Oranje-Rood slaat gat na Nunnink-show tegen Pinoké

Oranje-Rood heeft de belangrijke inhaalwedstrijd tegen Pinoké gewonnen. Op eigen veld versloeg de formatie van Tina Bachmann vrijdagavond Pinoké met 3-0. Door de zege van de Eindhovenaren lijken de tickets voor de play-offs al na 13 speelronden al te zijn verdeeld in de Livera Hoofdklasse Dames. Al wil Laura Nunnink dat nog niet hardop zeggen. ‘We hebben een mooie stap gezet op de ranglijst, maar we zullen elke wedstrijd moeten blijven vechten voor resultaat’, zei de uitblinkster van de avond.

Zes punten, dat is het gat tussen nummer vier Oranje-Rood en nummer vijf Hurley. Deelname aan de play-offs voor het vierde seizoen op rij is vanzelfsprekend nog geen zekerheidje, maar de ploeg van Bachman is aardig op weg. ‘Als we van iedere ploeg onder ons winnen, halen we de play-offs zeker’, is de simpele analyse van Nunnink. ‘Ik vind dat we nog niet kunnen zeggen dat het verschil nu gemaakt is, we zijn net over de helft. Maar toegegeven, zes punten is een mooi gaatje.’

Dat waren er bij winst van Pinoké twee geweest, met de bezoekers uit Amsterdam als naaste belager. ‘We hebben deze wedstrijd als een topwedstrijd beschouwd’, zegt Nunnink. ‘In de eerste wedstrijd (1-2 winst Oranje-Rood, red.) van het seizoen bleef het lang spannend. Vandaag winnen we dan met een best grote uitslag, maar we dachten van tevoren dat we wel echt aan de bak moesten. In het derde kwart hadden we even een fase dat we minder georganiseerd stonden, maar al met al hebben we heel gedisciplineerd gehockeyd.’

Pinoké-coach Daan Sabel. Foto: David van Haren

Door de nederlaag van Pinoké blijft de ploeg van Daan Sabel op de zesde plaats staan, nog steeds een keurige notering van de promovendus van vorig seizoen. Ondanks het minimale verschil – tot voor deze wedstrijd – op de ranglijst, was de confrontatie in Eindhoven voornamelijk eenrichtingsverkeer. ‘Ik ben blij met de manier waarop we speelden vandaag’, ging Nunnink verder. ‘We hebben een nieuw team dat niet altijd even stabiel is. Dat is iets waar we aan werken, maar dat heeft met het inpassen van een aantal speelsters even tijd nodig.’

Meer een team

Zo raakte de ploeg van Bachmann in de zomer strafcornerspecialist Yibbi Jansen kwijt aan SCHC. Ook die andere specialist, Valerie Magis, vertrok. Desondanks weet Oranje-Rood dit seizoen regelmatig uit strafcorners te scoren. ‘We zijn kwaliteit kwijtgeraakt’, erkent Nunnink. ‘Met Yibbi missen we natuurlijk wel een aantal goals, maar we vangen dat eigenlijk best goed op. Ook door verschillende mensen die uit de strafcorner scoren’, voegt de international daar terecht aan toe.

De Eindhovenaren hebben namelijk twaalf verschillende doelpuntenmaaksters dit seizoen, een record dat wordt gedeeld met Stichtsche. ‘Dat laat goed zien dat we als team gegroeid zijn. We zijn ten opzichte van voorgaande jaren veel meer een team geworden met minder individuen. We zijn op de goede weg. Leuk om te zien.’

Teleurstelling bij Kiki van Wijk van Pinoké. Foto: David van Haren

Oranje-Rood begon sterk aan het inhaalduel, al was het Kiki Rozemeijer namens Pinoké met de eerste kans van de wedstrijd. De middenvelder ging gevaarlijk richting het doel van Rachelle Groot, de keepster die de Eindhovense doel verdedigde. Rozemeijer snelde na drie minuten de cirkel van Oranje-Rood binnen, maar haar schot miste de juiste richting om de bezoekers verrassend op voorsprong te zetten.

Nunnink-show

De resterende minuten in het eerste kwart waren voor Oranje-Rood. Namens de thuisploeg deelde Nunnink al wat speldenprikjes uit. De international was op het matig gevulde complex in Eindhoven zeer aanwezig vrijdagavond. Met harde passes op eigen helft richting de voorhoede of met snelle rushes langs de zijlijn zorgde Nunnink keer op keer van een snelle aanval bij de thuisploeg. ‘Ik had er zin in’, glunderde de uitblinkster na afloop. ‘Ik vond het jammer dat het zondag niet doorging. Volgens mij vond iedereen dat wel.’

Haar handelingssnelheid werkte aanstekelijk bij veel ploeggenoten, waaronder bij de eveneens sterk spelende Lisa Scheerlinck – die met bal en stick al drijvend over het veld dartelde. Toch was het Nunnink die overduidelijk de show stal bij de ploeg van Bachmann. ‘Ik dacht een paar keer, laten we gaan. Lekker counteren. Dat was vooraf niet afgesproken, maar de ruimte lag er dus ik ging gewoon’, zo klonk Nunnink nuchter.

Snelle counters

De witte schoenen van de 24-jarige international snelden zo voorbij de sticks van Pinoké. De verdedigsters van de bezoekers wisten bij tijd en wijlen niet hoe de international af te stoppen was. De middenvelder versierde na een solo de eerste strafcorner van de wedstrijd, waaruit Thirsa Kho na negen minuten spelen met een harde push in de benedenhoek Oranje-Rood op voorsprong zette: 1-0. Haar tweede treffer van het seizoen.

Thirsa Kho juicht nadat ze Oranje-Rood op voorsprong zet. Foto: David van Haren

Ook het tweede kwart was Oranje-Rood de gevaarlijkste ploeg op het veld. Van dichtbij was Freeke Moes in de 20ste minuut met een backhand gevaarlijk, maar haar poging ging voorlangs. Kort daarna verdubbelde Nunnink in twee instanties de voorsprong van de thuisploeg. Haar eerste backhand werd nog gekeerd door Kiki Gunneman, maar de keepster van Oranje-Rood moest toegeven op haar tweede backhand. ‘Geen mooie goal’, lachte Nunnink. ‘Wel fijn om weer te scoren.’

Drie minuten later dacht Freeke Moes de 3-0 binnen te pushen, maar haar doelpunt werd om onduidelijke redenen afgekeurd. Die 3-0 kwam er alsnog, acht minuten na rust. Fiona Morgenstern reageerde bij een strafcorner attent met een rake tip-in.

Vuurwerkshow overgenomen op het veld

Was Pinoké dan helemaal niet gevaarlijk in Eindhoven? Jawel, maar een van de spaarzame Amsterdamse strafcorners werd van de lijn gekeerd door lijnstop Moes. In de aanval die volgde miste Sian Keil een grote mogelijk van dichtbij. En de push van Frédérique Malefason uit de strafcorner waarmee Pinoké het derde kwart afsloot, werd fraai gekeerd door keepster Groot.

Waarom de inmiddels van een knieblessure herstelde eerstekeepster Saskia van Duivenboden in de dug-out plaatsnaam? ‘Rachelle keept in ieder geval de wedstrijden tot aan de winterstop’, verklaart Nunnink. ‘Het is meer een gevoelskwestie. We zijn achterin net gewend aan Rachelle. Na de winsterstop wordt opnieuw gekeken wie eerste keeper is.’

Oranje-Rood-coach Tina Bachmann. Foto: David van Haren

De wedstrijd was na de redding van Groot wel gespeeld en het publiek werd aan het begin van het vierde kwart nauwelijks meer vermaakt met spectaculaire acties op het veld. Dat wisten ze ook wel bij het casino bij het Van der Valk-hotel, vlak naast het complex van Oranje-Rood – dat tijdens het laatste kwart uit het niets begon aan een indrukwekkende vuurwerkshow.

Net op het moment dat de vlammen hoog boven het hotel uitkwamen, was het weer spetteren geblazen op het veld. Daphne Nikkels werd onderuit gekegeld in de cirkel van Pinoké: strafbal Oranje-Rood. Marlena Rybacha mocht het cadeautje uitpakken, maar trof de paal. De wedstrijd verdiende eigenlijk nog een vierde treffer van Oranje-Rood en daar was de ploeg van Bachmann in de slotfase dan ook nadrukkelijk naar op zoek, maar de defensie van Pinoké en keepster Gunneman wilde daar niet aan meewerken.