Livera HK (D): Koploper Den Bosch tegen Hurley, Groningen op bezoek in ’t Gooi

De winterstop is na ruim vier maanden eindelijk voorbij en ronde veertien van de Livera Dames Hoofdklasse gaat dit weekend van start. Laren krijgt Groningen op bezoek, waar vorige seizoenshelft nog met ruime cijfers van gewonnen werd. Verder zal hdm in Den Haag de eerste wedstrijd onder leiding van Marieke van Doorn spelen. De andere wedstrijden zijn SCHC – Huizen, Bloemendaal – Oranje-Rood, Pinoké – Amsterdam en Kampong – hdm.

SCHC – Huizen

SCHC is dit seizoen de enige ploeg in de Livera Hoofdklasse die nog geen punten verspeelde op eigen boden. De zes duels op het thuishonk werden gewonnen. Huizen staat dus voor een zware opgave zeker gezien zij alle drie de Hoofdklasse-ontmoetingen met SCHC verloren. Tijdens de laatste ontmoeting wist de ploeg uit Bilthoven met 1-5 te winnen mede dankzij twee goals van Ginella Zerbo. Zerbo is de huidige topscorer van de Livera Dames Hoofdklasse met zestien goals. Voorgaand seizoen wist zij vijftien keer te scoren, wat een persoonlijk record was voor haar. Halverwege het huidige seizoen wist zij dat record dus al te verbeteren.

Bloemendaal – Oranje-Rood

Oranje-Rood gaat dit weekend op bezoek bij Bloemendaal, waar zij sinds de fusie met EMHC in 2016 niet meer van verloren. Alle hoofdklasseduels tegen Bloemendaal werden gewonnen door de ploeg uit Eindhoven. De laatste keer dat Bloemendaal een wedstrijd tegen een team uit Eindhoven wist te winnen was op 11 mei 2003. Toen werd thuis met 3-1 gewonnen van Oranje-Zwart. Dit seizoen is Oranje-Rood uiterst efficiënt vanuit de strafcorner. Van alle teams in de Livera Dames Hoofdklasse wisten zij het vaakst te scoren vanuit de strafcorner, namelijk dertien keer. Valerie Magis was tot op heden al acht keer trefzeker uit de strafcorner. Daarmee heeft zij samen met Gitte Michels van Hurley de meeste strafcornergoals van de competitie.

Den Bosch – Hurley

Al 31 keer eerder stond Den Bosch tegenover Hurley. Den Bosch trok 28 keer aan het langste eind, twee keer ging de winst naar Hurley en een keer eindigde de ontmoeting in een gelijkspel. Den Bosch wist het vaakst het doel te treffen, 139 keer tegenover 27 goals voor Hurley. Frédérique Matla was in elk van de laatste zes speelrondes voor de winterstop trefzeker. Geen andere speelster in de Livera Dames Hoofdklasse wist zo’n lange reeks neer te zetten. Uiteindelijk wist Matla negen keer te scoren tijdens de eerste seizoenshelft. Eerder dit seizoen, toen Den Bosch met 2-0 won van Hurley was Matla ook al trefzeker. Pien Sanders tekende voor de andere treffer.

Pinoké – Amsterdam

Een Amsterdams onderonsje aankomende speelronde in Livera Dames Hoofdklasse. De dames van Amsterdam verloren in de laatste 28 duels met Pinoké maar één keer, op 29 maart 2015 was Pinoké in het Wagener Stadion met 0-1 te sterk. Na dertien speelrondes heeft promovendus Pinoké zeventien punten bij elkaar weten te spelen. De laatste keer dat Pinoké dat aantal in een Hoofdklasse-seizoen behaalde was in 2012/2013. Pinoké is één van de favoriete tegenstanders van Kelly Jonker. Elf van haar 104 doelpunten in de Livera Dames Hoofdklasse maakte zij tegen Pinoké. Alleen tegen Kampong (twaalf) wist zij meer te scoren. Eerder dit seizoen wist Amsterdam er met de winst vandoor te gaan. Eva de Goede zorgde pas vier minuten voor tijd voor een 2-1 overwinning in het eigen Wagener Stadion.

Laren – Groningen

Eerder dit seizoen verloor Groningen op het eigen Harener Holt met 0-8 van Laren. Het betekende de grootste thuisnederlaag in de Livera Dames Hoofdklasse voor de club uit het Noorden. Het is lang geleden dat Groningen in de Livera Dames Hoofdklasse wist te winnen van Laren. Op 11 maart 1990 werd het 2-1 in het voordeel van de noordelingen. In de afgelopen zestien ontmoetingen tussen beide teams in de Livera Dames Hoofdklasse wist Groningen slechts zes keer te scoren. Voor Willemijn Bos betekent het duel met Laren het weerzien van de ploeg waar zij tussen 2007 en 2016 speelde, waarna zij weer terugkeerde naar Groningen.

Kampong – hdm

Tijdens de eerste seizoenshelft wist Kampong met 2-3 te winnen in Den Haag. Pien van Nes scoorde na rust twee keer waardoor zij nu acht keer gescoord heeft tegen Kampong in de Livera Dames Hoofdklasse. Alleen tegen Groningen (negen) wist zij vaker te scoren. De verliespartij van eerder dit seizoen kan toch positief zijn voor de Hagenaars, sinds het seizoen 2014/2015 wisten de Utrechters niet twee keer in een seizoen te winnen van hdm. Hdm wist zelf maar één van de afgelopen tien Hoofdklasse-duels tegen Kampong te winnen. De ontmoeting tegen Kampong wordt het eerste duel voor de Hagenaars onder leiding van Marieke van Doorn. Zij volgt de opgestapte Sonja Thomann op. Na dertien speelrondes heeft hdm elf punten. Dat zijn er acht minder dan zij vorig jaar na evenveel wedstrijden hadden.


Wat vind jij? Praat mee...