Livera HK (D): Top vijf hervat competitie met overwinning

In de stromende regen werd de Livera Hoofdklasse Dames zondag na een lange winterstop weer hervat. Er waren op de eerste speeldag van 2019 geen verrassingen. De top vijf won hun wedstrijden en onderin pakten Bloemendaal, Huizen en Groningen geen punten. Hdm liep dankzij een overwinning op Kampong weg van de gevarenzone.

Ginella Zerbo heeft haar vorm van voor de winterstop behouden. De topscorer van de Livera Hoofdklasse Dames maakte twee doelpunten en staat nu op een totaal van achttien treffers. SCHC moest het doen zonder de Argentijnse Delfina Merino, maar de ploeg kende weinig problemen met Huizen: 4-0. De andere goals kwamen op naam van Miloe Jaeger en Xan de Waard.

Het duurde lang voordat Oranje-Rood het verschil kon maken tegen Bloemendaal. Fleur Broers en Freeke Moes zetten de Eindhovense ploeg na rust op een 2-0 voorsprong. Myrte van Kesteren bracht de spanning nog even terug in de wedstrijd. Twee minuten na deze aansluitingstreffer besliste Fiona Morgenstern het duel definitief in het voordeel van Oranje-Rood.

Koploper Den Bosch boekte een gedecideerde 2-0 zege op Hurley. Imme van der Hoek opende in het eerste kwart de score, die pas na rust werd verdubbeld door Pleun van der Plas. Met een verwoestend schot in de kruising zette zij de 2-0 op het bord. In de slotfase bepaalde Frédérique Matla de eindstand op 3-0. Voor de zevende keer op rij scoorde Matla in de Hoofdklasse. Daarmee treedt ze in de voetsporen van Maartje Paumen. Zij was de laatste speler namens Den Bosch die in een seizoen een dergelijke serie neerzette. Paumen was in het seizoen 2014-2015 in de eerste zeven speelronden goed voor minimaal een doelpunt in de Hoofdklasse.

Amsterdam had in de Bosderby een zware kluif aan Pinoké. Kari Stam opende na twaalf minuten de score voor de Steekneuzen, maar Marijn Veen maakte nog voor het einde van het eerste kwart gelijk. Nadat Kitty van Male Amsterdam aan de leiding had gebracht, maakte Dana Luijkx de 2-2. Pinoké koesterde de hoop op een puntendeling. Echter, goals van Eva de Goede en opnieuw Kitty van Male zetten de Steekneuzen op een onoverbrugbare achterstand ondanks een treffer van Frédérique Malefason in de slotfase.

Met de 3-0 zege op hekkensluiter Groningen maakte Laren een einde aan een reeks van drie nederlagen op rij. Twee treffers van Macey de Ruiter en een doelpunt van Pam van Asperen bezorgden de Gooise ploeg de eerste competitiezege van 2019.

Marieke van Doorn won haar eerste competitiewedstrijd als coach van hdm. In Utrecht was tegen Kampong een doelpunt uit een strafcorner van Pien van Nes voldoende voor de drie punten.


Wat vind jij? Praat mee...