Tigges: ‘Verantwoord omgaan met corona hoort er nu bij als topsporter’

In de jacht op de 21ste landstitel krijgt regerend landskampioen Amsterdam net als alle andere teams te maken met de onzichtbare tegenstander: het coronavirus. In deze onzekere tijd, waarin het negeren van de anderhalve meter kan resulteren in een quarantaine van tien dagen en dus het missen van één of meerdere wedstrijden, doet coach Robert Tigges een beroep op de verantwoordelijkheid van zijn speelsters.

De oefenwedstrijd in het Wagener Stadion tegen Laren (9-0 winst) is zondagmiddag precies halverwege, als het kamp van Amsterdam een plekje zoekt voor de bespreking. De kleedkamers zijn te klein voor een groep van twintig en in de rust dus verboden terrein. Tigges en zijn troepen steken vanaf de hoofdtribune het hele veld over en nestelen zich aan de overkant, op de tribune met de houten bankjes. Geroutineerd gaan ze zoveel mogelijk op anderhalve meter afstand van elkaar zitten. Alsof ze er een zesde zintuig voor hebben ontwikkeld.

Coachen doet Tigges de hele wedstrijd niet in de dug-out, maar een rij daarboven. Het Wagener Stadion heeft de luxe van een spelersbank die geïntegreerd is in de hoofdtribune. Waar tijdens de voorbereiding op het nieuwe seizoen wisselspeelsters van andere teams soms nog ouderwets hutjemutje in de dug-out gaan zitten, hijgend en wel, alsof corona niet bestaat, zoeken die van Amsterdam keurig een plek op anderhalve meter afstand op. Is de bank vol, dan nemen ze één of twee rijen daarboven op de tribune plaats.

De teambespreking voor de wedstrijd doet Amsterdam op de hoofdtribune. Foto: Bart Scheulderman

Afstand houden in de dug-out

‘Zo goed en zo kwaad als het kan, proberen we ons aan de maatregelen te houden. We doen er alles aan om ervoor te zorgen dat het virus niet overslaat binnen het team, mocht iemand het hebben opgelopen’, zegt coach Tigges na de wedstrijd, in het clubhuis van Amsterdam.

‘Niemand wil besmet worden. We zijn voorzichtig. Als we in een kring gaan staan, doen we dat op anderhalve meter. Zowel tijdens de wedstrijd als op de training. De rijen boven de dug-out laat ik tijdens de competitie het liefst afzetten, zodat er genoeg ruimte voor ons is. Dat is het voordeel van deze tribune. Hier kan het. Vorige week speelden we bij hdm. Daar was het lastiger. Als begeleiding hebben we toen niet in de dug-out gezeten en sommige wisselspeelsters hingen tegen de boarding aan. Prima. Als we anderhalve meter afstand kunnen houden, doen we dat.’

Aanwinst Freeke Moes scoorde tegen Laren. Foto: Bart Scheulderman

 

Als je besluit naar een feestje te gaan waar twintig man in één huiskamer zit en je loopt daar corona op, dan benadeel je de rest van je team

Wie van de anderhalvemeterpolitie is en met een meetlint de boel controleert, ontdekt deze zondagmiddag ook bij Amsterdam heus wel wat schoonheidsfoutjes. Maar over het algemeen heeft de club uit het Bos de zaakjes op orde. Voorafgaand aan iedere training wordt van elke speelster de temperatuur opgemeten. Maximaal zes speelsters mogelijk tegelijk in de kleedkamer zijn. Maximaal drie daarvan mogen tegelijk douchen, telkens in hetzelfde team van drie. Amsterdam heeft douchegroepjes gemaakt.

Niemand van de ploeg van Tigges is positief getest. Sommige huisgenootjes van hen wel. De hoofdstad is momenteel de plek in Nederland waar het coronavirus zich het snelst verspreid. Een brandhaard. Op iedere hoek van de straat ligt besmetting op de loer.

Tigges: ‘Ik heb een beroep gedaan op het verantwoordelijkheidsgevoel van mijn ploeg. Als je besluit naar een feestje te gaan waar twintig man in één huiskamer zit en je loopt daar corona op, dan benadeel je je team. Daar gaan ze dus ook niet naartoe. Daar vertrouw ik op. Vanavond stond er van een van de meiden een 21 diner op de planning. Dat gaat dus niet door. Verantwoord omgaan met corona hoort nu bij het leven van een topsporter. Als we kampioen willen worden, moeten we daar ook naar handelen.’

Ook in de dug-out houdt Amsterdam anderhalve meter afstand. Robert Tigges coacht vanaf de tribune. Foto: Bart Scheulderman

Jacht op de landstitel

Tegen Laren tankte de ploeg die de concurrentiestrijd aangaat met Den Bosch en SCHC zelfvertrouwen. Met een aantal heerlijke combinaties werd de verdediging van de tegenstander uit elkaar gespeeld. Binnen vier minuten stond het 2-0. Op een gegeven moment was het prijsschieten. De nieuwelingen Freeke Moes (Oranje-Rood), Fay van der Helst en Hester van der Veld (allebei hdm) vonden alle drie het net en Amsterdam liep uit naar 9-0.

Ook met de drie aanwinsten is het winnen van de landstitel het doel, beaamt Tigges. ‘Absoluut. Dat steek ik zeker niet onder stoelen of banken. Maar na een periode van vijf maanden is het nu vooral lekker dat we weer kunnen hockeyen. In de loop van de competitie zien we vanzelf hoe we ervoor staan. Eerst moeten we zorgen dat we de play-offs halen en zo hoog mogelijk eindigen. Vanuit daar zien we wel verder.’


6 Reacties

 1. Eelco Houwink

  Misschien een vreemde vraag - maar als je eerst in een soort college opstelling 1,5 m speerpunt in je voorbespreking maakt maar dan vervolgens 70 minuten als een ongeremde spelers op de tegenstander laat inlopen om de bal te veroveren onder het heilige adagium van “Vroeg storen”, gaat er dan niet een keer een lichtje branden dat er iets niet helemaal klopt c.q. consequent is ?

 2. RobV

  ^ We hebben het over een wedstrijd van 70 minuten (in de week) waarin je overigens niet op ieder moment binnen anderhalve meter van een tegenstander staat. Als je elk risico wilt uitsluiten, dan moet je helemaal niet (of nooit) meer sporten maar dat lijkt me niet gewenst. Belangrijker is denk ik hoe je als sporter omgaat met de resterende minuten die in een week zitten want dat zijn er heel wat meer. Dan is het goed dat de coach benadrukt dat je alles moet doen wat in je eigen macht ligt om te voorkomen dat je het virus oploopt.

  1. Eelco Houwink

   Aha. Dus als ik 10 minuten buiten in de voorbespreking zit, zijn die maatregelen wel nodig en daarna 70 minuten niet meer. En daarna langs de lijn weer wel. Goed verhaal, bedankt !

 3. Alsjeopgoalmiktkanjenooitmissen

  RobV, hoe vaak wordt er getest? Wedstrijd van 70 minuten heeft net zoveel risico als de rest van de minuten in de week.... voorkomen van het virus oplopen is dus net zo groot in die 70 minuten... Ik begrijp niet helemaal het verschil van die 70 min en rest van de minuten... Het is altijd goed als coach, trainer, speler of wie dan ook nu in deze tijd benadrukt dat de regels gehandhaafd dienen te worden.

 4. rancoburgzorg

  Dat hele coronabeleid hangt van verwarring, onzin en inconsequentie aan elkaar. Gisteren nog naar die heerlijke Champions League finale gekeken waar spelers tijdens de wedstrijd boven op elkaar zaten en na de wedstrijd elkaar langdurig omhelsden en aflebberden. De Bayern fans buiten het stadion deden niet anders trouwens.

 5. rustaaagh

  Zou het kunnen dat er een afweging wordt gemaakt van wat er wel en niet stilgelegd moet worden en dat daar doorheen het naleven/handhaven van adviezen en/of regels mbt corona loopt?


Wat vind jij? Praat mee...