Oranje-Rood wint op Duitse wijze heerlijk topduel met Laren

Laren en Oranje-Rood lieten zondagmiddag zien dat beide ploegen terecht aanspraak maken op de play-offs van de Livera Hoofdklasse Dames. Op het zonovergoten sportpark in Laren schotelden beide teams het publiek een heerlijk duel voor dat uiteindelijk door Oranje-Rood met 1-3 werd gewonnen.

Daarmee won de ploeg die zondagmiddag het meest efficiënt met de kansen omsprong. Laren dat namelijk grote delen van de wedstrijd het betere van het spel had, kreeg liefst zeven strafcorners, maar kwam uiteindelijk niet verder dan een treffer. ‘We hadden onszelf vandaag moeten belonen door veel meer kansen te benutten’, sprak Laren-coach Robert-Jan Cox na afloop. Hij toonde zich wel content met het vertoonde spel van zijn ploeg. ‘We hebben vandaag laten zien dat we play-offwaardig zijn. Als ik eerlijk ben, maakten we vandaag meer aanspraak op een overwinning dan in de wedstrijden tegen SCHC en Den Bosch.’

Maxime Kerstholt gaat naar de kant met een knieblessure. Foto: Koen Suyk

In de duels met die twee topploegen haalde Laren twee keer heel knap een punt (1-1). Een gelijkspel zat er tegen Oranje-Rood ook zeker in voor Laren. De thuisploeg opende het duel sterk, zette goed druk en kreeg na vijf minuten de eerste grote kans toen Macey de Ruiter alleen voor keepster Saskia van Duivenboden verscheen. Die laatste kwam als winnaar uit de strijd. Een minuut later was het even schrikken aan Larense kant toen de kersverse international Maxime van Kerstholt uitgleed en geblesseerd naar de kant ging. Zij keerde na een paar minuten, na te zijn behandeld aan haar knie, terug in het veld.

Valerie Magis juicht nadat ze Oranje-Rood naar 0-1 heeft geslagen. Foto: Koen Suyk

De aanvalster was er daardoor van dichtbij getuige van hoe Oranje-Rood aan het einde van het eerste kwart keihard toesloeg. Na een fijne actie van Yibbi Jansen kreeg Oranje-Rood de tweede strafcorner van de wedstrijd. Opnieuw mocht Valerie Magis de corner nemen. Die knalde ze raak: 0-1. Dat was twee minuten voor het einde van het eerste kwart. Een minuut later was het weer raak. Opnieuw was de actie van Jansen, die ditmaal ook keepster Adank kansloos liet door de bal fraai over haar heen te liften: 0-2.

Duitse overwinning

‘We hebben misschien wel op een Duitse manier toegeslagen’, lachte Tina Bachmann, de Duitse coach van Oranje-Rood, na afloop. Zij toonde zich, nu de helft van het aantal wedstrijden is gespeeld, tevreden over de progressie van haar ploeg. ‘We borduren nog steeds voort op de basis die Toon Siepman heeft neergelegd. We proberen iets aanvallender, met meer variatie spelen, te spelen. Dat lukt bij vlagen goed. Ik ben trots op wat we laten zien en de vorderingen die we maken. We hebben met Laura Nunnink en Yibbi Jansen twee speelsters die meegaan naar de Champions Trophy en met Lisa Post en Freeke Moes nog twee speelsters die bij de trainingsgroep van Oranje zaten. Daar zijn we als team trots op. We hopen in de tweede helft van de competitie de lijn van de eerste helft door te kunnen zetten, want we hebben nu nog helemaal niets.’

Tina Bachmann (rechts) en Robert-Jan Cox. Foto: Koen Suyk

Haar collega Cox sprak woorden van gelijke strekking over de progressie van zijn ploeg Laren. Hij roemde na afloop ook terecht de veerkracht die zijn ploeg toonde na de twee mokerslagen die Oranje-Rood aan het einde van het eerste kwart uitdeelde. Vorig jaar in de play-offs kwam Oranje-Rood ook snel op 0-2, toen liep de Eindhovense ploeg nog voor rust uit naar 0-4 omdat Laren de weg even helemaal kwijt was. Dat was nu zeker niet het geval. De thuisploeg rechtte de rug, vond het spel terug en ging op jacht naar een treffer.

Cox: ‘Er zit meer hockey in de ploeg en de speelsters durven zonder druk te blijven spelen. Dat is waar ik vanaf het begin al op hamer. Je moet plezier hebben in het spelletje, daar bleef je uiteindelijk meer lol aan dan alleen een goal maken.’

Gemis van strafcornerspecialist Lieke van Wijk was groot bij Laren

Toch gaf ook Cox toe dat hij zich aan de zijkant zat te verbijten omdat zijn ploeg kans op kans om zeep hielp. Liefst zeven strafcorners kreeg Laren. Het gemis van specialist Lieke van Wijk (lichte hersenschudding) liet zich hierbij hard voelen voor Laren. De verdedigster brak onlangs de ban tegen Pinoké met twee benutte strafcorners en wordt sindsdien weer gevreesd vanaf de kop van de cirkel. Zonder Van Wijk moest Laren noodgedwongen varianten spelen. Die waren er talrijk, maar de ploeg kwam er geen moment mee dichtbij een treffer.

De slechtst uitgevoerde variant levert uiteindelijk opvallend genoeg indirect wel een goal op in het derde kwart. De aanval leek naar de verprutste corner verloren, maar Laren zette goed druk waarna Maxime Kerstholt de bal oppikte. De spits van Laren, door Alyson Annan na ruim een jaar afwezigheid weer geselecteerd voor de Champions Trophy, soleerde door de defensie van Oranje-Rood en stelde Joëlle Ketting in staat om te scoren: 1-2.

Maxime Kerstholt wordt gefeliciteerd na haar actie waardoor Joëlle Ketting de 1-2 kon maken. Foto: Koen Suyk

Het publiek in Laren ging er eens goed voor zitten. De thuisploeg zette wel aan, maar beloonde zichzelf niet met een verdiende gelijkmaker. Vlak voor tijd leek Laren een achtste corner te krijgen na een actie van Kerstholt, maar de arbitrage besloot uiteindelijk dat de bal voor Oranje-Rood was. De Eindhovensen wachtten de protesten van Laren niet af en gingen direct in de aanval. De bal belandde via een paar schuiven in de cirkel van Laren waar Freeke Moes keihard de trekker overhaalde en Adank kansloos liet: 1-3.

Oranje-Rood staat halverwege tweede

Door die zege en het verlies van SCHC bij Den Bosch, staat Oranje-Rood na de helft van het aantal wedstrijden op plek twee. Laren moet voorlopig genoegen nemen met plek vijf. Een positie die aan het einde van de competitie geen recht geeft op deelname aan de play-offs. Cox: ‘Oranje-Rood staat wel op een play-offplek. Als ik dan kijk naar de wedstrijd van vandaag, biedt die voor ons voldoende aanknopingspunten voor een goed vervolg in het tweede deel van de competitie.’

—————————

Bekijk hieronder de wedstrijdupdates

’70 Einde wedstrijd. Oranje-Rood wint met 1-3 van Laren.

’70 Geel voor Ketting

’73 Laren, dat inmiddels keepster Adank heeft gewisseld voor een veldspeelster, krijgt strafcorner nummer 7. Ook deze corner levert geen goal op.

’60 Freeke Moes slaat keihard toe in de counter voor Oranje-Rood: 1-3

’59 Mila Muyselaar krijgt vrij voor Van Duivenboden dé kans op de gelijkmaker, maar ze mist. Muyselaar raakt bij die actie geblesseerd.

’54 Einde derde kwart

’52 Strafcorner voor Oranje-Rood (5) na overtreding van Marel, die geel krijgt. Magis slaat de corner net naast. Keepster Adank raakt bij de corner geblesseerd, maar kan na een korte behandeling verder.

’51 Groene kaart Lisanne de Lange

’48 Heerlijke actie van Lisanne de Lange. Ze passeert drie, vier speelsters van Oranje-Rood maar haar actie strandt in de cirkel. Laren jaagt op de gelijkmaker.

’44 Strafcorner Laren (6). Klap van Mila Muyselaar raakt een mede-speelster op haar benen.  Laren wordt duidelijk sterker.

Maxime Kerstholt wordt gefeliciteerd na haar actie waardoor Joëlle Ketting de 1-2 kon maken. Foto: Koen Suyk

’37 Strafcorner Laren (5).  Variant wordt klungelig verprutst, maar Kerstholt stelt met een geweldige actie Joëlle Ketting in staat de 1-2 te maken.

’36 Laura Nunnink slaat af voor het derde kwart.

Rust in Laren.

’35 Klaartje de Bruin ziet haar inzet gekeerd door een voet. Strafcorner Laren (4). Kerstholt slaat de bal naast.

’33 Backhand van Kerstholt. Laren probeert voor de rust de achterstand nog te verkleinen.

’30 Strafcorner voor Laren (3). Slagje van Caroline Hollema is een gemakkelijke prooi voor Van Duivenboden.

’28 Strafcorner Oranje-Rood (4). Flats van Magis eindigt op de benen van Adank.

’27 Strafcorner Oranje-Rood (3). Variant wordt op het laatste moment gered door keepster Adank.

’25 Groene kaart voor Yibbi Jansen. Laren zet wat meer aan, maar dat levert geen kansen op.

’22 Groene kaart voor Valerie Magis

Begin tweede kwart. Werk aan de winkel voor Laren. De ploeg van coach Robert-Jan Cox begon goed aan de wedstrijd, maar Oranje-Rood sloeg aan het einde van het eerste kwart keihard toe.

Laren-coach Robert-Jan Cox vuurt zijn speelsters aan na de 0-2 stand na het eerste kwart. Foto: Koen Suyk

’18 Einde eerste kwart

’18 Na een fraaie actie verdubbeld Jansen de score: 0-2

’17 Strafcorner Oranje-Rood (2) na een fraaie actie van Yibbi Jansen. Valerie Magis scoort de 0-1

‘7 Kerstholt verschijnt weer binnen de lijnen. De blessure lijkt dus mee te vallen.

‘7 Strafcorner voor Oranje-Rood. Magis pusht maar bal wordt van de lijn gehaald.

‘6 Kerstholt, die net door bondscoach Alyson Annan is geselecteerd voor de Champions Trophy, heeft wat heen en weer gelopen en lijkt weer klaar om in te vallen.

‘5 Grote kans voor Marcey de Ruiter van Laren. Ze wordt gestuit door Saskia van Duivenboden.’3 Schrik bij laren. Maxime Kerstholt gaat naar de grond en grijpt naar haar knie. Ze gaat naar de bank om behandeld te worden.’2 Strafcorner voor Laren. Lisanne de Lange slaat, maar de bal gaat te hoog. De treffer wordt geannuleerd.’0 Ketting  slaat af voor Laren waar strafcornerspecialist Lieke van Wijk ontbreekt vanwege een lichte hersenschudding.

De arbiters zijn vanmiddag: Thomas Duijnstee en Lizelotte Wolter

Statistieken vooraf:

Dit is een ontmoeting tussen de teams die dit seizoen in de Livera Hoofdklasse Dames het vaakst scoorden uit strafcorners. Oranje-Rood deed dat elf keer, Laren tien keer. Valerie Magis (Oranje-Rood) scoorde dit seizoen in de Hoofdklasse het vaakst uit een strafcorner. Zij deed dat al zes keer. De meest recente ontmoeting, op 20 april van dit jaar, werd door Oranje-Rood met 0-4 in Laren gewonnen. Daarmee stelde OR op de laatste speeldag van het reguliere seizoen ten koste van Laren een play-offticket veilig. Laren had geen van haar voorgaande 43 Hoofdklasse-duels met tegenstanders uit Eindhoven verloren, sinds een 2-1 uitnederlaag tegen EMHC op 14 april 1991. De laatste keer dat Laren na elf speelronden op de vijfde plaats of lager stond was in het seizoen 2007/2008 (achtste).


10 Reacties

 1. robvisser

  Ik denk dat Oranje-Rood op Larense wijze won dit keer.

 2. lisahockey200

  Lieke v wijk werd idd zeker gemist, ook zeker in de verdediging. Die goal van yibbi was knap maar vooral ook slordig van de verdediging van Laren. Laren had zeker de overhand en had veruit de meeste (grote) kansen, maarja, als zij ze niet maken doet oranje rood het wel.. volgende week hopelijk v wijk er weer tussen🤩

 3. lynnBosman

  Dat had natuurlijk een corner moeten zijn voor Laren, vlak voor OR de 1-3 maakt. Ik vond het een leuke wedstrijd om te zien, maar echt hoog niveau vond ik het niet echt. Heb Nunink betere wedstrijden zien spelen, de Argentijnsen vielen wat tegen. De Ruiter voor Laren is toch ook niet echt een topspits. Wel goede corner heeft OR. Laren niet. Leuk dat Jansen scoort. Vind haar corner echt niet minder dan van Magis en het is te hopen dat ze er meer gaat nemen dit seizoen mbt Oranje.

 4. robvisser

  @lynnBosman Volgens mij duwde Maxime Kerstholt de tegenstandster omver en daarmee was de corner al van de baan, want de bal raakte de voet daarna. En ik vind Granatto een beetje onzichtbaar en misschien wel wat lui. Je verwacht daar toch wat meer van in zo'n wedstrijd.

 5. Hockeyfeest

  Ben ik nou de enige die zich enorm stoort aan dat ge-Yibbi Janssen gepromoot op Ziggo sport met als hoogtepunt het schaamteloos een-tweetje met vriend Brinkman. Goede goal en goede actie aan de re achterlijn, verder echt niet meer dan een matige speelster. Bijdrage aan het spel (behoudens dode spelmomenten) minimaal. Verspeelt de bal veel te vaak in de spelhervattingen (die ze wel voortdurend opeist). Bovenal veel te weinig actief zonder bal. Laat de ploeggenoten werken en hobbelt een beetje achter het spel aan. En, kom op Lynnbosman, ondanks heel veel en hard werken aan haar strafcorner, geen topsleepster. Laat je geen rad voor ogen draaien. Ik vind de manier waarop zij gepromoot wordt een schande voor het Nederlands hockey. Als je de gunfactor en de promotie weghaalt blijft er niet meer dan gewone hoofdklasse speelster over, die een positie krijgt die ze met haar beperkte talent en mogelijkheden niet verdient. Voor mij het boegbeeld van de ons kent ons mentaliteit in het Nederlands "top"hockey.

 6. MIck

  Laren doet zichzelf in deZe wedstrijd gewoon tekort. Grotere kansen meer corners. Op 0-0 Moet de ruiter 1 op 1 Met de keeper gewoon de 1-0 maken .

 7. marijeknuvers

  @Hockeyfeest Ik vraag me altijd af hoe dat voor teamgenoten moet zijn. Moet toch heel frustrerend zijn dat een speelster voortdurend in "the picture" is en zich heel veel lijkt te kunnen veroorloven (opvallende vrijheid om zelf te bepalen waar en wanneer te bewegen in het veld en daarmee medespelers in de problemen brengend). Veel balverlies veroorzakend (zelfs uit dode spelmomenten). Het gebrek aan verdedigende capaciteiten wordt inmiddels opgelost met overtredingen. Is dat vooruitgang? Hockeyfeest heb geen illusies, ze komt er wel. En betere hockeysters, zoals de meerderheid van haar teamgenoten, dus niet.

 8. lynnBosman

  @hockeyfeest, ik vind haar corner niet minder dan die van Magis. Daarmee zeg ik niet dat ze een wereldcorner heeft. Wie heeft deze nog wel in het vrouwtenhockey? Yibbi komt in topwedstrijden te kort, ik heb me vaak uitgesproken dat ze voorbij gerend wordt of ze er niet staat en dat ze naar mij mening bij DB had kunnen blijven om zich te ontwikkelen. Misschien heeft ze wel het idee dat ze zich moet bewijzen en pakt dit niet best uit. Ik verwacht dat ze in Oranje niet die bewegingsvrijheid gaat krijgen. En laten we eerlijk wezen als Annan voor de sterkst denkbare selectie had gekozen zat Yibbi er niet bij. Maar ik ben benieuwd hoe ze het gaat doen.

 9. lynnBosman

  Absoluut mee eens. Ze is natuurlijk een hype geworden na de "toptransfer" naar OR. Daar heeft ze met haar strafcorner veel gescoord en dan is het al snel "Yibbi in Oranje". Heeft ze bereikt met haar transfer wat ze wilde? Ja, ze mag/mocht de corners nemen, staat op het middenveld bij OR en heeft Oranje gehaald. Is ze een betere hockeyster geworden? Naar mijn mening niet perse. Ik denk oprecht dat ze als meer geduld had bij DB ze of een betere hockeyster zou zijn geworden of ze wasu door de mand gevallen. Maar veel doelpunten verbloemen natuurlijk veel, talent heeft ze echt wel en OR staat meer bekend als een vechtmachine en hard werken doet ze wel. Volgens mij zei Annan dat ze Yibbi's corner op internationaal niveau wil testen. V Maasakker loopt niet altijd lekker (dat kan natuurlijk) vd Assem, Matla gaan niet mee, v Wijk blijkbaar geblesseerd. Ik snap het wel. Ik ben benieuwd hoe ze het fysiek gaat doen en hoe haar corner het gaat doen. Toch denk ik niet dat Oranje ooit om haar gebouwd gaat worden, daar zijn de andere speelsters simpelweg te goed voor. Maar met een goede corner en een backpositie zou ze best een eind kunnen komen.

 10. hme

  Het lijkt me totaal onnodig om een discussie aangaande het al dan niet bestaan van een "ons kent ons"-mentaliteit in het Nederlandse tophockey (schaamteloos) te voeren over de rug van een jonge hockeyster. Geef Yibbi de tijd en ruimte om zonder bemoeienis van buitenaf te laten zien of de hype rond haar talent terecht is ja of nee. Zonder het gevoel te hebben fouten te mogen maken kan men niet beter worden.


Wat vind jij? Praat mee...