Wie is die Uruguayaanse clubtopscorer van Oranje-Rood?

Met twee goals zorgde ze twee weken geleden eigenhandig voor de overwinning op Amsterdam. Zondag in de met 3-0 gewonnen wedstrijd tegen Hurley maakte ze het eerste doelpunt en zette ze het tweede doelpunt zelf op. Met drie goals is Manuela Vilar del Valle (25) gedeeld clubtopscorer van Oranje-Rood. Maar wie is deze Uruguayaanse eigenlijk? 

Vilar – ‘Manu’ genoemd door haar teamgenoten – is 79-voudig international van Uruguay. Afgelopen twee seizoenen speelde ze in de Uruguayaanse competitie bij ‘haar’ club Yacht club Uruguayo, in het zuiden van het land. Daarvoor speelde ze drie seizoenen in Argentinië, bij River Plate. Het talent werd pas echt ontdekt toen ze afgelopen zomer met het nationale team de Hockey Series speelde in Hiroshima, Japan.

Vilar spreekt slecht Engels. Ze verstaat het wel redelijk, maar spreekt het niet. Daarom is Jimi Cedres haar tolk tijdens het interview. De Argentijnse speelster spreekt na een seizoen Oranje-Rood en een seizoen Rotterdam inmiddels vloeiend Engels en verstaat al wat Nederlands. Ook nieuweling Manuela Urroz uit Chili spreekt Spaans, maar speelde hiervoor vier seizoenen in België bij Royal Antwerp, dus ook haar Engels is beter ontwikkeld.

Rybacha haalde Vilar binnen

Hoe is de Uruguayaanse nou precies bij Oranje-Rood terecht gekomen? Vilar reageert in het Spaans, Cedres vertaalt in het Engels: ‘Ik speelde de hockeyserie in Japan en daar ontmoette ik Marlena Rybacha. Zij was daar met het Poolse team.’ Het tweetal speelde tegen elkaar om de vijfde en zesde plek, waar aanvoerder Rybacha uiteindelijk na shoot-outs won, nadat Vilar de eerste inzet voor Uruguay miste. ‘Rybacha heeft uiteindelijk het contact gelegd tussen mij en Oranje-Rood.’

Op iedere vraag reageert Vilar eerst met ‘No sé’. Wat ‘ik weet het niet’ betekent in het Spaans. Het is tekenend voor de aanvalster. Ze is verlegen, frommelt wat met haar handen en kijkt voortdurend naar de grond. ‘Manu’ is verlegen en is de aandacht niet gewend. Cedres vervult haar taak als tolk goed en het lukt haar iedere keer nog wat meer informatie te ontfutselen. Door haar voelt Vilar zich op haar gemak.

Oranje-Rood viert het doelpunt. Manuela Vilar del Valle staat in het midden. Foto: Orange Pictures / Perry vd Leuvert

‘Ik ben hier op mijn plek’, gaat Vilar verder. ‘Ik ben gelukkig en geniet. Waar ik het meest aan moest wennen? Het weer. Het regent wat te veel voor me.’ Hockeyend is Vilar op haar plek: ‘Het spel gaat sneller en is dynamischer. Alle wedstrijden in de Hoofdklasse zijn spannend en de velden zijn veel beter. Het is bijna gelijk aan het internationale hockey. Ik ben heel blij met mijn stap.’

Zondag bewees Vilar haar waarde opnieuw. Ze was in de wedstrijd tegen Amsterdam (1-2 winst) al van onschatbare waarde met twee goals en tegen Hurley scoorde de spits opnieuw. Zij tikte de vroege openingstreffer binnen en deed al het voorwerk bij de 2-0, die uiteindelijk Fiona Morgenstern binnen tikte. Iedere wedstrijd lijkt de Uruguayaanse beter te worden. ‘Ik moest wennen aan het team en aan het ritme. Mijn vertrouwen groeit iedere week’, reageert ze bescheiden.

Het voelde als thuis vandaag. Ik liep het veld af en kon eindelijk tegen iemand zeggen: wat fijn dat je er bent en naar mij komt kijken. Dat mis ik soms wel Manuela Vilar del Valle

Gescoord voor haar moeder

Afgelopen weekend waren haar ouders in Eindhoven. Als we daar naar vragen, reageert Vilar direct en stamelt in het Engels: ‘Mijn moeder is vandaag jarig. Ik heb voor haar gescoord.’ Ze begint te glunderen. ‘Het voelde als thuis vandaag. Ik liep het veld af en kon eindelijk tegen iemand zeggen: wat fijn dat je er bent en naar mij komt kijken. Dat mis ik soms wel.’ De ouders van Vilar waren afgelopen week in Nederland en zijn maandag weer vertrokken naar Uruguay. Manu bezocht afgelopen week Maastricht, Den Haag en Amsterdam. Samen met haar ouders. Iets wat ze de afgelopen tijd veel heeft gedaan sinds haar komst in Nederland.

‘Ik doe wat thuiswerk, ben in de gym te vinden en ben zeker ook een toerist. Op woensdagen geef ik training aan de Hockey Academie. Dat gaat ondanks de taalbarrière verrassend goed.’ Op de vraag wat haar grootste hockeydroom is, klinkt het eerst weer ‘No sé’. Vervolgens: ‘Hockeyen in Nederland is voor mij al een droom die uitkomt. Het lijkt me fantastisch als we in de beste competitie van Nederland de play-offs kunnen halen.’

View this post on Instagram

Feliz cumple 😍🎉🎊

A post shared by Manu Vilar del Valle (@manuvilar94) on


2 Reacties

  1. vostammer

    Veel accent op het gebrek aan taalvaardigheid van de hockeyster. Andersom zou je je af kunnen vragen waarom er geen interviewster wordt gebruikt die Spaans spreekt. Jammer dat de talenkennis in Nederland zo beperkt is.

    1. hadewee

      Top opmerking


Wat vind jij? Praat mee...