klopt maar dat Zijn alle 2 clubs Met veel meer clubgevoel. Amsterdam is een club van een verzameling van teams.

 13. jehofa95

  Toch raar dat een van de oudste clubs nooit echt een clubgevoel in zijn DNA heeft weten te krijgen.


Wat vind jij? Praat mee...