Met Stefan Duyf begint Oranje-Rood aan de wederopbouw

Nu de vrouwenselectie van Oranje-Rood een verjongingskuur heeft ondergaan, zijn de verwachtingen getemperd in Eindhoven. ‘Dat Pinoké door de buitenwacht wordt gebombardeerd tot favoriet voor de vierde plaats, is iets waar ik stiekem natuurlijk heel blij mee ben’, zegt de ontspannen coach Stefan Duyf met een grijns op zijn gezicht.

‘Waar we bij Oranje-Rood nu mee bezig zijn, kun je gerust opnieuw opbouwen noemen’, zegt de 37-jarige Duyf, die zich de afgelopen vier jaar bij de mannen van Push het trainersvak eigen heeft gemaakt – en nu Tina Bachmann is opgevolgd als hoofdcoach van de vrouwen van Oranje-Rood.

Toen de sympathieke coach afgelopen seizoen in onderhandeling was over een overstap naar de club uit Eindhoven, werd hem snel duidelijk dat de twee beste speelsters niet binnenboord waren te houden. Middenvelder Laura Nunnink was al verleid door Den Bosch, aanvaller Freeke Moes door Amsterdam. Om deelname aan de play-offs veilig te stellen, waarvoor de Eindhovenaren zich sinds 2016/2017 jaarlijks hebben gekwalificeerd, was een kwaliteitsinjectie nodig.

De vrouwen van Oranje-Rood bij elkaar tijdens een bespreking in de wedstrijd tegen Den Bosch. Foto: Willem Vernes

Pauline Leclef is de grootste naam die Oranje-Rood binnenhaalde

‘Ik ben als een malle speelsters gaan benaderen. Buitenlandse internationals, onder meer, maar die moeten vanwege het uitstellen van de Olympische Spelen in hun land blijven hockeyen. Nederlandse speelsters die veel ervaring hebben, vragen een flinke hap uit het budget. Terwijl corona juist invloed op dat budget heeft gehad. Makkelijk was het dus zeker niet’, vertelt Duyf over de puzzel die het samenstellen van het team de afgelopen maanden was.

Voor de enige speelster met internationale ervaring die werd aantrokken, kwam Oranje-Rood uit in Antwerpen, bij de Belgische Pauline Leclef. Afgelopen zondag in de wedstrijd tegen Den Bosch (7-2 verlies) had ze het op het middenveld moeilijk tegen haar voorganger Laura Nunnink en Oranje-international Marloes Keetels. Maar met 96 interlands, één WK (2018) en twee EK’s (2017, 2019) op haar CV brengt de 25-jarige Vlaamse wel een hoop ervaring met zich mee.

De Belgische aanwinst Pauline Leclef. Rechts haar voorganger, Laura Nunnink. Foto: Willem Vernes

Bij Oranje-Rood kiezen we nu bewust voor speelsters met potentie. Speelsters waarmee we kunnen gaan bouwen.

Waarnaar Oranje-Rood uiteindelijk vooral heeft gezocht, vertelt Duyf, zijn jonge speelsters. Uit de eigen jeugd werden Kim Hendrix en Trijntje Beljaars doorgeschoven. Uit de A’tjes van Den Bosch kwam Carmen Victoria over. Van MOP maakte behalve Floor Hoogers (23 jaar) ook Janneke van de Venne (19) de overstap. Keepster Sarah Sinck (20) keerde terug uit Amerika.

‘Gezien de huidige markt kun je bij het samenstellen van de ploeg beter aan de lange termijn denken. Dat past ook bij mij, als coach. Ik ben een opleider’, zegt Duyf. ‘Dat heb ik bij Push wel bewezen, denk ik. Ik heb veel jonge talenten afgeleverd. Bij Oranje-Rood kiezen we nu bewust voor speelsters met potentie. Speelsters waarmee we kunnen gaan bouwen. Op een enkeling na heeft iedereen die haar contract verlengd heeft, bewust niet voor één, maar voor twee jaar getekend.’

Stefan Duyf aan het werk als coach van Oranje-Rood. Foto: Willem Vernes

Tevreden ben ik natuurlijk niet. Zeker over het vierde kwart niet. Dit mag ons niet gebeuren.

Dat het jeugdige team – dat onder meer met routinier Donja Zwinkels en talent Lisa Post ook kwaliteit behóúden heeft – af en toe nog verzaakt, wordt afgelopen zondag in de oefenwedstrijd tegen Bosch pijnlijk duidelijk, als het duel halverwege het vierde kwart is. Lang heeft Oranje-Rood de achterstand beperkt kunnen houden tot 3-2. Maar opeens gaat het hard. Vanuit alle hoeken en standen vliegen de ballen in het doel. Binnen een tijdbestek van een paar minuten loopt Den Bosch uit naar 7-2. Alsof Oranje-Rood ineens het bijltje erbij heeft neergegooid.

‘In principe is de uitslag van een oefenwedstrijd niet belangrijk. Wat ik namelijk eveneens heb gezien, zijn enkele punten die beter gingen dan vorige week. Maar tevreden ben ik natuurlijk niet. Zeker niet over het vierde kwart. Een wedstrijd duurt zeventig minuten. Dit mag ons niet gebeuren’, zegt Duyf na die wedstrijd over de inzinking van zijn ploeg.

Hij vindt het nog te vroeg in de voorbereiding om over de doelstelling te praten. Laat staan over de play-offs. ‘Intern is er wel wat over gezegd, maar dat houd ik nog even voor me. Eerst wil ik zien hoe we onszelf weren tegen andere hoofdklassers. Richting het eind van de voorbereiding kan ik er meer over zeggen. Maar ambitie hebben we natuurlijk wel. Dat is duidelijk. We gaan niet tegen degradatie vechten.’

De coach van de tegenstander, Raoul Ehren, heeft ondanks de black-out van Oranje-Rood in het vierde kwart, genoeg kunnen zien om een optimistisch beeld van de Eindhovenaren te kunnen schetsen. ‘Oranje-Rood heeft een goede ploeg’, zegt hij na af de tegenstander. ‘Die gaan weer meedoen om de vierde plaats.’


Wat vind jij? Praat mee...