Pien Sanders over haar blessureleed: ‘Het was vooral mentaal zwaar’

In de catacomben van het Wagener Stadion slaat Pien Sanders (21) met de rug van haar rechterhand in de palm van haar linkerhand. ‘Ik wil zó graag naar Tokio toe. Ik ga alles op alles zetten’, zegt de speelster van Den Bosch, die midden in het interview opeens fanatiek wordt als het over de Spelen gaat, wanneer ze terugdenkt aan de pech die ze de afgelopen twee jaar heeft gehad.

Het was alsof de duivel op haar schouder zat. Eerst kwam ze hard in botsing met een Argentijnse speelster. Hersenschudding. Geen WK. Toen kreeg ze last van haar linkerknie. Kraakbeen beschadigd. Geen EK.

‘Het was een lange en zware periode. Vooral mentaal’, zegt de verdediger over haar laatste blessure, waarvoor ze vier maanden moest revalideren. Het viel haar zwaar, waardoor het haar verstandig leek een mental coach in te schakelen, iemand bij wie ze haar verhaal kwijt kon.

Pien Sanders duelleert met Eva de Goede, afgelopen zondag tijdens Amsterdam-Den Bosch (1-1). Foto: Koen Suyk

Na al die tegenslagen was ik een beetje onzeker geworden. Pien Sanders

‘Ik heb aan mijn zelfverzekerdheid gewerkt. Ik lijk altijd zeker van mezelf. Maar na al die tegenslagen was ik toch een beetje onzeker geworden. Onzeker over mijn kwaliteiten. Je gaat je afvragen of je wel goed genoeg bent. Je vraagt je echt van alles af. Daar heb ik dus aan gewerkt. Hoe ik positief kan blijven. Ik kan wel heel erg in detail gaan treden, maar het was meer een dingetje voor mezelf,’ besluit Sanders dit onderwerp.

Dan zegt ze: ‘Ik had natuurlijk veel liever op het veld gestaan. Maar ik heb ook iets positiefs uit deze periode gehaald. Ze zeggen altijd dat je er sterker uit komt. Dat is ook zo, weet ik nu.’

Pien Sanders in het tenue van Oranje. Foto: WorldSportPics/Frank Uijlenbroek

Olympische Spelen van Tokio

Sanders is grotendeels hersteld van haar blessure. Ze speelt weer mee bij Den Bosch, maar nog niet zeventig minuten lang (Sanders wordt normaal gesproken nooit gewisseld). Vijf keer trainen per week zit er nog niet in. Sanders houdt het bij drie keer. Maar met haar knie gaat het goed. Ze voelt geen pijn. Het is nu vooral een kwestie van opbouwen.

Ondertussen richt Sanders haar vizier op Tokio. Het heilige doel, dat ze voor geen goud wil missen. Maar ze is ook voorzichtig. ‘Ik neem niets meer voor lief. Er kan altijd weer iets mis gaan. Dat heb ik nu twee keer meegemaakt. Continu voel je je goed, en dan gebeurt er opeens iets met je lichaam, waar je zelf geen invloed op hebt. Dat kan straks zomaar weer gebeuren. Ik wil weer niet weer een toernooi missen. Tokio zeker niet. Ik ga echt mijn stinkende best doen. Eerst ging ik er al honderd procent voor. Nu een miljoen procent.’


13 Reacties

 1. Sjang Fijen

  Een mooi interview Pien, zo uit het hart gegrepen. Pien ten voeten uit. Belangrijk is dat je je zelf onder controle houdt en de tijd neemt die vervelende knieblessure te laten uitzieken. Geduld is niet jouw sterkste kant, logisch bij zo'n een dynamisch persoon als jij bent. Toch doen. Aan je ouders Hanneke en Robert heb je betrokken en wijze raadgevers, geldt ook op een andere manier voor zus Saar. Prima je ook een mental coach in de arm hebt genomen, helpt kennelijk. Mooi toch. Als supporter van Oranje en DB zien we je graag in Tokio. Jij hoort daar thuis, zo simpel is dat. Ik hoop en denk na alle ellende dat driemaal scheepsrecht is en er betere tijden voor je aanbreken. All the best. Knuf van............ Sjang

 2. gaston-orozco

  Annan gelooft duidelijk in haar. Anders zou ze niet zijn geselecteerd voor de huidige trainingsgroep op basis van verdienste. Gezien het feit dat ze de afgelopen tijd nauwelijks heeft gespeeld. Ben het eens met RobV, ze krijgt een kans.  

 3. marijeknuvers

  Dit is topsport. Een fitte Pien Sanders heeft belangrijke meerwaarde voor het team. Pien is een winnaar en vechter. Laten we voor het Nederlands team en Annan hopen dat het (op tijd) goed komt.

 4. Sjang Fijen

  Dit moet me toch even van het hart: " als Pien meespeelt in Tokio valt Sanne Koolen automatisch af ", tenminste dat bespeur ik bij sommige Oranjefans. Fout, helemaal fout, Pien en Sanne behoren beiden tot de TOP van het NL hockey en zijn BEIDEN sterke kandidaten voor Oranje in Tokio. Zo, ik ben het kwijt. Fijne wedstrijd zondag. Het wordt weer lekker spannend her en der, verheug me op de kraker aan de Oosterplas tussen DB en Stichtse. Heel leuk, mirakels mooi tophockey, gratis en voor niks, lekker droog, parkeren geen probleem. Heerlijke ambiance. Groet van........... Sjang

 5. circlestorm69

  6 reacties en ik zie er maar 4? @RobV wat had je geschreven?

 6. lynnBosman

  Een geweldige verdedigster, heerlijk fel en snel. Dat heb ik een aantal wedsrijden wel gemist Oranje. Ik vind het ook niet zo'n uitgemaakte zaak dat Sanne automatisch afvalt als Pien erbij zit. Samen vormen zij een steengoed duo. Het lijkt me wel dat 4 van de 5 (Koolen, Sanders, vd Assem, Stam, v Maasakker) naar Tokio gaan mits geen blessures Er mogen er maar 16 mee. De Goede, v Geffen, Nunnink kunnen allen een linie naar achter. Maar wie weet verrast Annan ons en neemt Jansen mee als verdedigster/middenveldster. Pien ik hoop van harte dat je zonder blessures kan strijden voor een plekje. Succes!

 7. marijeknuvers

  Het zou getuigen van van een enorme armoede in een land waar zoveel en goed dameshockey gespeeld wordt.

 8. Kampongfan

  @Knuufke: Beetje onduidelijk. Wat bedoel je? Sanders moeten missen en daar Jansen voor terug krijgen?

  1. marijeknuvers

   @Kampongfan. Dat bedoel ik ja. Zo zie je maar wat je met marketing allemaal voor elkaar kan krijgen. Sanders is werkelijk op geen enkele manier met Jansen te vergelijken. Ik zou het bijna tegenpolen durven noemen. Toch komen op zich verstandige mensen ook hier weer met Jansen aanzetten. Inhoudelijk volstrekt onnodig.

 9. lynnBosman

  @knuufke: ik ben absoluut voorstander van Sanders (en Koolen). Ik vind Jansen persoonlijk niet bij de beste 18 horen. Maar goed je weet natuurlijk nooit of Annan voor een extra corner gaat kiezen en wie er dan geslachtofferd wordt (was overigens niet perse op Sanders gericht). Het is nog ver weg. Ik borduurde voort op dat mensen Koolen wegstrepen als Sanders geselecteerd wordt, maar dat hoeft niet het geval te zijn natuurlijk. Ze kunnen ook beide of wie weet waar Annan voor kiest :) ik wens ze allen succes! Ik hoop Matla weer na de winterstop terug te zien en dat Zerbo haar draai gaat vinden.

 10. marijeknuvers

  Helemaal mee eens.


Wat vind jij? Praat mee...