Marloes Keetels: ‘We hebben het weggegeven’

Drie kwarten domineerde regerend landskampioen Den Bosch tegen Amsterdam, maar daarna ging de ploeg achteruit lopen en gaf het een zekere overwinning zomaar uit handen (2-1). ‘We hebben het weggegeven’, was de conclusie van Den Bosch-aanvoerder Marloes Keetels.

Een gevaarlijke, slechte pass van achteruit van de verder goed spelende verdediger Pien Sanders was de aanzet voor de comeback van Amsterdam. De zoveelste van dit seizoen. Aanvaller Kitty van Male onderschepte de bal en schoot de rebound van de knal van Charlotte Vega tussen de benen van keepster Josine Koning het doel in. Het was de gelijkmaker, de 1-1 die eigenlijk uit de lucht viel, omdat Den Bosch veel beter was.

Daarna vond Amsterdam het heilige vuur, zoals zo vaak dit seizoen na een achterstand. Chaotisch, was de manier waarop Den Bosch begon te spelen. Nadat Pleun van der Plas twee minuten voor tijd een overtreding maakte op Marijn Veen, pushte Eva de Goede via een strafbal de winnende goal binnen. Niet Den Bosch, maar Amsterdam zegevierde na zeventig minuten.

Coach Rick Mathijssen is uitzinnig van vreugde na de zwaarbevochten zege van Amsterdam op Den Bosch. Foto: Koen Suyk

We hadden over Amsterdam heen kunnen gaan Den Bosch-aanvoerder Marloes Keetels

‘Amsterdam deed het op het einde heel goed, maar we hadden erover heen kunnen gaan. We hebben het in het laatste kwart weggegeven. Toen zij meer gingen jagen, gingen wij paniekballen spelen. We raakten de rust kwijt’, zei Keetels een minuut of twintig na de wedstrijd, nadat de speelsters van Den Bosch na de derde nederlaag tegen Amsterdam op rij snel afdropen naar de kleedkamer.

‘Je kunt denken dat het stom is om op het einde aan de handrem te trekken, maar daarvóór ging het al mis. Je voelde het aankomen. Zij drukten door en wij gingen achteruitlopen. In het begin van de wedstrijd was onze energie goed. We stonden er vanaf de eerste minuut. Iets dat de vorige wedstrijden anders was. Alleen nu moeten we het vier kwarten volhouden.’

Eva de Goede heeft de stand twee minuten voor tijd op 2-1 gebracht. Foto: Koen Suyk

Den Bosch haalde de trekker niet over

Acht strafcorners kreeg Den Bosch, waarvan zes in de eerste helft. Het was vooral voor rust dat Amsterdam niets te vertellen had en op een gegeven moment bijna niet eens meer in de cirkel van Den Bosch kwam. Maar de ploeg van Raoul Ehren haalde de trekker niet over. Een voorzet van Margot van Geffen werd door de spitsen Lieke Hulsen, Lidewij Welten en Frédérique Matla niet binnen getipt. Een kans van Lieke Hulsen ging er ook niet in. Den Bosch hield Amsterdam in leven.

Met aanvallers Marijn Veen, Charlotte Vega, Kitty van Male en Kelly Jonker heeft Amsterdam voorin meer stootkracht dan SCHC, dat vorige week in de halve finale tegen Den Bosch wel het mes op de keel van de angstgegner zette, maar haar niet liquideerde. Omdat de defensie van Den Bosch onder meer topscorer Ginella Zerbo uitschakelde, was de aanvalslinie van Stichtsche niet krachtig genoeg om door de dichtgelijmde Bossche muur heen te breken.

Amsterdam-speelster Felice Albers gooit alles in de strijd in duel met Den Bosch-spits Lieke Hulsen. Foto: Koen Suyk

Zaterdag en zondag ging bij Den Bosch de beast mode weer aan, zoals elk jaar in de play-offs. Maar kwetsbaar oogde de ploeg op sommige vlakken ook. Het drieluik met SCHC moet voor Amsterdam een bevestiging zijn geweest dat er deze week net als op de EHCC iets te halen viel tegen Den Bosch, zeker op eigen veld. Toen Amsterdam donderdagavond in het laatste kwart het heilige vuur eenmaal had gevonden, dartelde vooral Marijn Veen door de Brabantse defensie heen. Amsterdam bewees dat het een stap verder is dan Stichtsche, al won die ploeg in de halve finale natuurlijk ook de eerste wedstrijd van Den Bosch.

Keetels: ‘Amsterdam staat qua structuur veel beter dan SCHC. De twee beste ploegen van dit jaar staan in de finale. Wat dat betreft kan het gebeuren dat we de eerste wedstrijd verliezen. In zak en as zit ik niet, want het is de best of three. Zaterdag staan wij er thuis weer. Daar heb ik alle vertrouwen in.’