Materek na stunt Laren tegen Den Bosch: ‘Juist nu kritisch blijven’

Het was schrijnend om te zien hoe voormalig topclub Laren de laatste weken verder en verder afgleed op de ranglijst, met de tiende plaats als pijnlijk dieptepunt. Het 1-1 gelijkspel tegen koploper Den Bosch biedt hoop en vertrouwen. ‘Maar we zijn er nog niet’, zegt aanvoerder Macey de Ruiter.

Het was voetbalcoach Co Adriaanse die jaren geleden de term introduceerde die Laren-coach Marc Materek zondagmiddag in de mond nam. De vraag aan hem luidde: Wat zegt het nu precies, acht wedstrijden gespeeld, zeven punten, een tiende plaats?

Zijn antwoord: ‘Niets. Dat is scorebordjournalistiek.’

Eerlijk is eerlijk: de stand op de ranglijst schetst niet per se een realistisch beeld van hoe groot de val van het voormalige hockeybolwerk uit het Gooi dit seizoen nu precies is. Van alle clubs in de Livera Hoofdklasse Dames heeft Laren tot nu toe het zwaarste programma voor de kiezen gehad. In acht wedstrijden speelde het vijf keer tegen een club uit de top vier: tweemaal tegen Den Bosch, één keer tegen Amsterdam, SCHC en Oranje-Rood.

Ondanks die verzachtende omstandigheden begon de situatie er de afgelopen weken zorgwekkend uit te zien. Het 4-4 gelijkspel tegen degradatiekandidaat Bloemendaal zorgde bij de buitenwereld voor opgetrokken wenkbrauwen. De afgelopen weken belandde Laren zelfs ‘onder de streep’, op een verraderlijke tiende plaats. Dat naast spits Maxime Kerstholt ook Pam van Asperen (24) en Elin van Erk (23) aan de ziekenboeg werden toegevoegd, twee twintigers in het grotendeels met jonkies gevulde team, deed de lichtstraaltjes aan het eind van de tunnel niet bepaald feller schijnen.

Lisanne de Lange was zondag tegen Den Bosch (1-1) belangrijk voor Laren, door na rust de gelijkmaker binnen te slaan. Foto: Bart Scheulderman

Natuurlijk hebben we bij Laren een glorietijd meegemaakt, maar ik besef dat het nu anders is. Macey de Ruiter

Aanvoerder Macey de Ruiter (26) heeft de gloriedagen van Laren nog meegemaakt. Een van de mooiste momenten van haar carrière is nog altijd dat ze in het seizoen 2011/2012 als jong talent de Europa Cup won, in een team vol met sterren als Kim Lammers en Naomi van As. Het voelt voor haar gek om nu vragen te moeten beantwoorden over de play-outs, in plaats van de play-offs.

‘Dit is inmiddels alweer mijn tiende seizoen. Natuurlijk hebben we bij Laren een glorietijd meegemaakt, maar ik besef dat het nu anders is. We hebben nu veel jonkies en we mogen niet te veel verwachten. We moeten het nu als team doen en kunnen niet meer zoals vroeger op individuen teren.’

Mila Muyselaar en Fleur Kok zijn het niet eens met een beslissing van de scheidsrechter. Foto: Bart Scheulderman

Laren is van een topclub een regioclub geworden

Dat oud-hockeykoningin Naomi van As, die zondagmiddag na een wedstrijd van de veterinnen bleef hangen in het clubhuis van Laren, nog steeds veel meer handtekeningen moet uitdelen dan speelsters van Dames 1, zegt genoeg over de huidige status van de club. Laren is van een topclub een regioclub geworden, die geen internationals meer heeft en zonder realistisch uitzicht op het behalen van de play-offs haar aantrekkingskracht op speelsters van buiten het Gooi grotendeels verloren is.

Laren richt zich nu vooral op de jeugd. Dit jaar heeft het de A-selectie bewust met twee plekken verkleind, waardoor meer jeugdspeelsters kunnen worden opgesteld. Aanvaller Bente van der Veldt (18), twee seizoenen geleden weggeplukt bij Gooische, is zo’n groot talent. Of de vijver in het Gooi groot genoeg is om de kwaliteit van de A-selectie te kunnen blijven waarborgen, is vooral een vraag voor de lange termijn.

De belangrijkste zorg voor nu is het feit dat Laren op de tiende plaats staat. Al zegt Materek dat niets. ‘We hebben het helemaal niet over de play-outs. Ook niet over de play-offs trouwens. We kijken niet eens naar de stand. Niet als we verloren hebben en niet als we gewonnen hebben.’

Vanaf het begin af aan heb ik gezegd dat we een leuke ploeg hebben. Bij mij is het zelfvertrouwen altijd groot geweest. Marc Materek

Samen met de rest van zijn staf stond Materek de afgelopen weken voor de taak om zijn team immuun te maken voor de harde kritiek van de buitenwereld. ‘Iedereen is kritisch op ons. Je leest en hoort overal dat we het moeilijk hebben. Vanaf het begin af aan heb ik echter gezegd dat we een leuke ploeg hebben. Bij mij is het zelfvertrouwen altijd groot geweest. Maar ik weet dat het bij die meiden… Tja, hoe zal ik het zeggen?’, sprak Materek. ‘Je gaat door moeilijke momenten heen. Maar daar is al genoeg over gezegd en geschreven.’

Marc Materek complimenteert zijn ploeg na de wedstrijd tegen Den Bosch met het vertoonde spel, maar waakt ook voor teveel optimisme. Foto: Bart Scheulderman

Misschien dat Laren door het 1-1 gelijkspel tegen Den Bosch vertrouwen getankt heeft. De woedende preek die de doorgaans zo ontspannen Raoul Ehren na de wedstrijd gaf in het kringetje, sprak boekdelen. Twaalf strafcorners wist Den Bosch niet te verzilveren.

Vooral de vechtersmentaliteit van Laren was prijzenswaardig. De in vergelijking met vorig jaar uitgedunde selectie – Lieke van Wijk, Joëlle Ketting en Fabiënne Roosen zegden de club vaarwel – toonde aan dat het alsnog minimaal boven laagvliegers als HGC en Victoria en ook boven een ploeg als Bloemendaal moet kunnen eindigen.

‘Juist nu moeten we kritisch blijven’

Materek: ‘We hebben met deze wedstrijd de standaard voor de komende duels neergezet. Hier mogen we niet meer onder komen. In het begin van het seizoen is het te vaak voorgekomen dat we delen van de wedstrijd door de ondergrens zakten. De meiden ontwikkelen zich nu goed. Het gaat steeds beter. We speelden met een bepaalde rust in de ploeg. Maar het kan nog beter. Er zit meer in dan dat er nu uit komt. Juist nu moeten we kritisch blijven.’

Een groot voordeel voor Laren is dat het de komende tijd een makkelijker programma voor de boeg heeft. Volgende week wacht Kampong. Daarna Pinoké en hdm en daarna HGC. Nu moeten de punten worden gepakt en de vruchten worden geplukt van de harde lessen die dit seizoen al geleerd zijn. Anders is de mentale opsteker tegen Den Bosch alsnog voor niets geweest. De Ruiter: ‘Ach, die tiende plek. So be it. Als we volgende week winnen, en die week daarop, en die week dáárop… Dan staan we gewoon weer vijfde of zesde.’


16 Reacties

 1. gaston-orozco

  Laren heeft het grote geluk Materek als coach te hebben. Ik vraag me af hoe lang hij Laren in de hoofdklasse kan houden. Als hij 2-3 seizoenen kan overleven, zou ik erg onder de indruk zijn.

 2. sapi

  Als ik het zo lees is, ondanks de 1e gedeelde plek, DB echt matig bezig. 12 sc!! Niet 1 er in. Echt lekker loopt het niet. Knap van Laren trouwens.

 3. marijeknuvers

  Kan zijn. Wat ik van buitenaf zie is dat een toch matige ploeg als Laren al een moeilijke tegenstander is geworden voor HCDB én dat dat structureel begint te worden.

 4. lynnBosman

  ^ deze wedstrijd, de vorige won DB met gemak. Ik vind het top dat jeugd een kans krijgt, maar soms moet je ook van buitenaf aantrekken. Ik vind de selectie smal, zeker als dan 2 sterkhouders geblesseerd zijn. 12 strafcorners er niet in mag DB zichzelf aanrekenen. Een kinderlijke fout van Fernig bij de tegengoal. Ik las ook een Tweet "Welten heeft een aantal beuken gehad en houdt het voor gezien" zegt dat misschien wat over de instelling "we halen de PO toch wel"?

 5. Alsjeopgoalmiktkanjenooitmissen

  Bij Laren natuurlijk veel gebeurd en ik moet eerlijk zeggen dat ik het super goed vind van de ervaren dames bij Laren dat ze de 'jonkies' een plek geven en samen proberen er een nieuw goedlopend team van te maken. Geen arrogantie zoals bij SCHC, Amsterdam en Den Bosch die allemaal oude gedienden in het team hebben die zeer wisselvallig spelen... 12 corners missen, Tsja kan slecht zijn van Den Bosch maar ook goed verdedigd zijn door Laren. ik kan hier niet over oordelen aangezien ik de wedstrijd niet gezien heb. Leuke is dat iedereen hier altijd maar terugvalt op die doet dat niet goed en die ander doet zo niet goed maar we kunnen het ook eens als platform dragen om een generatie verandering te krijgen. jeugd is toekomst niets anders dan dat. Soms zit het tegen en soms zit het mee. Ik vind het knap van Materek en de Dames van Laren dat ze elke wedstrijd beter worden. Tegen Bloemendaal gezien en daar kantelen de dames die wedstrijd in 5 minuten om naar voorsprong. dat het 4-4 wordt is helaas discutabele beslissing van een scheids rechter die sowieso al twijfel achtig floot. en dan ben ik ook nog eens lid van Bloemendaal en durf te zeggen dat Laren hier verdiend had moeten winnen. Laren komt er wel en heeft gewoon een valse moeilijke start. Laren dames en coach Materek ga zo door! eindelijk een team en coach die niet naar het verleden kijken maar vooruit willen! Zoals ik al eerder ooit gezegd heb, het roer is om bij Laren ze gkomen er wel weer!

 6. Kampongfan

  @ Marcelvw: Ik ben gevoelig voor je opmerking en heb het "de Vos" stuk weggehaald. Dat zoeken ze bij Den Bosch zelf maar uit.

 7. pietersmits

  Dat weghalen van reacties komt de leesbaarheid niet ten goede. Bovendien kreeg je reactie veel bijval en dat is nu ook weg. Daarnaast vond ik de reactie van marcelvw ook erg naïef. Netwerk is wel degelijk belangrijk.

 8. ericst29

  Eindelijk hebben ze in Laren door dat het stempel `regioclub` helemaal niet verkeerd is. Megalomane bestuurders die teerden op goedwillende rijke leden en later nadat deze heren afhaakten op dezelfde voet door bleven gaan met geld uitgeven aan buitenstaanders, coaches en spelers en dat terwijl er geen hond kwam kijken, zowel bij dames als heren....Tja, waar doe je het dan voor? Het eigen grote ego? Prima zo, kinderen van de club en van de regio die in Dames en Heren 1 spelen, een voorbeeld zijn voor diegenen die `het willen halen er ervoor willen gaan`. Zo was allemaal toch ooit bedoeld? Volhouden graag.

 9. stekel

  Was het niet dezelfde Club die 4 jaar geleden hetzelfde toeterde om deze seizoen start op zelfde wijze oh rood te schieten..dus eerst maar eens zien en dan pas geloven.

 10. ERHO

  Dit krijg je ervan als de hoofdcoach van.Den Bosch voor het Belgisch dames team werkt en de assistent een rol.als technisch manager bij Hockey Club Tilburg erbij heeft.


Wat vind jij? Praat mee...