Livera HK (D): SCHC verliest koppositie na gelijkspel met Laren

Den Bosch is de nieuwe koploper in de Livera Hoofdklasse Dames. De landskampioen won op eigen veld met 5-0 van Kampong en profiteerde van het puntenverlies van SCHC. De Bilthovense ploeg kwam in en tegen Laren niet verder dan een 1-1 gelijkspel. Huizen pakte het derde punt van het seizoen dankzij een 1-1 bij hdm.

Oranje-Rood maakte geen fout op bezoek bij hekkensluiter Groningen. Met twee doelpunten van Freeke Moes binnen een minuut verzekerde de Eindhovense ploeg zich van drie punten. Dankzij de overwinning blijft Oranje-Rood zich mengen in de strijd om de play-offplaatsen. Groningen zag concurrent Huizen een punt uitlopen na de 1-1 tegen hdm.

De derby in het Amsterdamse Bos leek lange tijd op een doelpuntloos gelijkspel uit te lopen. Kitty van Male voorkwam met een doelpunt uit een strafcorner dat Amsterdam duur puntenverlies leed. Door de zege steeg de vice-kampioen naar de tweede plaats op de ranglijst ten koste van SCHC.

Landskampioen Den Bosch had weinig problemen met Kampong, dat al vijf duels zonder overwinning is. Aan de Oosterplas prijkte op het scorebord de eindstand 5-0. Al na twee minuten zette Julia van den Heuvel Den Bosch op voorsprong door van dichtbij te scoren. Het was voor Van den Heuvel haar eerste doelpunt in Dames 1. Vlak voor rust maakte Sian Keil er na goed doorzetten 2-0 van. Het derde Bossche doelpunt kwam op naam van Joosje Burg, die keihard met de backhand uithaalde. Ireen van den Assem tilde met een rake strafcorner de stand naar 4-0, waarna Frédérique Matla eveneens uit een corner de eindstand op het bord zette. Lees hier het wedstrijdverslag

Bloemendaal leek in de strijd om degradatie goede zaken te doen in het Amsterdamse Bos, maar bleef alsnog met lege handen achter. Anna Flanagan schoot uit een strafcorner de hoop van Bloemendaal op een goed resultaat twee minuten voor tijd aan diggelen: 3-2. De Ierse was na rust ook al verantwoordelijk voor de gelijkmaker, nadat Nina Rijna Bloemendaal na 25 minuten uit een corner op voorsprong had gezet. Vijf minuten na de 1-1 zette Samantha Charlton Pinoké op voorsprong. Met de goal van Myrthe van Kesteren in de slotfase leek Bloemendaal alsnog een punt over te houden aan het duel, maar O’Flanagan besloot anders.

SCHC behield de ongeslagen status, maar moest de koppositie afstaan aan Den Bosch. De Bilthovense ploeg liet vele kansen onbenut om met drie punten uit ’t Gooi te vertrekken. Laren was na vier minuten op voorsprong gekomen via Klaartje de Bruijn, die een goede aanval over rechts afrondde. SCHC ging op jacht naar de gelijkmaker, maar vond steeds Laren-keepster Karlijn Adank op haar weg. Vijf minuten voor tijd moest Adank het antwoord schuldig blijven op de cornervariant die werd benut door Ginella Zerbo. De topscorer van de Livera Hoofdklasse Dames verzuimde even later SCHC de overwinning te bezorgen door een strafbal naast het Larense doel te schuiven.

Het laaggeklasseerde Huizen deed goede zaken door in Den Haag met 1-1 gelijk te spelen tegen hdm. Tamara Grüter zette Huizen na een kwartier spelen op voorsprong. Pien van Nes maakte twintig minuten later uit een strafcorner gelijk. Door de puntendeling loopt Huizen een punt uit op hekkensluiter Groningen. Bovendien loopt de ploeg van Boaz Janssen in op Bloemendaal, dat een voorsprong heeft van twee punten.