Frédérique Matla voorlopig uitgeschakeld met scheurtje aan psoas-pees

International Frédérique Matla is in Buenos Aires in de tweede Pro League-wedstrijd tegen Argentinië (1-3 winst) geblesseerd geraakt aan de pees van haar psoas. De topscorer van de Livera Hoofdklasse Dames (25 goals) mist in ieder geval zondag tegen hdm de hervatting van de competitie met Den Bosch. Over tien dagen wordt na een volgende MRI meer duidelijk.

Het gebeurde in de laatste twee minuten van het derde kwart, in de regen- en bliksemwedstrijd tegen Las Leonas. Matla – dit jaar weer teruggekeerd in Oranje – maakte een verdedigende actie, toen ze opeens een pijnscheut voelde. Ze kon daarna niet meer in actie komen. Sterker nog: ‘Ik kon mijn been niet eens meer optillen’, vertelt Matla telefonisch, die de rust nu maar gebruikt om wat meer aan haar studie te doen, want met carnaval heeft ze niet veel – ook al woont ze in Den Bosch.

Eerst dacht ze dat het misschien nog wel meeviel met de blessure aan de niet zo bekende psoas – de spier die van de binnenkant van het bovenbeen naar de achterkant van het ruggenwervel loopt. Matla werd voortgeduwd in een rolstoel op het vliegveld van Buenos Aires. Maar na een lange vlucht kon ze eigenlijk best goed lopen, vond ze.

Argentinië-Nederland in Buenos Aires. Foto: Rodrigo Jaramillo

Vorige week dinsdag landde Matla met Oranje op Schiphol. Donderdag was ze in het ziekenhuis en vrijdag had ze een MRI, waarin bleek dat er toch een scheurtje in de pees was. Waarschijnlijk mag ze de komende dagen wat fietsen en wat met gewichten doen. Matla klinkt er aan de telefoon rustig onder, maar zal balen dat ze haar fantastische seizoen bij Den Bosch met 25 doelpunten in 14 wedstrijden voorlopig geen vervolg kan geven.

Tokio niet in gevaar

‘Het is een raadsel hoe dit heeft kunnen gebeuren. Maar ik ben er wel rustig onder. Ik zit nu lekker op de bank, aan het bijkomen van de trip. Ik ben best wel nuchter nu, ik zit niet in zak en as. Ik vertrouw op m’n lichaam dat over het algemeen snel herstelt. Tokio is in ieder geval niet in gevaar’, vertelt het grote talent, dat genomineerd was als beste speelster van de wereld en beste talent en tegen Las Leonas de score opende met een rake strafcorner. ‘Het was voor mij weer leuk om bij Oranje te zijn. We hebben twee hele vette wedstrijden in een te gekke sfeer en ook tegen Argentinië heb ik toch een bijdrage kunnen leveren.’

Koploper Den Bosch zal het nu voorlopig zonder hun internationals Matla en Marloes Keetels moeten doen. Terwijl de eerder geblesseerde Margot van Geffen en Ireen van den Assem juist weer inzetbaar zijn aan de Oosterplas.


2 Reacties

  1. stekel

    spoedig herstel

  2. lexi-b

    Ai ai dat is een nare blessure. Ik duim voor een voorspoedig herstel, sterkte!


Wat vind jij? Praat mee...