Robert Tigges na roerige week: ‘Vorig seizoen telt niet meer’

Voor het eerst in zijn korte bestaan als hoofdcoach van Amsterdam moest Robert Tigges (34) de afgelopen week reparatiewerkzaamheden verrichten. Het euforische gevoel, het zweven op een roze wolk na het winnen van de landstitel: daar was na het dubbelweekend met puntenverlies tegen Hurley (1-1) en Oranje-Rood (1-2) geen sprake meer van.

Eén keer kon er nog gejuicht worden, vorige week na die ontluisterende nederlaag van de landskampioen tegen Oranje-Rood. Toen Kelly Jonker na de wedstrijd vertelde dat ze zwanger was. Toen was het tijd voor felicitaties. Daarna moesten de ogen weer op Den Bosch worden gericht. Een gapend gat van tien punten met de koploper dreigde, na het zware begin van de competitie waarin ook SCHC (1-1) al de tegenstander was geweest.

‘We hebben een roerige week achter de rug. We hebben niet de resultaten geboekt die we wilden boeken. Maar uiteindelijk is het goed voor ons geweest, wat er gebeurd is. Het heeft onze ogen geopend. Vorig seizoen telt niet meer. We moeten er nu dubbel zo hard voor werken. Dat hebben we vandaag laten zien’, zei Robert Tigges in het clubhuis van Amsterdam, na de wedstrijd tegen Den Bosch (1-1), waarin de landskampioen eindelijk weer de veerkracht toonde waar het vorig seizoen zo om werd geroemd.

De vuist van Maria Verschoor gaat de lucht in nadat ze Amsterdam op 1-1 heeft gezet. Foto: Koen Suyk

We hebben alles opnieuw uitgetekend, alle afspraken weer besproken, over wat we doen we in welke situaties. Robert Tigges

Van het team dat op 25 mei 2019 de vijand uit Noord-Brabant in het eerste kwart van het kastje naar de muur tikte – en uiteindelijk na een 0-2 overwinning de kampioensbeker de lucht in tilde, ontbrak zondag bijna de helft. Het gemis van aanvaller Marijn Veen (hersenschudding) en Kitty van Male (gestopt) is het grootst. Verder zijn Kelly Jonker (zwanger), Kimberly Thompson (hamstringblessure), Leiah Brigitha (gestopt), Charlotte Adegeest (gebroken pink) en Sosha Benninga (knieblessure) om uiteenlopende redenen niet beschikbaar.

Tigges wilde het allemaal niet als excuses opvoeren. Maar feit is wel dat hij heeft geconstateerd dat de automatismen de afgelopen wedstrijden ontbraken in zijn ploeg. ‘Vorig week waren we zoekende. De helft van het team kende de vaste ritmes nog niet. Daar hebben we deze week op gehamerd. We zijn terug naar de basis gegaan. We hebben alles opnieuw uitgetekend, alle afspraken weer besproken, over wat we doen in welke situaties. Het resultaat is dat we nu de hele wedstrijd als ploeg goed stonden. Dat was het grote verschil met vorige week.’

Met een paar schitterende solo’s was Eva de Goede de drijvende kracht achter Amsterdam. Foto: Koen Suyk

‘We waren een hecht collectief. Een front. Een team’

In het Den Bosch-kamp overheerste na de clash met de aartsrivaal het gevoel dat het had moeten winnen, nadat het de laatste vier keer van Amsterdam had verloren. Maar de waarheid was dat de 2-1 net zo goed had kunnen vallen als de 1-2. Een spectaculair cricketschot van Noor de Baat, gered door keepster Josine Koning, was daar een voorbeeld van.

In het Wagener Stadion gingen na de verdiende 0-1 van Lidewij Welten de gedachten even terug naar vorig seizoen, toen Amsterdam in de beslissende fase van de competitie in een vechtmachine veranderde, keer op keer een achterstand omboog en zich uiteindelijk onoverwinnelijk waande. Het doelpunt was ook nu het moment dat Amsterdam de schouders eronder zette. Nadat ze al een keer naast had geschoten, sloeg Maria Verschoor in de 51ste minuut de 1-1 binnen.

Tigges: ‘Ik heb respect voor hoe de meiden vandaag hebben gespeeld. Ze vormden een hecht collectief. Een front. Een team. Na de tegenvallende resultaten kregen we met Den Bosch niet de makkelijkste tegenstander voor onze kiezen. Maar we hebben hard gestreden en laten zien wat we in onze mars hebben. 1-1 is in mijn ogen een terechte uitslag.’


5 Reacties

 1. Nvanas012

  Jammer dat ze het oh zo spectaculaire schot van Eva niet in de samenvatting hebben getoond, of heb ik iets gemist?

 2. lynnBosman

  ^ IK vraag me af of het niet Noor de Baat was ipv Eva de Goede? ihttps://eyecons.com/videos/geen-winnaar-bij-amsterdam-tegen-hc-den-bosch--samenvatting-1-1-4266

  1. circlestorm69

   Die van Noor de Baat was heerlijk! Hockey honkbal....ik hou er van!

 3. lynnBosman

  ^ Jaaa klopt! Ik zie dat nu ook in het verslag gewijzigd is dat het Noord de Baat was en niet Eva de Goede.

  1. Nvanas012

   Dacht ik dus ook al, haha! Noor is ook wel een beetje de kleine Eva met die haarband en het bruine haar😜


Wat vind jij? Praat mee...