Slechts vier dagen heeft SCHC om mentale tik van Den Bosch te verwerken

International Frédérique Matla deelde zondagmiddag met vier goals hoogstpersoonlijk een harde dreun uit aan concurrent SCHC, dat op eigen veld ruim met 1-4 van Den Bosch verloor, voordat beide teams donderdag in de play-offs opnieuw tegen elkaar spelen. Een slechte generale voor Stichtsche, dat op basis van de kwaliteit van de selectie alleen genoegen mag nemen met de landstitel. ‘In de play-offs moeten we echt beter spelen. Anders gaat het ‘m niet worden’, zei aanvoerder Carlien Dirkse van den Heuvel.

Slechts vier dagen heeft SCHC om zich op te richten na de flinke nederlaag tegen Den Bosch, dat drie weken geleden op de Europa Cup twee keer onderuit ging, maar weer barst van het zelfvertrouwen en deze wedstrijd aangreep om de tegenstander in de halve finale mentaal alvast op een 1-0 achterstand te zetten. Dirkse van den Heuvel: ‘Den Bosch heeft ons vandaag een mentaal tikje uitgedeeld. Zij hebben nu tegen ons gezegd: jullie zullen in de play-offs beter moeten spelen, anders winnen wij van jullie.’

Frédérique Matla juicht na één van haar vier goals. Foto: Willem Vernes

Iedere keer als SCHC tegen Den Bosch speelt, lijkt de ploeg verlamd

Dirkse van den Heuvel antwoordde begrijpelijkerwijs dat ze het jammer vond dat deze topwedstrijd in de Livera Hoofdklasse Dames pas op de laatste speeldag was ingepland, omdat ze nu drie of vier keer tegen dezelfde tegenstander in één week speelt. Liever had ze gezien dat de wedstrijd eerder in het seizoen was gespeeld.

Toch was er zondag een hoop te winnen voor SCHC, zeker met de twee nederlagen van Den Bosch in de Europa Cup in het achterhoofd. Maar de durf en het geloof om de Bosschenaren vlak voor het begin van de play-offs pijn te doen, leken bij Stichtsche te ontbreken. Iedere keer als de Bilthovenaren tegen Den Bosch spelen, lijken ze verlamd. Alsof ze bang zijn. Iets waar Dirkse van den Heuvel overigens een andere mening over heeft: ‘Als ik op het veld sta, denk ik niet: woo, we spelen tegen Den Bosch.’

Maar de ploeg uit Bilthoven speelde wel alsof er niets op het spel stond, wat puur vanuit de ranglijst bekeken zo was. Of ze nu zouden winnen of verliezen: de kans was toch al levensgroot dat ze in de halve finale tegen Den Bosch zouden spelen – en niet tegen Amsterdam, de ploeg die SCHC vanwege het aanvallende spel duidelijk beter ligt.

Een opmerkelijk moment. De naar Engeland terugkerende keepster Maddie Hinch is na de wedstrijd tegen Den Bosch flink geïrriteerd dat ze nu al een bloemetje krijgt als afscheid. ‘Donderdag spelen we nog een thuiswedstrijd.’ Foto: Willem Vernes

SCHC was voor Den Bosch een heerlijke tegenstander om precies op tijd in vorm te raken

Koploper Den Bosch keek duidelijk anders tegen deze wedstrijd aan. Den Bosch heeft de afgelopen 21 jaar meegedaan aan de Europa Cup en wilde koste wat kost voorkomen dat het zich niet voor het eerste seizoen van de prestigieuze EHL zou kwalificeren. Daarvoor moest wel worden gewonnen, anders ging Amsterdam er als nummer 1 van de reguliere competitie met het ticket vandoor. Bovendien was de wedstrijd tegen SCHC voor Den Bosch de eerste krachtmeting met een topteam sinds de Europa Cup: een heerlijke tegenstander om precies op tijd in vorm te raken.

Den Bosch begon weergaloos – en kwam binnen één minuut meteen op voorsprong. Daar ging zelfs nog een gemiste kans aan vooraf. Direct van de afslag was het een ingestudeerde aanval, zo verklaarde coach Raoul Ehren na de wedstrijd, die op links bij Lidewij Welten belandde. Haar voorzet kon door de inglijdende Lieke Hulsen net niet worden binnengetipt. De intenties van Den Bosch waren duidelijk. Nog in dezelfde minuut schoot Frédérique Matla de bal met haar backhand steenhard achter Maddie Hinch, die na dit seizoen terugkeert naar Engeland om zich te richten op de Olympische Spelen van Tokio.

De Bossche Bazen waren in de openingsfase heer en meester en verzuimden om de voorsprong in het eerste kwart al te vergroten. Levensgroot was de kans voor Pleun van der Plas, na een prachtige één-twee met Lidewij Welten, waardoor keepster Maddie Hinch al was uitgespeeld. Maar van dichtbij presteerde Van der Plas het om de bal voor een leeg doel naast te schieten.

Nettie van Maasakker ziet dat haar ploeg in de play-offs beter moet spelen om tegen Den Bosch een kans te maken. Foto: Willem Vernes

Den Bosch is donderdag de favoriet, maar dat wil niet zeggen dat we ze niet aankunnen SCHC-aanvoerder Carlien Dirkse van den Heuvel

Den Bosch mocht zichzelf verwijten dat het Stichtsche de kans gaf zichzelf te herpakken. SCHC werd in het tweede kwart beter en speelde af en toe het mooie combinatiespel waar de ploeg om bekend staat. Het was Caia van Maasakker die de derde strafcorner van haar ploeg binnensleepte, waardoor de Bilthovenaren verdiend op gelijke hoogte (1-1) kwamen. Milou Jaeger had SCHC voor rust na een prachtige aanval zelfs nog op voorsprong kunnen schieten, maar uit de lucht sloeg zij de bal mis.

Zuur voor SCHC was de 1-2, uit een strafcorner vlak na rust van opnieuw Matla. Daarna hield de ijzersterkte verdediging van Den Bosch het achterin potdicht en loerde de kampioenenploeg van Ehren op een counter. SCHC creëerde weinig kansen meer en incasseerde in het vierde kwart opnieuw twee goals van Matla, die daardoor op de topscorerslijst ternauwernood slechts twee goals achter Ginella Zerbo is geëindigd.

‘Het was van onze kant niet best. Zeker de tweede helft niet’, analyseerde Dirkse van den Heuvel na de wedstrijd. ‘De eerste helft was prima; we herpakten ons van die vroege achterstand. Maar in het derde en het vierde kwart speelden we in een te laag tempo. Daardoor kwamen we moeilijk in hun cirkel. Dat moet donderdag beter. Den Bosch is dan de favoriet, maar dat wil niet zeggen dat we ze niet aankunnen. De play-offs zijn andere wedstrijden. Daar komen andere spanningen en andere emoties bij kijken.’

Twee uit twee: de strafcorner van Den Bosch begint precies op tijd te lopen. Foto: Willem Vernes

Bij Den Bosch begint ook de strafcorner weer te lopen

Het is duidelijk dat Den Bosch precies op tijd op stoom begint te raken. De verdediging stond als een huis en kreeg opnieuw geen velddoelpunt tegen. Matla is inmiddels in bloedvorm en ook de strafcorner begint met twee goals uit twee corners weer te lopen. Het was een vleugje van de bekende machine van Den Bosch dat het publiek in Bilthoven te zien kreeg, vlak voor het begin van de ontknoping van het seizoen.

Matchwinner Matla: ‘We werken het hele seizoen naar de play-offs toe. Wat dat betreft kwam de Europa Cup iets te vroeg. Ik hoop dat we toen op zestig procent waren en we nu richting de honderd procent gaan. We moeten de Bossche mentaliteit nu tonen. De strafcorner begint te lopen – dat hebben we goed getimed, haha – en we hebben gedeeltes van de wedstrijd goed gespeeld. We zijn ook blij dat we het EHL-ticket hebben gepakt. Dat was echt een ding voor ons. Kortom, we beginnen donderdag met een goed gevoel aan de play-offs.’


9 Reacties

 1. pacoh

  Ieder jaar doet SCHC niet echt mee in de titelstrijd. Gaat nu ook niet lukken tegen DB. Er klopt iets niet in de samenstelling van het team. Geld(extern) is er wel. Nu de juiste spelers kopen

 2. robvisser

  Toch wel verrassend. Wat is dat toch met Stichtse? Met zo'n ploeg eindig je toch niet als vierde? Het ontbreken van Merino zal het toch ook niet zijn. Ze hebben wel meer wedstrijden zonder haar gespeeld en los daarvan vind ik niet dat zij degene is die bij SCHC het verschil maakt. Maddie was wat chagrijnig na afloop, maar ze is toch echt zelf degene die weggaat en een bloemetje is dan zo gek nog niet. Ik snap sowieso niet dat spelers in een Olympisch jaar perse weer terug moeten naar hun vaderland, en al helemaal niet een keepster. Hetzelfde zal wel voor Delfina Merino gelden. De ellenlange voorbereiding (meer dan zes maanden) van het Argentijnse team op het WK 2018 heeft hen destijds niet veel gebracht. Nederland heeft het in ieder geval niet nodig. Zeker nu de Pro League er is, met zoveel interlands, zou je toch denken dat je het hele jaar door al genoeg samen speelt.

  1. circlestorm69

   Mee eens. Ik had SCHC ook hoger verwacht. Ze hebben er gedurende de competitie beter voor gestaan maar met uiteindelijk 5x gelijkspel en 3x verlies gaat het niet hard met de punten. Inderdaad Maddie’s keuze maar ik snap wel dat als ze donderdag nog een keer thuis speelt, ze liever dan dat bloemetje zou willen hebben ontvangen.

 3. circlestorm69

  Was een leuke wedstrijd om bij te zijn. Heerlijk dat snelle begin, zoals hierboven beschreven. Die van Pleun was wel even schrikken 🙈 Het was echt veel knapper om hem naast te schieten dan er in. Maar ja, voor DB maakt het uiteindelijk niet uit. Maar toen het 1-1 werd zullen ze nog wel even aan dat moment gedacht hebben. Dat Matla er 4 ipv 3 gemaakt heeft (eentje werd daar aan Hulsen toegekend) konden we niet zien vanaf waar wij stonden. Matla zat sowieso lekker in de wedstrijd. Had van SCHC wel meer verwacht. Zeker thuis. Maar we gaan het zien aankomende week. Het kan nog alle kanten op.

 4. janine-bijlsma

  Dat SCHC met dit team zoveel punten achter Amsterdam en Denbosch en zelfs onder OR eindigt is echt schandalig. Merino, Leurink kopen kopen kopen, maar niks presteren. Als je zo corners uitloopt ga je echt nooit van Denbosch winnen. Coach van schc straalde ook heel veel geloof uit deze wedstrijd. Verder doet de journalist weer goed zijn best om zijn favo team Denbosch uit hun dip te schrijven. Ook Denbosch is nog steeds kwetsbaar en heeft een hele middelmatige keepster en backs, daar liggen echt kansen voor SCHC.

 5. gaston-orozco

  Bijna alle internationals zullen naar vaderland om zich voor te bereiden op OS. Er is een volledig pro league seizoen van januari tot juni, dus hoeven ze niet in HK te spelen. De enige uitzonderingen zijn mogelijk enkele Belgen en mogelijk Duitsers. Non pro league spelers (Harte) zullen waarschijnlijk ook blijven.

 6. cmb-koning

  Huh Janine ? De koele cijfers geven een heel ander licht over de verdediging Den Bosch B en keepster ,11 goals tegen ,Adam 23, Oranje Rood 28 en SCHC 20 . Den Bosch minst gepasseerde verdediging en keepster in de hoofdklasse en de EHL binnen !! Heel knap ! en dat mag ook eens gezegd worden ! Succes donderdag SCHC , Den Bosch, Amsterdam en Oranje Rood. Wij blijven jullie wel allemaal positief realistisch volgen !!!

 7. rosa1991

  Geheel terecht dat Maddie een beetje pissig is, waarom neem je afscheid van iemand na een thuispot dat niet de laatste is?! Beetje vreemd van SCHC

 8. robvisser

  @Rosa1991 'Beetje vreemd' inderdaad, maar niet genoeg om pissig over te worden. Ze was denk ik vooral chagrijnig vanwege het resultaat en dat de vooruitzichten voor SCHC niet gunstig zijn. Misschien vind ze nog wat troost in het feit dat haar Tottenham naar de finale gaat. In het Tottenham vak van de Johan Cruijff ArenA toonde ze zich behoorlijk content met de uitschakeling van Ajax.


Wat vind jij? Praat mee...