Livera HK: Brabantse derby in Eindhoven, derby SCHC-Kampong

Een belangrijke wedstrijd voor de dames van Stichtsche en Kampong: aankomende zondag staat de derby op het programma. In de voorgaande ontmoetingen was het SCHC dat Kampong vaak te sterk af was. Ook Oranje-Rood en Den Bosch spelen tegen elkaar de topwedstrijd tussen de nummers 1 en 2 van de competitie. Oranje-Rood wist als enige team dit seizoen de dames van Den Bosch te verslaan. Verder zien we Groningen – hdm, Amsterdam – Laren, Hurley – Pinoké en Huizen – Bloemendaal. 

Groningen – hdm

Groningen won geen van haar laatste 24 thuisduels in de Hoofdklasse Dames. Deze reeks is een record in de Livera Hoofdklasse Dames. Groningen pakte als enige ploeg in de Hoofdklasse dit seizoen nog geen punt op eigen veld. Thuis verloor de ploeg zes keer en kwam het een keer tot scoren. Hdm verloor dit seizoen acht keer. In het gehele voorgaande seizoen, het eerste van de Hagenaars onder Sonja Thomann, verloor de ploeg tien keer. Pien van Nes scoorde in de reguliere competitie acht keer tegen Groningen. Alleen tegen Kampong en Pinoké scoorde zij ook zo vaak.

Arbiters: Lisette Feuth en Dignus Heijning

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Groningen – hdm  Ophalen van gegevens

Amsterdam – Laren

Amsterdam haalde dertien punten uit haar laatste vijf Hoofdklasse-ontmoetingen met Laren, sinds een 1-3 thuisnederlaag op 8 april 2016. Marijn Veen is dit seizoen met zes doelpunten samen met Eva de Goede en Kelly Jonker clubtopscorer van Amsterdam in de Livera Hoofdklasse Dames. Amsterdam heeft in haar laatste 34 wedstrijden in de reguliere competitie niet meer gelijk gespeeld, sinds een doelpuntloos gelijkspel bij Laren op 7 mei 2017. Pas voor de vierde keer deze eeuw zal Laren bij het ingaan van de winterstop buiten de top vier staan. Dat overkwam de Gooise formatie binnen deze periode ook in 2001/2002, 2007/2008 en 2008/2009.

Arbiters: Daniël Veerman en Sophie Bockelmann

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Amsterdam – Laren  Ophalen van gegevens

Hurley – Pinoké

Hurley won haar laatste drie wedstrijden in de Livera Hoofdklasse Dames. Slechts een keer boekten de Amstelveners een langere winstreeks in de Hoofdklasse. In oktober 2010 won Hurley vier wedstrijden op rij, inclusief een 1-2 zege op bezoek bij Pinoké. Hurley, Den Bosch en Oranje-Rood zijn de enige teams in de Hoofdklasse die elk van hun laatste drie wedstrijden winnend afsloten. Pinoké maakte dit seizoen elf van haar twintig doelpunten uit strafcorners. Daarmee is het, het enige team dat voor meer dan de helft van haar treffers van de corner afhankelijk is. Eerder dit seizoen verloor Hurley met 2-0 bij Pinoké. Alleen in het seizoen 2005/2006 verloor Hurley beide Hoofdklasse-duels met de Steekneuzen.

Arbiters: Jan van der Vlist en Klaas Beurskens

 • Wie wint?

  Hurley – Pinoké  Ophalen van gegevens

Oranje-Rood – Den Bosch

Eerder dit seizoen won Oranje-Rood al met 0-1 bij Den Bosch en is daarmee de enige ploeg die dit seizoen de landskampioen versloeg. Den Bosch verloor nog nooit in een seizoen in de Hoofdklasse twee keer van een tegenstander uit Eindhoven. De enige ploeg die er in slaagde was Laren in 2010/2011. Zo lang als Den Bosch niet met vier doelpunten of meer verschil verliest, zal het als koploper de winterstop ingaan. In de afgelopen achttien jaar was de winterkampioen in twaalf gevallen uiteindelijk ook lijstaanvoerder aan het einde van de reguliere competitie. Oranje-Rood scoorde dit seizoen van alle teams in de Livera Hoofdklasse Dames het vaakst uit strafcorners (twaalf keer). Den Bosch en Pinoké deden dit beide elf keer.

Arbiters: Fanneke Alkemade en NH Umpire 2

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Oranje-Rood – Den Bosch  Ophalen van gegevens

Huizen – Bloemendaal

Eerder dit seizoen speelden deze teams met 1-1 gelijk op ’t Kopje. Voor de bezoekers scoorde Sascha Olderaan, voor de thuisploeg Fee Schreuder. Vorig seizoen ontmoetten deze teams elkaar voor het eerst in de Hoofdklasse. Beide ontmoetingen werden door de uitploeg gewonnen. Huizen won geen van haar laatste twaalf Hoofdklasse-duels sinds een 0-2 uitzege bij Nijmegen op 22 april van dit jaar. Huizen won slechts een van haar zestien thuiswedstrijden in de Hoofdklasse. Op 5 november 2017 versloegen de Noord-Hollanders Nijmegen met 3-1. Bloemendaal won slechts een van haar laatste veertien wedstrijden in de Hoofdklasse, een 1-0 thuiszege op Groningen op 30 september 2018.

Arbiters: Karen Dollé en Rens Appels

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Huizen – Bloemendaal  Ophalen van gegevens

SCHC – Kampong

Ginella Zerbo is met vijftien doelpunten topscorer in de Livera Hoofdklasse Dames. Dat zijn er zeven meer dan de acht van haar naaste belagers. De vijftien treffers van Zerbo zijn er even veel als die zij in het voorgaande seizoen maakte. Xan de Waard en Laurien Leurink hebben een verleden bij Kampong. Michelle Simons kwam in het verleden uit voor SCHC. SCHC is in de laatste 22 uitvoeringen van deze derby ongeslagen, sinds een 1-0 uitnederlaag op 21  oktober 2007. Het enige doelpunt in die wedstrijd kwam op naam van Floor Joosten. Kampong won in de reguliere competitie in een van haar vijftien bezoeken aan Stichtsche.

Arbiters: Piet Hein Kraaijeveld en Olaf van Gastel

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  SCHC – Kampong  Ophalen van gegevens


Wat vind jij? Praat mee...