Pinoké verslaat Victoria en pakt eerste punten van het seizoen

Voor eigen publiek hebben de dames van Pinoké vrijdagavond hun eerste punten van dit Hoofdklasse-seizoen in de wacht gesleept. Het was een zwaarbevochten overwinning, want ondanks het grote krachtsverschil op het veld werd promovendus Victoria ‘slechts’ met 2 – 1 verslagen. Namens Pinoké scoorden Sian Keil en Kiki van Wijk. Marijn Verheul tekende voor de enige tegentreffer.

Pinoké-coach Daan Sabel heeft ze binnen: de eerste punten met Pinoké. ‘Het zijn ook gelijk mijn eerste punten als hoofdcoach en daar ben ik toch wel erg blij mee’, laat Sabel direct na afloop weten. ‘Ik ben zelfs ook wel opgelucht na deze wedstrijd. Ik denk namelijk dat Victoria de moeilijkste tegenstander was om te treffen na onze eerste twee duels tegen Oranje-Rood en Den Bosch.’

Vrijdagavond moest het gebeuren voor de steekneuzen: ‘We hebben twee keer heel close van die topploegen verloren en als je dan tegen Victoria echt móet winnen, ligt daar veel druk op. Daarbij misten we vandaag onze aanvoerder Dana Luickx door privé-omstandigheden, dus dat maakte het nog lastiger. Dat we dan de punten toch pakken is een compliment aan de ploeg.’

Glansrol voor Sian Keil

Een belangrijk aandeel in de zege van de Steekneuzen had Sian Keil, die afgelopen zomer de overstap van Den Bosch naar het Amsterdamse Bos maakte. Want nadat Pinoké het begin van de wedstrijd domineerde, voor drie strafcorners mocht aanleggen en Maria Steensma de openingstreffer op haar stick leek te hebben, bekroonde uiteindelijk Keil haar sterke eerste kwart met een doelpunt. In de veertiende minuut rondde zij een schitterende aanval over de rechterflank van dichtbij af: 1-0. Dat was ook de ruststand.

Over Keil, die in het shirt van Pinoké al haar tweede goal in drie gespeelde wedstrijden maakte, is Sabel na de wedstrijd lovend. ‘Sian doet het geweldig bij ons. We hebben tegen haar gezegd dat we de hele eerste seizoenshelft niks van haar verwachten. Na zo lang Den Bosch overstappen naar een nieuwe club is nogal wat. Dat doe je niet zo maar. We zijn ook heel blij dat ze hier is en ze doet het boven verwachting goed. Alles wat ze nu al laat zien is bonus en winst. Daar zijn we heel trots op.’

Een glansrol voor Keil vrijdagavond, maar het mocht een klein wonder heten dat beide ploegen de kleedkamers opzochten met een 1-0 stand. Pinoké creëerde, naast de gehaalde strafcorners, een aantal uitgelezen mogelijkheden om de voorsprong uit te breiden naar twee, drie, misschien wel vier nul. Amsterdamse slordigheid in de afronding zorgde er alleen voor dat de schade voor Victoria beperkt bleef tot slechts een tegengoal. Het enige wapenfeit van de dames uit Rotterdam in de eerste helft was een stijlvolle tip-in in het tweede kwart van spits Daphne Voormolen. Keepster Kiki Gunneman redde gedecideerd.

Overhand

Ook na rust had Pinoké de overhand en was het de enige ploeg die vanavond aanspraak maakte op de overwinning. Via Keil, Stam en een sterk spelende Anouk Lambers werden de Rotterdamse dames wederom in de achteruit gedrongen. Victoria bleef met veel strijdlust en fysiek spel overeind, maar kon niet voorkomen dat Kiki van Wijk vanuit de vijfde Amsterdamse strafcorner toch de 2-0 binnenschoot. Niks leek er op te wijzen dat Victoria hierna nog voor een snelle tegentreffer zou zorgen, maar terwijl een korte maar hevige regenbui over het veld trok, maakte Marijn Verheul uit het niets de aansluitingstreffer: 2-1. Een beloning voor het harde werken en het houden van het geloof in een punt.

Marise Weijschede van Victoria probeert het Anne Boer van Pinoké lastig te maken. Foto: Orange Pictures / Wim Wobbes

Dat geloof in het pakken van het tweede punt van het seizoen – na het gelijke spel van vorige week tegen Kampong – groeide in de laatste minuut van de wedstrijd toen Victoria de eerste strafcorner van de wedstrijd haalde. Gespannen blikken op de gezichten van de fans van Pinoké op het moment dat Daphne Voormolen haar corner afvuurde. Haar slag was echter hoog, werd afgefloten en het thuispubliek kon gerust ademhalen. De slotseconden tikten weg, de zoemer ging en de eerste punten van het seizoen voor Pinoké waren een feit.

Opluchting dus bij coach Daan Sabel. Na de wedstrijd toont hij zich tevreden over het verdedigende spel van zijn ploeg, maar kijkt hij tegelijkertijd kritisch naar hoe zijn speelsters omsprongen met de vele kansen. Want hoe kon het dat deze wedstrijd, waarin Pinoké zo domineerde, nog tot het einde toe zo spannend bleef? ‘We maakten het vandaag echt onnodig spannend. We geven in het derde kwart één kans weg en dat is meteen een goal. Een minuut voor het einde nog een corner tegen, maar meer gaven we niet weg. Daar ben ik tevreden over, maar voorin moet het beter natuurlijk. Wat we willen is achterin tempo maken en versnellen op het middenveld, maar het belangrijkste is rustig blijven in de cirkel. Als je ziet hoe onrustig we daar nu nog zijn dan denk ik dat dat nu ons grootste aandachtspunt is. We komen vijfentwintig keer in hun cirkel, creëren genoeg, maar moeten nu nog leren rustig te blijven.’