Pinoké-coach Daan Sabel: ‘15 uit 9 had ik vooraf voor getekend’

Daan Sabel moet glimlachen als het woord play-offs valt. Toch staat Pinoké nu op de zesde plaats, één puntje achter de top vier. Het meeslepende hockeygevecht met hdm (0-1 winst) was zondagmiddag een sleutelwedstrijd met het oog op de ranglijst.

Sabel: ‘Vorige week, toen we wonnen van Bloemendaal, zeiden we tegen elkaar dat we naar boven kunnen kijken. Dat was nu hetzelfde. Het was aanhaken bij plek vijf, zes, zeven, of spelen om plek acht, negen, tien.’

‘Ik moet wel zeggen dat ik de stand vertekend vind, door de speelronde die naar voren is gehaald (omdat de Oranje Dames zich op het EK al voor Tokio plaatsten en geen kwalificatiewedstrijden meer hoefden te spelen, is er vorige week een speelronde ingepland die aanvankelijk in de tweede competitiehelft was ingedeeld). Laren heeft nu twee keer Den Bosch gehad, wij twee keer Bloemendaal. Dat scheelt nogal. Maar 15 punten uit 9 wedstrijden, daar had ik vooraf voor getekend.’

Pinoké-coach Daan Sabel. Foto: Koen Suyk

Spits Sterre Deetman ontbrak bij Pinoké

hdm – Pinoké was een wedstrijd tussen twee clubs die genoeg punten hebben verzameld om zich voorlopig veilig te wanen met betrekking tot de play-outs. De teams zijn in een fase beland dat ze aan het bekijken zijn of een eindklassering in de subtop haalbaar is of misschien zelfs nog meer.

Wat dat betreft was het een interessante ontmoeting tussen de clubs die voorafgaand aan het eerste fluitsignaal respectievelijk op de vijfde en de zevende plaats stonden. Sterre Deetman ontbrak bij Pinoké, nadat ze weer last kreeg van haar oude blessure, een hernia. Ze speelt voor de winterstop niet meer. Kari Stam is geblesseerd aan haar heup en mikt op een comeback rond 1 maart. hdm speelde nog altijd zonder Jip Dicke en Julie van Dam, die al even geblesseerd zijn.

Pinoké-aanvaller Sian Keil aan de bal. Foto: OrangePictures/Willem Jan Dijkdrent.

Winnende goal van Pamela Raaff

‘Ondanks dat het kwalitatief geen hoogstaande wedstrijd was, heeft de neutrale toeschouwer denk ik genoten van het tempo en de duels’, was de analyse van hdm-coach Ivar Knotschke. Pinoké beet zich vast in de tegenstander en deelde hier en daar een behoorlijke beuk uit. hdm moest mee in het vechthockey.

De teams begonnen gelijkwaardig aan het gevecht en het was hdm dat lichtjes het overwicht had. Maar in de cirkel bleef de thuisclub te lang aan de bal in plaats van ‘m een keer voor het doel te geven. In het tweede kwart kwam Pinoké op stoom. Een goal hing in de lucht en na een goede pass tikte Pamela Raaff de bal behendig achter hdm-keepster Julia Remmerswaal, die desondanks een goede wedstrijd keepte.

Nadat Pinoké in het tweede kwart de press anders had neergezet, duurde het te lang voordat wij daar een antwoord op hadden. hdm-coach Ivar Knotschke

Vanaf het derde kwart ging Pinoké hard op jacht naar de 2-0. Twee goede kansen werden niet verzilverd. Voor hdm was een strafcorner de uitgelezen kans om de 1-1 te maken. De sleeppush van Pien van Nes ging echter hoog naast. Tien minuten voor tijd had Sian Keil de 2-0 kunnen maken, maar een wereldingreep van Tessa Clasener voorkwam dat de wedstrijd toen al beslist werd. Daardoor kon hdm blijven proberen de gelijkmaker te forceren. In de slotfase hield Pinoké-keepster Kiki Gunneman er nog knap een bal uit.

Knotschke: ‘In het eerste kwart vond ik ons de bovenliggende partij. Nadat Pinoké in het tweede kwart de press anders had neergezet, duurde het te lang voordat wij daar een antwoord op hadden. Langzaamaan trokken zij de wedstrijd naar zich toe. Het tweede en het derde kwart waren voor Pinoké. Daarna hadden wij weer het betere van het spel. Wij zijn uiteindelijk vaker in de cirkel geweest dan zij, alleen zij haalden daar de grootste kansen uit.’