Matla pusht Den Bosch na elfde (!) strafcorner voorbij Oranje-Rood

De opluchting op de Bossche tribunes was enorm na de winnende goal van Frédérique Matla in de Brabantse derby tegen Oranje-Rood. De Eindhovenaren leken lange tijd te stunten aan de Oosterplas, maar vlak voor tijd dompelde de ploeg van Raoul Ehren de Eindhovenaren in rouw. In de slotfase zette Julia van den Heuvel Den Bosch naast Oranje-Rood. Twee minuten later verzilverde Matla de elfde (!) strafcorner van Den Bosch: 2-1.

De teleurstelling was groot bij Oranje-Rood. De opluchting op de tribunes van Den Bosch was net zo groot na de winnende treffer van Matla vier minuten voor tijd. De thuisploeg had daar wel maar liefst elf strafcorners voor nodig. Lang leek de formatie van Tina Bachmann – net als vorig seizoen – met 0-1 te stunten aan de Oosterplas.

Frédérique Matla mocht een flink aantal keer aanleggen voor een strafcorner. De allerlaatste poging ging er in. Foto: Orange Pictures / Frank Laracker

Sterk begin Den Bosch

Er leek eigenlijk niet zoveel aan de hand voor Den Bosch. De thuisploeg opende sterk tegen de nummer drie op de ranglijst en creëerde een karrenvracht aan strafcorners. Het eerste kwart van de Brabantse derby was dan ook overduidelijk voor Den Bosch.

De ploeg van Ehren forceerde maar liefst zes strafcorners in de eerste 17,5 minuut. De eerste push van Matla ging naast, de tweede was een stuk gevaarlijker. Met kunst en vliegwerk hield Rachelle Groot haar doel schoon. De derde en vierde corner werden goed uitgelopen door Oranje-Rood. De vijfde belandde op de paal en de zesde was weer een prooi voor Groot. Uit de rebound keerde de reservegoalie van Oranje-Rood ook de inzet van Den Bosch-verdedigster Pien Sanders.

Julia van den Heuvel passeert de sterk keepende Rachelle Groot van Oranje-Rood. Foto Orange Pictures / Frank Laracker

Weerzien met oude ploeg

Bij de formatie van Bachmann staat Groot al het hele seizoen onder de lat. De 27-jarige doelvrouw, die drie seizoenen actief was als reservekeepster bij Den Bosch, kwam terug van haar besluit om te stoppen en vertrok afgelopen zomer naar Oranje-Rood.

Ondanks haar puike inbreng de laatste weken moet Groot naar alle waarschijnlijkheid donderdag in de Gold Cupwedstrijd tegen Tilburg haar plaats afstaan aan Saskia van Duivenboden. De eerste keepster van de Eindhovense club ontbrak in de eerste tien hoofdklasseduels vanwege een meniscusblessure.

Post maakt einde aan fraaie reeks Koning

Groot was overigens niet de enige keepster die excelleerde. Ook Josine Koning stond haar mannetje in het doel van Den Bosch. Aan het begin van het tweede kwart mocht Oranje-Rood twee keer vanaf de kopcirkel aanleggen, maar de pogingen van Lisa Scheerlinck werden knap gekeerd door Koning.

De keepster van Den Bosch was de laatste weken sowieso aardig op dreef. De international hield in acht van de laatste negen thuisduels in de Livera Hoofdklasse Dames ‘de nul’.

De speelsters van Oranje-Rood vieren de 0-1 van Lisa Post tegen Den Bosch. Foto: Orange Pictures / Frank Laracker

Alleen SCHC wist Koning tijdens deze fraaie reeks – twee keer – aan de Oosterplas te verslaan. Aan die statistiek kwam kort voor rust echter een einde. Koning moest namelijk haar meerdere erkennen bij de derde corner van de Eindhovenaren. Op slag van rust werd een strafcornervariant via Lisa Post raak geflatst: 0-1.

Karrenvracht aan strafcorners

In de tweede helft ging Den Bosch op jacht naar de gelijkmaker. De ploeg van Ehren kreeg in het derde kwart drie corners, maar Oranje-Rood hield stand. Van dichtbij leek Marloes Keetels met haar backhand de 1-1 te maken, maar keepster Groot redde opnieuw op de doellijn.

Pas aan het einde van het laatste kwart moest Groot met Oranje-Rood alsnog het hoofd buigen. Den Bosch speelde zeventig minuten lang met de druk naar voren. Vlak voor tijd beloonde Van den Heuvel het offensieve spel van de Brabantse grootmacht door van dichtbij de gelijkmaker binnen te tikken.

Twee minuten later verzilverde Matla eindelijk een strafcorner, de elfde van de wedstrijd. Voor de spits van Den Bosch betekende het haar vijftigste doelpunt op het hoogste niveau, maar nog veel belangrijker: de winnende treffer voor de vice-kampioen.


4 Reacties

 1. robboomsma

  Hoppaa, close maar heel nice!

 2. Sjang Fijen

  Het was toch wel even bibberen gisteren aan de Oosterplas. Een duidelijk veldoverwicht, 11 strafcorners waar bij Mattie zes minuten voor tijd de bal er toch oer-knoerhard inpeerde en het team het karwei afmaakte. Elf is een geluksgetal in Brabant vanwege de Carnaval of..... zo maar. Vandaag is het weer de 11. Geluk voor alle lezers van hockey.nl en in het bijzonder voor Heren 1 van Den Bosch, welk gisteren strijdend tegen HGC ten onder ging. Er komen nog herkansingen jongens. Groet...........Sjang Het is nu 11.11u.

  1. lexi-b

   Al helemaal in Carnavalstemming begrijp ik, fijne 11/11 vandaag Sjang

 3. lynnBosman

  @JMJFijen, ik zie dat Matla alles pusht maar heeft vd Veerdonck ook geen redelijke strafcorner?


Wat vind jij? Praat mee...