Met mannencoach Van der Struijk gaat de zweep erover bij Kampong

Michiel van der Struijk heeft als coach alleen ervaring in het mannenhockey, maar werd vorige week plotseling aangesteld als opvolger van Santi Freixa bij Kampong Dames 1. Bestuurslid Tophockey Paul van der Putten vertelt dat hij met de aanstelling van Van der Struijk het roer om gooit.

Kampong heeft al jaren de ambitie om zich te mengen in de strijd om de play-offs, maar deed dat in het driejarige verblijf van de naar Amsterdam Heren 1 vertrokken Freixa niet. Dit seizoen eindigde Kampong met 29 punten zesde, achttien punten achter nummer vier SCHC.

Michiel van der Struijk aan het werk als coach van de mannen van SCHC, met wie hij onlangs naar de Promotieklasse degradeerde. Foto: Willem Vernes

Van der Struijk heeft onder meer de mannen van Kampong, SCHC en Braxgata gecoacht en is momenteel bondscoach van de Jong Oranje Heren. Hij heeft veel ervaring, maar een vrouwenteam heeft hij nog nooit onder zijn hoede gehad. Waarom hebben jullie voor hem gekozen?
Van der Putten: ‘Dat is een bewuste keuze geweest. We hebben met de spelersgroep overlegd en out of the box gedacht. We hebben de bekende damescoaches genegeerd en een profiel opgesteld. We wilden óf een oud-international die aan het begin van zijn trainerscarrière staat, óf een mannencoach met bij voorkeur ervaring in de Hoofdklasse. Ik had zelf niet meteen aan Michiel gedacht, want het was voor mijn tijd dat hij hier coach van Heren 1 was (2007-2012). Een jeugdcoach van Kampong heeft hem via Whatsapp getipt over deze functie.’

Waarom wilden jullie een mannencoach aanstellen?
‘Omdat we bij de dames bewust voor een andere insteek kiezen. Ik spreek allerlei mensen met kennis over het vrouwenhockey en die zeggen allemaal dat wij te laag op de ranglijst staan voor de kwaliteiten die we hebben. Dat is al jaren zo. De dames zijn te vriendelijk naar elkaar toe. Het is een mentaliteitskwestie. Ze moeten elkaar harder, scherper en directer aanspreken. Niet alleen in het veld, maar ook daarbuiten.’

Dat is een harde conclusie naar Santi Freixa toe.

‘Hij is zijn trainerscarrière natuurlijk bij ons begonnen, toen hij alleen ervaring als assistent van Alyson Annan bij Oranje had. Hij heeft de speelsters individueel beter gemaakt. Sommigen zijn zelfs aangesloten bij Oranje. Maar hij wilde ook aan zijn eigen ontwikkeling werken. Als Santi niet voor Amsterdam had gekozen, hadden we helemaal geen afscheid van hem genomen. Maar omdat hij vertrok, deed de kans zich voor een andere weg in te slaan.’

Santi Freixa als coach van Kampong Dames 1. Foto: Koen Suyk

In het persbericht over de benoeming van Van der Struijk schrijven jullie dat het doel is en blijft om aan te haken bij de play-offs. Wat versta je onder aanhaken? Meedoen, of zo lang mogelijk in de race blijven?
‘Het zou flauw zijn als we in zijn eerste jaar tegen Michiel zouden zeggen dat hij meteen de play-offs moet halen. Maar we hebben een duidelijke missie. Op den duur moet het lukken. Aanhaken betekent dat we meer punten moeten halen dan we nu hebben gedaan en een serieuze kans op de vierde plek moeten maken.’

Hoe wil je dat gaan doen? Naast Duits international Nina Notman hebben jullie net afscheid genomen van Gigi Oliva, jullie beste speelster. Maakt dat het gat met de top vier nog groter dan het al is?
‘Nina Notman maakte bij ons het verschil niet zozeer, maar Gigi natuurlijk wel. Zij is een klasse apart. We gaan zeker versterkingen halen. Maar ook zonder versterkingen heeft dit team al genoeg kwaliteit. Onze dames moeten in zichzelf geloven en niet te bescheiden zijn. Dit jaar hebben we vanwege allerlei blessures nooit meer dan vijftien fitte spelers gehad en de rest van de wedstrijdselectie hebben we telkens met jeugdspeelsters aangevuld. Toch hebben we goede resultaten geboekt.’

Op basis van de kwaliteit van de selectie hadden jullie misschien boven Laren moeten eindigen. Maar is het grootste verschil met Laren niet dat zij met Maxime Kerstholt een goalgetter hebben en met Lieke van Wijk een redelijke strafcorner?

‘Absoluut. Zij zijn beter in het verzilveren van de kansen dan wij. Maxime zou bij ons niet misstaan. Alleen vind ik dat we terughoudend moeten zijn met het weghalen van speelsters bij andere clubs, want daar is niemand bij gebaat. We moeten eerder naar de eigen jeugd kijken.’

Vanwege de voorbereiding op de Olympische Spelen in Tokio gaat Gigi Oliva terug naar Spanje. Foto: Willem Vernes

Vooralsnog spelen er weinig speelsters uit de eigen jeugd in Dames 1, terwijl Kampong met ruim drieduizend leden de grootste club van Nederland is.
‘Er spelen nu drie à vier speelsters uit de eigen jeugd in Dames 1. Gelukkig komt er een goede lichting van de B aan. Ik weet zeker dat een respectabel aantal daarvan na volgend seizoen doorstroomt naar Dames 1. Onze eigen jeugd wordt steeds belangrijker. Niet voor niets hebben we Alex Verga verantwoordelijk gemaakt voor de opleiding en de doorstroming daarvan, zowel bij de jongens als de meisjes. In Dames 2 doen al regelmatig B’tjes mee om aan het seniorenhockey te kunnen wennen.’

In het verleden zijn veel speelsters van Kampong vertrokken naar een club uit de top vier (Marijn Veen, Laurien Leurink, Xan de Waard, Eva de Goede, Roos Drost, Michelle van der Pols). Hoe willen jullie dat in de toekomst voorkomen?
‘Meiden als Renée van Laarhoven, Malou Pheninckx en Alexandra Heerbaart hebben laten zien dat ze ook bij Kampong het Nederlands team kunnen halen. Laurien Leurink is ooit bij ons vertrokken omdat toenmalig bondscoach Sjoerd Marijne haar aanraadde bij een club uit de top vier te gaan hockeyen. Alyson Annan doet dat gelukkig niet. Zij zegt dat je het ook bij je eigen team moet kunnen afdwingen. Dat scheelt al een hoop.’


8 Reacties

 1. mickh

  `Als Santi niet voor Amsterdam had gekozen, hadden we helemaal geen afscheid van hem genomen. Maar omdat hij vertrok, deed de kans zich voor een andere weg in te slaan.’ Mij ontgaat compleet de logica van deze Heer Van der Putten. Dus als coach Freixa was blijven zitten, dan had Kampong nog een jaar doorgemodderd, terwijl het bestuur/commissaris Tophockey eigenlijk `de andere kant` op wilden? Prima verhaal lijkt mij zo. Man, man, man..:)

 2. janine-bijlsma

  Ja zeer krom geredeneerd. Freixa lijkt me een aardige vent en was een top speler, maar heeft het gewoon bijzonder matig gedaan met Kampong. Nu een coach met 0 netwerk in het vrouwenhockey er neerzetten, is natuurlijk ook bijzonder en geen biedt geen enkele garantie. Gigi was een van de weinig buitenlanders die bij de vrouwen echt heel erg goed was, die is onvervangbaar. De zweep erover bij vrouwen', succes!

 3. madeliefwater

  Opleiden komt zoveel meer bij kijken. Nu al meisjes B lanceren zonder A te noemen die ook gewoon prima hockeyen en invallen bij D1 en D2. Meisje B zijn straks de over het paard getilde vedettes en de rest kan ongemotiveerd starten aan een nieuw seizoen. Mooi die zweep erover maar ook de harde werkers belonen want met hard werken kom je het verst, kijk naar Malou de doorzetter en vele internationals met haar die misschien nooit in vertegenwoordigende teams hebben gezeten in de jeugd. Het is talent maar ook drive en een kans krijgen. Ik zou dat eerst maar eens inventariseren, wie van de speelsters wil die stap eigenlijk maken? Ga met deze speelsters serieus een opleidingsprogramma starten, dit kunnen ook A meisjes zijn. Het betekent voor de speelsters dus dubbel trainen, studeren in combinatie met tophockey, niet uit en vroeg naar bed, ook zaterdag bij invallen, vrij van school bij meetrainen D1 en leven voor de sport. Niet voor iedereen weggelegd. En strijd om een plekje is goed. Daar gaat iedereen beter van hockeyen. Ik hoop dat Struik hier iets mee gaat doen dan komt er een mooie lichting aan uit A en B.

 4. trijntjel

  Zeker een dochter in A of B maar goed, je hebt wel een punt.

 5. hw

  Ik zeg het al jaren....bankdrukken in de 8-tallen!

 6. Kampongfan

  Inderdaad, wat een miskenning van de huidige A1. Het niveau van Gooise, Laren en SCHC is in de huidige A leeftijd hoog. En daarmee was de concurrentie voor de landelijke competitie moordend. In de B leeftijd ligt dit momenteel anders. Op basis daarvan deze uitspraak doen, getuigt van weinig inzicht.

 7. de-verlosser

  Van der Putten redeneert als een makelaar. Dan kan je kopen en verkopen. Hij kocht zich gewoon in met Era in Kampong. Welke hockey kennis heeft hij dan ? Omhoog gevallen kerel met teveel geld.Meer is het niet. Kampong is een mooie club. Maar veel van "eigen" jeugd is komen aanwaaien.

  1. benzweers

   Wat een onzin staat er in de reactie van de-verlosser. Wees blij dat er sponsoren zijn die Kampong een warm hart toedragen. Zonder deze sponsoren zou Kampong nooit de club zijn geworden die het nu is. Daarbij is het logisch dat een ambitieuze club als Kampong ook als een magneet werkt voor talenten uit de regio. Deze instroom vanuit de regio zorgt mede voor de noodzakelijke kwaliteit om op dit niveau te blijven acteren. Er is niets mis met spelers of speelsters bij Kampong die toevallig wonen in Houten, Nieuwegein, Vleuten, de Meern, Maarssen etc. Persoonlijke aanvallen op bestuursleden of vrijwillegers horen hier niet thuis ! Los van het feit of ze veel of weinig geld bezitten.


Wat vind jij? Praat mee...