Oranje-Rood doet Den Bosch opnieuw pijn in Brabantse derby

Oranje-Rood is de enige ploeg die dit seizoen de landskampioen al eens versloeg. Zondag deden de Eindhovenaren Den Bosch opnieuw pijn. In het regenachtige Eindhoven werd het 1-1. Den Bosch gaat met die uitslag als koploper de winterstop in. Oranje-Rood zag Amsterdam en SCHC passeren en zakte naar plek vier.

‘Dit is het beste resultaat van ons ooit tegen Den Bosch’, vertelde de trotse Laura Nunnink, international van Oranje-Rood, na de wedstrijd. De thuisploeg kon het eerste kwart moeilijk aanhaken bij het tempo van de Bossche ploeg. Hierdoor werd het in het eerste kwart eenrichtingsverkeer. De overmacht van Den Bosch resulteerde al na vijf minuten in een voorsprong. Frédérique Matla tipte een harde bal van Lieke Hulsen achter keepster Saskia van Duivenboden: 0-1. Matla’s negende treffer van dit seizoen. Evenveel als Valerie Magis, de topscorer van Oranje-Rood.

Vanaf het tweede kwart beten de Eindhovenaren beter van zich af. Het eerste echte gevaar op de doel van keepster Josine Koning resulteerde in de eerste strafcorner van de wedstrijd. De variant eindigde op een Bossche voet. Strafcorner twee volgde direct. Die besloot Valerie Magis zelf te nemen. Met succes. Ze sleepte de bal vol de rechterkruising in: 1-1. Alweer het dertiende doelpunt voor Oranje-Rood uit de strafcorner. De ploeg scoort dit seizoen van alle teams hier het vaakst uit. Onder aanvoering van een sterk spelende Nunnink kreeg de thuisploeg nog een aantal kansen, maar beide ploegen gingen met een 1-1 stand rusten.

Den Bosch opende de score tegen Oranje-Rood via Frédérique Matla. Foto: Ron van Dijk/Orange Pictures

‘In zo’n wedstrijd gaat het om de details. Ze worden vaak beslist op corners’, reageerde de balende Ireen van den Assem. De verdedigster van Den Bosch mocht met haar ploeg tweemaal aanleggen vanaf de kop van de cirkel, maar zonder resultaat. ‘Het is jammer dat we gelijk spelen. We willen altijd winnen.’ Maar Van den Assem was realistisch. ‘We sluiten het eerste deel van de competitie af als koploper’.

In de slotminuten was vooral de kans van Nunnink de grootste. Zij soleerde door de defensie van Den Bosch, maar één tegen één tegen Koning ontbrak het haar inzet aan kracht. Ook Den Bosch kwam nog een aantal keer gevaarlijk voor goal, maar gescoord werd er niet meer.

Winterstop

Na dertien duels in de Livera Hoofdklasse is het nu tijd voor de winterstop. Van den Assem was graag maandag met Oranje in het vliegtuig gestapt om naar China te vliegen voor de Champions Trophy. Bondscoach Alyson Annan gaf Van dan Assem echter rust. Even overwoog de verdediger om te zaalhockeyen met Den Bosch, maar vanwege een geplande reis half december, gaat dat niet. Een winterstop zonder hockey dus voor haar.

‘Maar ik ga niet stilzitten, dat kan ik ook niet. Ik wil gewoon zorgen dat ik er straks weer fit sta’, reageerde Van den Assem. Ze ontving zondag, net als de andere thuisblijvers, een huiswerkschema om fit te blijven.

Over het missen van het toernooi met Oranje, heeft Van den Assem zich al redelijk heen kunnen zetten. ‘Ik vind het echt heel jammer, maar daar kan ik niet in blijven hangen. Ik ga naar mezelf kijken. Hoe ik nu zo goed mogelijk kan zijn.’

Even wat anders doen, vindt ze ook wel fijn. Haar lange winterstop wordt goed gebruikt. ‘Een weekendje weg, op vakantie, dat kan nooit en nu wel. Of even iets intellectueels doen. Ik heb zin om mijn hersens te gebruiken.’

Strafcorner voor Den Bosch via Ireen van den Assem, sterk uitgelopen door Lisa Post van Oranje-Rood. Foto: Ron van Dijk/Orange Pictures


7 Reacties

 1. marijeknuvers

  Zelden zo'n armoedige topper gezien hier in Eindhoven. Veel fysiek spel en hard hollen, bijzonder weinig hockey. Misschien was het het weer of de lange seizoensbreak in het vooruitzicht. OR haalde haar niveau. Magis liet maar weer eens zien dat hier wel de goede keuzes gemaakt worden......... Een team dat groeit. Wat betreft de strafcorners: Bij OR een goede sleepster en een redelijke reserve. Bij Den Bosch na het afscheid van Paumen geen echte top corner meer gezien. Den Bosch coach Ehren zal zich toch achter de oren krabben. Keetels en Welten worden enorm gemist. De ouderen (van Geffen, Krekelaar, Hulsen etc) zijn goed, maar worden ook niet beter meer. Sanders en Matla zijn toppers. Bij de andere jongeren nog weinig ontwikkeling te zien. Vooral dat laatste is zorgelijk. Stilstand is achteruitgang op die leeftijd. Voor mij is er dit jaar geen duidelijke favoriet. SCHC is de best hockeyende ploeg, OR maakt progressie, Amsterdam heeft het talent en Den Bosch de schaal. En dat zou zo maar weer eens nog een jaartje zo kunnen blijven.

 2. lynnBosman

  Je reactie verwondert me wel knuufke. DB mist haar spelverdeelster en naar mijn mening de beste speelster van de wereld Welten. Dat vang je niet zomaar even op en toch staan ze eerste. Vraag me af of je elke wedstrijd van DB ziet of dit baseert op die aantal live wedstrijden? Vd Veerdonk en Boer doen het als jonkies prima, en voor Vd Heuvel en Omrani is dit het eerste seniorenjaar. Maar goed, ik had ook meer van Omrani verwacht. Topscorer bij meisjes A en Oranje A. Stap is erg groot blijkt. Het zal allemaal wel meevallen met het pijn doen van DB en het stilstaan. Ze staan er inmiddels wel om bekend er pas in het PO seizoen in topvorm te zijn en er te staan. Krekelaar is overigens niet oud, ze is 23. Kan nog veel beter worden. Ze Hheft wedstrijden gemist door een ongeluk. Ben benieuwd wat ze kan laten zien op de CT. Wat je zegt over v Geffen, geldt voor ontzettend veel speelsters rond die leeftijd (30). Hulsen eens. Matla gaat een grote worden, Sanders en Koolen ook. Vond Burg erg goed, Scheerlinck speelde ook prima. Die corner zat er heerlijk in. Ze kan wellicht harder pushen dan Jansen, maar goed we zien die laatste ook niet meer veel pushen. Overstap naar DB voor Jansen ;)? Zij kunnen wel nog een en corner gebruiken.

 3. marijeknuvers

  Van der Burg holt heel hard naar de achterlijn en trekt daar dan naar binnen en af en toe holt ze iets meer over het midden en slaat zelf op of richting goal. Voor mij (Excuus voor de persoon) het boegbeeld van het fantasieloos holhockey dat ik juist niet zo aantrekkelijk aan Den Bosch vind. Maar dat is alleen een kwestie van smaak. Ik zie toch meer structureel een probleem bij Den Bosch ontstaan: Krekelaar is inmiddels ook 23 en doet al jaren mee, maar breekt niet echt door. Veel blessures, ik weet het, maar verwacht niet dat dat gaat veranderen. Jammer. Ik hoop het voor ze, maar Keetels en Welten zijn echt nog niet terug. Welten in vorm is een konigin. Welten uit vorm is een drama-queen en kost enorm veel balverlies. Zo'n spierblessure blijft kwetsbaar. Van der Plas, van der Hoek, Fernig, Keil allemaal nog jong, maar ook zij lijken er toch niet echt te komen. Noor Omrani komt net kijken, maar heeft haar draai nog niet gevonden. Al met al vraag je je af of Yibbi misschien toch niet het slimste is geweest.(Zie NOS vandaag)Het inpassen van talent bij Den Bosch wordt geroemd, maar volgens mij gaat het ze helemaal niet zo goed af. PS: VD Veerdonk, Boer en VD Heuvel heb ik nog niet zoveel zien spelen. Is dat niet A jeugd?

 4. pietersmits

  Volgens mij bedoelde hij van den Heuvel als opvolger van Verbruggen. Lijkt meer op het type Verbruggen. Werkt ook hard, inzicht moet nog komen. Verbruggen was onderschatte speelster. Heel veel bewondering voor die vrouw!

 5. lynnBosman

  @pieterpaulsmits: dank! Hij heeft nooit een naam genoemd en aangezien ze topscorer was van meisjes A en Oranje A heb ik dat aangenomen. vd Heuvel vind ik een goede speelster trouwens :) Omrani ook, maar moet haar draai.nog vinden. Ze zijn jong dus dat heeft tijd nodig. Zo'n uitsprask wekte bij mij bepaalde verwachtingen. Verbruggen vond ik een topper, scoorde makkelijk en veel belangrijke goals.

 6. pietersmits

  Het zoeken naar een vervanger voor een speelster levert altijd mindere kwaliteit dan het origineel. Als coach moet je zoeken naar de originele kwaliteit van je speelsters en die inpassen. Het herhalen van wat voorbij is is een vergissing. Als je jezelf dreigt te willen herhalen is het tijd voor een nieuwe uitdaging.

 7. frank-hagemans

  Even iets rechtzetten. Op de openingspagina wordt gesproken over een " stadsderby " . Het is te veel eer voor Eindhoven om tot s'-Hertogenbosch gerekend te mogen worden.


Wat vind jij? Praat mee...