Rick Mathijssen stopt bij dames Amsterdam en wil mannen coachen

Rick Mathijssen stopt aan het einde van dit seizoen als coach van de dames van Amsterdam. De oefenmeester wil na dertien seizoenen actief te zijn geweest in de Hoofdklasse Dames graag aan de slag in het mannenhockey. Mathijssen stopte eerder al bij Jong Oranje Dames en is nu coach van Nederlands Jongens A.

Mathijssen was de afgelopen vier seizoenen hoofdcoach van Amsterdam. In die periode bereikte hij vier keer de play-offs, maar slaagde er niet in de landstitel te veroveren. Amsterdam staat nu tweede in de tussenstand van de Livera Hoofdklasse Dames.

‘Na dertien jaar dames ben ik toe aan een andere omgeving, een andere uitdaging’, zegt Mathijssen. ‘Het is nu toch weer Pinoké uit, hdm thuis. Die potjes heb ik best vaak gehad. Ik weet hoe ze spelen. In het mannenhockey is dat weer nieuw, daar kijk ik naar uit.’

‘Meer dan voldoende bagage voor een herenteam in de Hoofdklasse’

Mathijssen heeft nog geen nieuwe club, maar spreekt wel duidelijk zijn voorkeur uit voor een ploeg uit de Hoofdklasse Heren. ‘Ik ben al zo lang actief op het hoogste niveau. Ik ben gewend om te werken met topsporters. Ik ben een passievolle coach die goed zijn plek is bij potentiële topsporters. Ik heb de afgelopen jaren ook wel bewezen dat ik Nederlandse spelers een podium kan bieden. Door al die jaren bij de dames ben ik een betere coach geworden. Coachen is toch een ervaringsvak. Ik denk dat ik inmiddels meer dan voldoende bagage heb om een herenteam in de Hoofdklasse te coachen.’

Rick Mathijssen met keeper Anne Veenendaal en Charlotte Vega. Foto: Koen Suyk

Aletta van Manen, commissaris tophockey dames van Amsterdam, noemt de beslissing van Mathijssen ‘een logische stap’. ‘Rick is er echt aan toe. Hij is een professionele, integere en vak-inhoudelijk goede coach waarvan ook mannenteams veel kunnen leren. Wij zijn hem voor zijn inzet de afgelopen jaren dankbaar. Hem kennende zal hij er met het damesteam en staf van Amsterdam alles aan doen om dit seizoen met een topprestatie af te sluiten’, zegt Van Manen.


11 Reacties

 1. vostammer

  Leuke coach. Maar met Amsterdam dames geen kampioen kunnen worden? Dan mis je iets.

 2. goud

  Veel ervaring in dames inderdaad maar waar was het opvallend? Ben benieuwd waar hij uit komt én of hij een ander team bij KNHB gaat doen. Het (eindelijk!) goeie beleid om geen coaches uit heren hoofdklasse bij nationale jongens teams in te zetten was anders van korte duur.

 3. pacoh

  Welke herenhoofdklasser wil hem dan hebben?

 4. GabyvanHout

  Best leuk gebracht. Maar begin eens in de Eerste/Overgangsklasse en laat eerst zien dat je capabel bent.

 5. robvisser

  Dat Rick Mathijssen capabel genoeg is staat voor mij buiten kijf. Misschien wacht hij het evaluatiegesprek tussen Caldas en de KNHB af? Max heeft al eens eerder succesvol met dames gewerkt.

 6. lynnBosman

  Nou dat weet ik zo net nog niet RobV.. leuke coach zeker, maar vrijwel elke coach haalt met Amsterdam da1 de PO, het stapje verder kan hij (nog) niet maken. Zelfde met JO in Chili..

 7. robvisser

  @lynnBosman Het was een proefballonnetje, maar ik merk dat het Klaas Dijkhoff beter afgaat dan mijzelf. Toch weten we niet wat Rick Mathijssen vermag.

 8. GGvanPoppel

  Oef, wat een typisch Hollandse negatieve 'praten vanaf de zijlijn'-reacties?! Natuurlijk is Rick is gewoon een topcoach! Gepresteerd met Hurley, Jong Oranje en met Amsterdam. En natuurlijk gaat Rick met ieder willekeurig herenteam in de hoofdklasse presteren. No doubt about it.

 9. janine-bijlsma

  Gewoon een hele goede coach, speelsters zijn ook altijd heel positief over hem.

 10. jobe

  Ambitie is gezond, maar mannen en vrouwen hockey is niet dezelfde sport. Zowel Adam als JO zijn teams waar iedereen mee presteert. Maar gun het hem van harte.

  1. janine-bijlsma

   Niet mee eens. Want 3 finales heeft schc bijv niet gehaald afgelopen jaren. En als ik het mij goed herinner was hurley een promovendus toen hij daar startte? Dat is toch een mooie middenmoter geworden, knap zonder budget. Afijn, komt vast goed.


Wat vind jij? Praat mee...