Reconstructie van de gemiste strafbal van Ginella Zerbo

Drie minuten voor tijd in de wedstrijd tegen Laren (1-1) nam SCHC-spits Ginella Zerbo een strafbal, die ze miste. Het zorgde voor discussie na afloop. Had Caia van Maasakker de strafbal niet moeten nemen?

Van Maasakker en Zerbo zochten elkaar in de 67ste minuut op, toen aanvoerder Dirkse van den Heuvel was gevloerd door keepster Karlijn Adank. Ze leken allebei niet helemaal zeker van hun zaak. Sinds Van Maasakker twee seizoenen geleden twee belangrijke strafballen heeft gemist, neemt Zerbo ze vaak. Maar zij heeft er in september tegen Kampong ook één niet raak gepusht.

Van Maasakker zat niet goed in de wedstrijd. Van haar eerste zes corners was er slechts één op doel. Telkens werd haar gevreesde sleeppush eruit gelopen. Drie keer kreeg ze een beuk van een uitloper. Het maakte haar boos en geïrriteerd. Ze deed haar beklag bij de scheidsrechters, omdat ze vond dat ze het risico liep geblesseerd te raken.

Caia van Maasakker zoekt na de wedstrijd coach Nettie op. Foto: Willem Vernes

Ik heb gezegd dat ik ‘m neem. Ginella Zerbo

Zerbo verklaarde in een interview met hockey.nl dat zij uiteindelijk de knoop heeft doorgehakt. ‘Ik heb gezegd dat ik ‘m neem. Ik had het gevoel dat ik ‘m ging maken.’ Toen ze dat aan Van Maasakker liet weten, kreeg ze van haar een bemoedigend schouderklopje.

De 21-jarige spits nam plaats achter de bal. Het mentale spel met keepster Adank ging beginnen. Het fluitje klonk. Uit stand deed Zerbo een stap naar voren. Ze wachtte op de stap die Adank ging zetten, zodat ze de bal in de andere hoek kon pushen. Maar Adank verroerde zich niet. Zerbo schrok, kreeg een soort kortsluiting in haar hoofd, verklaarde ze, en raakte de bal helemaal verkeerd. Ze produceerde een rollertje, dat naast ging.

Carlien Dirkse van den Heuvel

Na het laatste fluitsignaal stonden de tranen in de ogen van Zerbo. Aanvoerder Dirkse van den Heuvel zocht Van Maasakker op. De twee hadden een woordenwisseling. Van Maasakker smeet haar handschoen in de dug-out. Het leek erop alsof Dirkse van den Heuvel vond dat Van Maasakker haar verantwoordelijkheid had moeten nemen. Dat niet Zerbo, maar zij achter die bal had moeten gaan staan.

Het was voor Van Maasakker en Dirkse van den Heuvel in ieder geval reden genoeg om drie kwartier na de wedstrijd in het clubhuis van Laren met elkaar te discussiëren. Dat deden ze aan tafel met coach Nettie van Maasakker en haar assistent Lucas Judge.

Voor de camera van Ziggo Sport zei Caia van Maasakker na de wedstrijd: ‘Natuurlijk denk ik achteraf: had ik ‘m toch moeten nemen? Misschien had ik – omdat er twijfel was – gewoon moeten zeggen: ik doe het.’

Aanvoerder Carlien Dirkse van den Heuvel na de wedstrijd tegen Laren. Foto: Willem Vernes


10 Reacties

 1. Hockeyfeest

  Wat een onzin om je hier zo druk over te maken. Je moet gewoon zorgen in de play-offs te staan en daar begint de competitie. Ga aub niet op iedere slak zout leggen. Hier wordt je echt niet beter van.

  1. piep-van-leeuwen

   Ik noem dit zoeken naar iets dat er niet is! Zullen we het bij goede en objectieve sportjournalistiek houden!

 2. robvisser

  Misschien dat de discussie achteraf ertoe leidt dat er nu een vaste strafbal neemster wordt aangewezen. Dat lijkt het verstandigst. Ik denk dat in dit geval, bij twijfel, Caia van Maasakker de verantwoordelijkheid had moeten nemen.

 3. MIck

  De vraag is wat mij betreft veel meer is het wel een strafbal? Keeper ligt en Dirkse vd Heuvel rent Tegen haar aan

 4. robvisser

  De strafbal was er beslist niet geweest als de keepster niet zo onhandig was uitgekomen. Van den Heuvel nam de bal niet eens ideaal aan. Laren riep dit soort cirkelincidenten (en ook de vele strafcorners) over zichzelf af door zoveel nadruk te leggen op alleen maar verdedigen.

 5. MIck

  Dat onhandig uit Komen viel wel mee want Ze Lag op de grond toen vd Heuvel Tegen haar aanrende

 6. lisahockey200

  Dat carlien daar een discussie over aan gaat met caia vind ik ook raar, caia heeft er vorig seizoen zelf echt n stuk of 3 gemist, vandaar dat ginella ze nu vaak neemt, Oké het is een verantwoordelijkheid maar pushen kunnen ze allebei, n strafbal gaat goed of fout, of er nou v maasakker of Zerbo staat tis altijd een gokje die strafbal. Oké misschien ging ze de discussie aan omdat het voor ginella nu een lichte zelfvertrouwen dip heeft veroorzaakt, maar ik snap caia zeker wel hoor, ginella zat beter in de wedstrijd en kan een prima strafbal nemen: ‘doe jij het maar’ . Logisch besluit. Als v maasakker hem had genomen kon dit ook gebeurd zijn.

 7. lynnBosman

  Ben het met je eens RobV. Was gewoon een strafbal en de vraag of het wel/niet is, dat is toch niet relevant bij dit artikel. Vind het sowieso best bijzonder dat het gedrag van deze dames dus blijkbaar een artikel oproept. Volgens mij nam Zerbo vorig seizoen alle strafballen en als ze zich zelfverzekerd voelt, waarom niet? Ik begreep dat ze er tegen Kampong eentje miste? Beetje vreemd dat DVDH naar V Maasakker loopt die zich al niet zeker voelde. Ook in NL neemt v Maasakker ze niet. Als je dan naar Amsterdam kijkt waar Stam ook recentelijk een strafbal miste wordt daar niet (publiekelijk) over gediscussieerd. weet niet eens meer of ze toen al voor stonden, maar kom op dit kan gebeuren. Het seizoen is nog ontzettend lang. Dit gedrag lijkt me toch meer ten grondslag te liggen dan een gemiste strafbal?

 8. robinboer

  Vervelend, maar zo snel mogelijk blik vooruit. Soms gaan dingen mis. Maar tegelijkertijd hebben ze de wedstrijd niet verloren en staan ze nog steeds stabiel in het play-off rijtje. En ik vermoed dat Zerbo nog wel wat goals gaat maken dit seizoen.... ;-)

 9. robboomsma

  Mehh niet erg nuttig dit artikel waar gaat het nou over....


Wat vind jij? Praat mee...