Situatie uitzichtloos voor HGC na nederlaag tegen Victoria

Na de vrijdagavondwedstrijd op Victoria rolden de tranen over de wangen van de speelsters van HGC. Hoewel de nog puntloze hekkensluiter na rust minimaal de gelijkmaker had moeten scoren, verloor de ploeg van Yara Casteleijn met 1-0 van Victoria, de directe tegenstander in het gevecht om lijfsbehoud. Daardoor groeide de achterstand op nummer elf Victoria naar het ogenschijnlijk onoverbrugbare aantal van acht punten. Degradatie lijkt inmiddels een feit.

Direct vanaf de afslag toonde HGC zich strijdvaardig. Binnen twee minuten werd het eerste schot op doel afgevuurd. De ploeg uit Wassenaar begon sterk aan de strijd om leven en dood – en had in de openingsfase met een beetje geluk op 1-0 voorsprong kunnen komen. In het eerste kwart was HGC na een strafcorner ook gevaarlijk met een scrimmage voor het doel, maar de bal rolde over de achterlijn.

Na dat sterke begin van HGC begon Victoria beter te spelen. Uit een strafcorner pushte de thuisploeg vanaf kopcirkel de bal op de paal. Na vijftien minuten hockeyen haalde Victoria opnieuw een strafcorner. Doordat de bal slecht werd aangegeven, ging hij via de stop naar Sabine van Eijck. Die bediende Sabine van den Eijnden, die bij de tweede paal stond en binnen tipte (1-0).

Sabine van den Eijnden is goud waard voor Victoria door uit een strafcorner de 1-0 binnen te tippen. Foto: Bart Scheulderman

Anke van Goudoever van HGC stond geweldig te keepen

Nadat HGC aan het begin van het tweede kwart via Feline Engelkens de kans op de gelijkmaker liet liggen, liet Victoria het na om vroegtijdig de knock-out toe te dienen. Vanaf de linkerflank kwam de bal na een mooie aanval bij Sabine van Eijck, die één op één op HGC-keepster Anke van Goudoever afging. De push over de grond werd met een duik mooi gestopt door de goalie, die een mentale dreun voor haar ploeg voorkwam.

Het tweede kwart was net als het eerste kwart een boeiend gevecht, dat alle kanten op kon. Uiteindelijk was het wel Victoria dat afstand van HGC kon nemen. Vlak voor het rustsignaal verdiende de thuisploeg namelijk opnieuw een corner, de derde van de Rotterdammers van de wedstrijd. De bal werd niet gestopt en schoot door. Het schot dat Mady Hof vervolgens op doel loste, werd wederom knap gered door keepster Van Goudoever, die geweldig stond te keepen.

De verslagenheid is groot bij HGC-speelster Karlijn Scheepens na de zestiende nederlaag van het seizoen. Foto: Bart Scheulderman

Het was duidelijk wat HGC na rust te doen stond. Met veel strijdlust begon de hekkensluiter aan het derde kwart, vechtend voor haar laatste kans. Dat leverde een paar schitterende aanvallen op, dwars door de verdediging van Victoria heen. Eén keer werd de bal op de zijplank geslagen. De strafcorner van Lisa Lejeune werd gepareerd door Victoria-keepster Hannah Klunder. Het derde kwart was duidelijk een fase waarin de 1-1 had moeten vallen. Minimaal.

Uit het niets had Victoria vervolgens via opnieuw Sabine van Eijck de 2-0 op de stick. Met haar been hield HGC-keepster Van Goudoever haar ploeg wederom in de race. Aan het begin van het vierde kwart kreeg Victoria opnieuw een kansje. Doordat het 1-0 bleef, weigerde HGC de vlag te hijsen.

In het laatste kwart krijgt HGC-assistent Bram Lomans het aan de stok met de arbitrage. Foto: Bart Scheulderman

Ondanks het veldoverwicht bleef de 1-1 uit

Nadat HGC in het laatste kwart opnieuw enkele kansjes miste, nam de frustratie bij de uitspelende ploeg toe. Assistent-coach Bram Lomans, door het bestuur in de winter als noodgreep aangesteld als vervanger van Ewout Buijs, kreeg een standje van de scheidsrechter, na het uiten van kritiek. Ondertussen begon de tijd te dringen voor HGC. Na rust was het veel beter dan de tegenstander, maar het overwicht werd niet omgezet in goals.

Vier minuten voor tijd bracht Victoria-keepster Klunder redding op een strafcorner van Loes Stijntjes. Het bleek uiteindelijk het laatste wapenfeit van HGC. Toen het eindsignaal klonk, was de conclusie duidelijk bij de speelsters van de nummer twaalf van de ranglijst, van wie de meesten in huilen uitbarsten. Ondanks de goede wedstrijd die op de mat was gelegd, lijkt degradatie voor HGC onafwendbaar.