Registratie Hoofdklasse Hockey met automatische camera’s

De hockeywedstrijden in de Livera Hoofdklasse Dames en de Hoofdklasse Heren worden vanaf de tweede seizoenshelft met een innovatief systeem van automatische camera’s geregistreerd. De samenvattingen van de duels zijn, door gebruik te maken van deze nieuwe technieken, zondagavond sneller dan voorheen bij hockey.nl, op de sites van de Hoofdklasse-clubs en Eyecons.com te bekijken.

Het samenvattingenprogramma Hoofdklasse Hockey bij Ziggo Sport komt te vervallen. In plaats daarvan zendt Ziggo Sport iedere zondag live een wedstrijd uit de Livera Hoofdklasse Dames uit. Daarmee komt Ziggo Sport tegemoet aan de wensen van veel hockeyfans die de Hoofdklasse graag live volgen.

Ziggo Sport is zondag 1 maart live bij de dameswedstrijd Oranje-Rood – Laren (aanvang 12.45 uur). Ook de NOS blijft op zondag beelden van de Hoofdklasse Hockey uitzenden, live of in samenvatting. NOS doet zondag in samenvatting verslag van de topper in de Hoofdklasse Heren tussen Bloemendaal en Kampong (aanvang wedstrijd 14.45 uur).

Automatische cameraregistratie

Alle andere wedstrijden worden met ingang van 1 maart vastgelegd met behulp van automatische cameraregistratie. Deze nieuwe en kostenefficiënte vorm van registreren is tot stand gekomen dankzij een samenwerking tussen Eyecons Hockey, 360SportsIntelligence en de HHcv, het samenwerkingsverband van de Hoofdklasse-clubs. Het systeem waarmee de wedstrijden worden vastgelegd, bestaat uit tien vaste camera’s die de wedstrijden uit verschillende standpunten opnemen. Momenteel wordt het systeem uitgerold bij de Hoofdklasse-clubs.

De automatische camera’s.

Tijdens de eerste speelronde na de winterstop op zondag 1 maart worden in elk geval negen van de twaalf duels met automatische camera’s opgenomen. De verwachting is dat eind maart het systeem op alle zestien Hoofdklasse-clubs geïnstalleerd is.

‘Knappe prestatie’

‘De uitrol van het nieuwe systeem is vijf weken geleden gestart. Als je ziet hoe ver we zijn, is er in die korte periode een ongelooflijk prestatie geleverd, in nauwe samenwerking met de Hoofdklasse-clubs en 360SportsIntelligence’, zegt Karl Breukink, managing director Eyecons. ‘Voor eind maart zijn we bij alle clubs up and running. Dat is een knappe prestatie.’

HHcv-voorzitter Tjeerd Boven is trots op de implementatie van het innovatieve systeem: ‘De Hoofdklasse in Nederland is de beste competitie van de wereld. Daar past ook een innovatief camerasysteem bij. Ik ben onder de indruk van de kwaliteit van de opnames. Eyecons en 360SportIintelligence hebben ons verzekerd dat ze hiermee nog meer progressie zullen boeken.’

Goalalert met videobeelden

De registratie met het automatische camerasysteem biedt in de nabije toekomst mogelijkheden om fans van het Nederlandse tophockey beter te kunnen bedienen met bewegende beelden. Zo wordt een goalalert-service met videobeelden ontwikkeld en zijn wedstrijden die niet op tv zijn op termijn live via de online-kanalen van hockey.nl, Eyecons Hockey en de verenigingen te bekijken. Als je nu al direct op de hoogte wilt zijn van de doelpunten in de Hoofdklasse, kun je de notificaties in de hockey.nl-app instellen.

Analyse met behulp van beelden gemaakt door het onbemande videosysteem. Foto: 360SportsIntelligence

Het automatische camerasysteem biedt de clubs echter meer kansen, zegt Frank Maathuis, directeur van 360SportsIntelligence. ‘De verenigingen kunnen het camerasysteem ook gebruiken voor het opnemen van andere wedstrijden of trainingen van bijvoorbeeld jeugd- en breedteteams. Ons systeem kan automatisch een compilatie produceren om in het clubhuis te vertonen of om beelden te delen via social media. Ook voor analysedoeleinden is ons systeem zeer geschikt. De beelden zijn van de club, die bepaalt wat ermee gebeurt’, verduidelijkt Maathuis.


10 Reacties

 1. Mark Bouwman

  👍

 2. hadewee

  en nu hockeyen. Die winter heeft lang genoeg geduurd.

 3. willemijnvandermarel

  Hele mooie ontwikkeling voor de sport!💪

 4. aernoud-lippmann

  Ziggo maakt “ keurig “ contract af met de dameswedstrijden ... Heren weer bij Studio sport .( soms live als er echt niets anders is) en anders PO ( en dan altijd Kampong, Bloemendaal, Amsterdam of Rotterdam) de rest heeft het nakijken ....😥al doe je mee ( zie byv HGC vorig jaar) Phillip ( Kampong) Kooke ging voor de andere wedstrijd in plaats dat KNHB zegt het “ eerlijk” te verdelen tijdens PO .... slechte zaak ! Terug bij af

 5. lexi-b

  Allereerst: bravo! Wat een goed initiatief. Verder ben ik benieuwd waarom de clubs en bond blijven volharden in contracten met partijen voor 'lineaire TV'. Kom op, dat heeft z'n beste tijd gehad. Wat weerhoud hen om zelf een streaming kanaal met live hockey te beginnen via internet? Gratis als je het niet erg vindt om reclame te zien en betaald als je geen reclame wil. Om het helemaal "af" te maken kan er bij bijvoorbeeld bij PO wedstrijden een betaalde optie aan toegevoegd worden voor wedstrijd becommentariëring. Kun je zelf kiezen of je daar wel/niet gediend bent - nu heb je geen keus. Huige aanpak is wat mij betreft onbegrijpelijk, hebben de clubs en bond zo'n mooie innovatie en dan gaan ze naar de NOS die geen waarde hechten aan hockey ... 🙄

 6. lynnBosman

  @al1963, klopt maar Ziggo zal voor de dames kiezen omdat veelal de PL wedstrijden 's middags om 16:00 beginnen. Voor de enkele wedstrijden die om 13:30 beginnen kan de dameswedstrijd wellicht vervroegd worden. Voor Formule 1 zal er naar verwachting afgeweken worden of niet uitgezonden. Kortom Formule 1 en voetbal boven hockey en dan zijn met name de heren de klos. Nos verkiest inderdaad al jaren zowat alles boven hockey.

 7. TadenBandt1968

  Ben ook zeer benieuwd hoe men over de tijd na deze tweede helft van de competitie denkt. Teams promoveren en degraderen. Krijgen promovendi volgend seizoen dan ook zo,n systeem en worden de systemen van de degradanten dan verwijderd? Ik hoop op continuïteit door uitbreiding van het aantal clubs in de komende jaren.

 8. lize

  Goodbye Hockey het stikt van de Onbekwaamheid : jongens vandaag geen Theater op televisie we gaan naar het Circus ,Zeg maar dat dit een sLechte oplossing is voor te weinig Geld en je het verkoop als een creatieve Oplossing later zal blijken dat hmmm woehahaha dokter ik zie de kleinste details Niet.... ??

 9. bakster2

  Hoop dat ze nog binnen de 14 dagen bedenktijd zitten;)! Alles terug sturen, kunnen nog beter de beelden gebruiken die de teams zelf maken!

 10. joosth96

  Is deze techniek uberhaupt goed getest? Als ik naar de korte fragmenten kijk vraag ik me af of dit is gebeurt. De kwaliteit is erg onder de maat. Er is iets te zeggen over het opknippen per wedstrijd maar maak het ook mogelijk om alles achter elkaar te kijken. Ik hoop dat de camera's slecht afgesteld/ingesteld stonden want dit is zeker geen vooruitgang naast het automatisch opnemen.


Wat vind jij? Praat mee...