Tina Bachmann na 5-2 afstraffing OR: ‘Ben er relaxed onder’

Amsterdam-Oranje-Rood had een topwedstrijd moeten zijn. Een afspiegeling van de krachtsverhoudingen tussen de nummer twee en de nummer vier van de competitie, ruim vijf weken voor het begin van de play-offs. Alleen miste de ploeg uit Eindhoven vijf speelsters, onder wie topscorer Valerie Magis en de Argentijnse spits Maria Granatto. De 5-2 nederlaag deed het Eindhovense kamp daarom niet zoveel.

Kinderlijk eenvoudig gaf Oranje-Rood vijf tegendoelpunten weg. Bij de 3-0 en de 4-0 werd verkeerd gedekt en bij de 1-0 en de 5-0 greep keepster Saskia van Duivenbode niet overtuigend in. Bij de 2-0 verkeek de verdediging zich op een strafcornervariant van Amsterdam. Maar na de afstraffing stond coach Tina Bachmann lachend de pers te woord in de catacomben van het Wagener Stadion. Er was volgens haar niets aan de hand. ‘We hebben verloren, maar ik ben er eigenlijk best relaxed onder. Ik maak me geen zorgen.’

Noodgedwongen stelde het gehavende Oranje-Rood vier A-junioren op. Maria Granatto speelde dit weekend met Argentinië in de Pro League tegen Groot-Brittannië. Centrale verdediger en strafcornerspecialist Valerie Magis, dit seizoen met tien goals clubtopscorer, brak donderdag in de gewonnen halve finale van de Gold Cup tegen Pinoké haar vinger. Aanvoerder Daphne van der Velden laat binnenkort uit voorzorg een echo van haar hart laten maken, iets waarover ze zich geen zorgen maakt. Middenvelder Lisa Scheerlinck is geblesseerd aan haar lever en Fleur Broers heeft een heupblessure.

Valerie Magis met haar arm in het gips. Foto: Koen Suyk

Vijf doelpunten van Amsterdam

Ondanks het gemis van deze vijf afwezigen begon Oranje-Rood niet eens zo slecht aan de wedstrijd. Tot keepster Van Duivenbode zich in de vijfde minuut verkeek op een zwak backhandschot van Marijn Veen dat er nooit in had mogen gaan, maar via de handschoen van Van Duivenbode toch het doel in vloog (1-0). Het was het begin van een sterke fase van Amsterdam, dat af en toe heerlijk combineerde en in het tweede en derde kwart Oranje-Rood bij de strot greep.

Uit de derde strafcorner van Amsterdam, een flats van Lauren Stam, tipte verdediger Kimberly Thompson vijf minuten voor rust glijdend de 2-0 binnen. In het derde kwart kon spits Charlotte Vega helemaal vrij een splijtende pass van Marijn Veen afronden (3-0) en sloeg Sosha Benninga ongedekt een voorzet vanaf de achterlijn van Felice Albers uit de lucht in het doel (4-0). Bij de 5-0 werkte Van Duivenbode een hoge pass van Maria Verschoor niet goed weg met haar lichaam, waarna het voor Vega een koud kunstje was om de bal van dichtbij binnen te schieten.

Wanneer Amsterdam effectiever met de kansen was omsprongen, had de score nog veel hoger kunnen uitvallen. De thuisploeg kreeg via Kitty van Male, Marijn Veen, Charlotte Vega (drie schoten die door Van Duivenbode werden gered) en Yasmin Geerlings (voorlangs) nog zeker vier opgelegde kansen. Lijnstopper Marlena Rybacha redde ook nog twee keer een strafcorner van de achterlijn. Het was voor Oranje-Rood aan een sterk laatste kwart waarin Yibbi Jansen twee strafcorners binnensleepte te danken dat de nederlaag nog enigszins meeviel, al miste Jansen bij een stand van 4-0 nog wel een strafbal en schoot Fiona Morgenstern bij 2-0 op de paal.

Amsterdam-verdediger Kimberly Thompson heeft uit een strafcorner de 2-0 binnengetipt. Foto: Koen Suyk

Gezien de omstandigheden verrast het mij niet dat we hebben verloren. Oranje-Rood-coach Tina Bachmann

‘Gezien de omstandigheden verrast het mij niet dat we hebben verloren. Iedere ploeg die vijf speelsters mist, krijgt het moeilijk tegen Amsterdam. Ik had gehoopt dat we het lang op 0-0 konden houden, maar dat is niet gelukt’, zei Bachmann, die antwoordde niet geschrokken te zijn van de manier waarop haar ploeg de goals eenvoudig weg gaf.

‘De eerste twee doelpunten zijn allebei fouten van ons. Die maken we normaal gesproken niet. Ik vind het stom dat we dat nu wel hebben gedaan, maar liever nu dan in de play-offs. We zijn teleurgesteld dat we hebben verloren, maar voor mij is dit gewoon een nederlaag. Niet meer en niet minder. Als we ons vorige week niet voor de play-offs hadden geplaatst, had ik nu misschien anders gereageerd.’

Op de onderste rij zitten de geblesseerde Valerie Magis, Lisa Scheerlinck en Fleur Broers naast elkaar. Boven Magis zit aanvoerder Daphne van der Velden. Foto: Koen Suyk

Oranje-Rood heeft de plek van Laren definitief overgenomen

Oranje-Rood staat vierde met elf punten voorsprong op Laren, een onoverbrugbaar gat. De tickets voor de play-offs zijn vorige week allemaal al verdeeld. Oranje-Rood heeft de laatste tijd de rol van Laren overgenomen, dat zich samen met Den Bosch, Amsterdam en SCHC jarenlang traditioneel voor de play-offs plaatste.

Onder leiding van coach Toon Siepman werd de hegemonie twee seizoenen geleden doorbroken. De laatste twee jaar streden Laren en Oranje-Rood tot de laatste speelronde om het laatste ticket. Maar Laren is vorig seizoen met Laurien Leurink haar laatste international kwijtgeraakt en is de aansluiting kwijtgeraakt met Oranje-Rood, dat met Lisa Post en Freeke Moes er naast Laura Nunnink juist twee internationals heeft bijgekregen. De competitie is welbeschouwd terug bij af.

De Gold Cup moet Oranje-Rood leren finales te spelen en een prijs te winnen

Donderdag plaatste Oranje-Rood zich voor de finale van de Gold Cup tegen Hurley. Amsterdam en Den Bosch hebben zich dit seizoen niet ingeschreven voor het bekertoernooi en SCHC stelde in de kwartfinale tegen Oranje-Rood niet het sterkte team op. De selectie van Oranje-Rood wilde juist graag meedoen aan de Gold Cup. Het moet hen leren finales te spelen en een prijs te winnen.

Het past in de stappen die Oranje-Rood de laatste jaren aan het zetten is, van een middenmoter naar een play-off-deelnemer. De ambities in Eindhoven zijn groot. Niet voor niets werd twee jaar geleden geprobeerd enkele internationals van Den Bosch, onder wie Lidewij Welten, binnen te hengelen. Oranje-Rood is nu twee keer op rij vierde in de competitie gewonnen en heeft het gat met de top drie dit jaar verkleind, al dreigt de ploeg van Bachmann na de nederlaag tegen Amsterdam opnieuw vierde te worden. Met nog drie wedstrijden te gaan is de achterstand op nummer drie SCHC drie punten.

Yibbi Jansen heeft de eer namens Oranje-Rood enigszins gered en een van haar twee rake strafcorners binnengesleept. Foto: Koen Suyk

‘We willen nu echt weerstand in de play-offs gaan bieden’

‘We hebben de afgelopen twee jaar ervaring opgedaan in de halve finale van de play-offs. Nu zijn we klaar voor de volgende stap. Wat we nu willen bereiken, is het neerzetten van een topprestatie in de halve finale’, zegt Bachmann, die verwacht dat ze in de play-offs weer over alle vijf de afwezige speelsters kan beschikken.

‘We zijn een andere ploeg dan bijvoorbeeld Stichtsche of Amsterdam. We hebben andere kwaliteiten. Tegen die ploegen, die aanvallend goed spelen, kunnen wij met onze manier van verdedigen normaal gesproken best goed partij bieden. Wij zijn dus niet al tevreden met het feit dat we nu in de play-offs staan. We willen nu ook echt weerstand gaan bieden. Nu begint het seizoen eigenlijk pas.’


Wat vind jij? Praat mee...