Valerie Magis had de Hoofdklasse na al die jaren wel gezien

Het was oud-teamgenoot Stephanie de Groof die Valerie Magis (27) verleidde om na een jaar of tien in Eindhoven voor Oranje-Rood en Oranje Zwart te hebben gespeeld de overstap naar Dragons in Brasschaat te maken. ‘De Belgische competitie is minder voorspelbaar dan de Nederlandse.’

Als A-junior kwam Magis binnen bij Oranje Zwart, de voorganger van Oranje-Rood. Ze maakte in de loop der jaren mee hoe Dames 1 door een kwaliteitsinjectie transformeerde van een degradatiekandidaat tot een gerespecteerde top vier ploeg, die de laatste drie jaar de play-offs haalde. Maar het nieuwe was er na al die tijd wel af.

Valerie Magis op de kop van de cirkel bij Oranje-Rood samen met Yibbi Jansen. Foto: Willem Vernes

Aan het begin van het seizoen kun je al uittekenen wie de play-offs gaan halen en wie om het landskampioenschap strijden. Valerie Magis vindt de Livera Hoofdklasse Dames te voorspelbaar

Magis: ‘Ik speel nu al jaren in de Hoofdklasse bij dezelfde club. Het is een sterke competitie, maar aan het begin van het seizoen kun je al uittekenen wie de play-offs gaan halen en wie om het landskampioenschap strijden. Het is allemaal wel erg voorspelbaar. Ik was echt toe aan wat anders. Ik miste een bepaalde spanning. In de Belgische competitie is het ieder jaar een verrassing welke teams de play-offs halen. De clubs, de kleedkamers, de velden: ik ken ze allemaal nog niet. Het wordt een compleet nieuw avontuur voor me.’

De 35-voudig international, die met Oranje brons op de HWL en het EK van 2013 en op de Champions Trophy van 2014 won, kreeg dit seizoen bij Oranje-Rood het vertrouwen van haar coach Tina Bachmann. Zij gaf haar bij het nemen van de strafcorner de voorkeur boven talent Yibbi Jansen, omdat Magis onvoorspelbaarder is, omdat zij kan slepen, flatsen en slaan. Dat vertrouwen betaalde Magis terug met negen goals. Achterin vond ze eindelijk haar ideale positie, na jaren door het elftal te hebben gezworven. Een terugkeer in het Nederlands team was geen optie meer. Bondscoach Alyson Annan heeft Magis te kennen gegeven haar niet meer voor Oranje op te roepen.

Valerie Magis tijdens de Rabo Super Serie in 2017 naast Pien Sanders en Lisanne de Lange als international van Oranje. Foto: Willem Vernes

Niet meer in beeld bij Oranje

‘Ik ben een paar jaar op rij door Stephanie de Groof (die in 2017 na twee seizoenen Oranje Zwart en één seizoen Laren naar Dragons vertrok) gevraagd om de overstap naar Dragons te maken. Voorheen kwam het steeds te vroeg, omdat ik nog in beeld was bij het Nederlands elftal. Nu dat niet meer het geval is, heb ik besloten om de sprong te wagen,’ zegt Magis, die niet de enige speelster is die bij Oranje-Rood vertrekt.

Fleur Broers volgt haar pad naar Dragons. Yibbi Jansen vertrekt naar SCHC, Shihori Oikawa keert terug naar Japan, Maud Renders gaat een jaar reizen en tweede keepster Sarah Sinck gaat in Amerika studeren en hockeyen. Het ziet er naar uit dat Oranje-Rood opnieuw aan een topploeg moet bouwen en een aantal versterkingen binnen moet halen om de plek in de top vier vast te houden en het gat met de top drie niet te groot te laten worden. Maar de keuzes van de andere speelsters hebben haar niet beïnvloed, zegt Magis, die zin heeft in de nieuwe rol die ze bij Dragons krijgt.

‘De meeste Belgen hebben een andere mentaliteit dan wij Nederlanders. Wij zijn harder, meer bikkels. Ik ben een bijtertje en wil mijn werklust overbrengen op de rest van de selectie. Iedere week presteren. Ook op de training. Dát wil ik overbrengen. Ik heb een mooie tijd gehad bij Oranje-Rood, maar deze kans kon ik niet meer laten liggen.’


8 Reacties

 1. rancoburgzorg

  Madammeke Magis is niet gewoon ook vertrokken omdat Dragons meer betaalt? Mag toch gewoon gezegd worden? Of de dames in de NL competitie "harder en meer bikkel" zijn, waag ik te betwijfelen. De Belgische damescompetitie is iig een stuk zwakker (de laatste 2 a 3 teams zijn zelfs écht heel erg zwak), maar bovenin de competitie spelen ze zonder genade betonhockey, hebben ze maling aan juffrouwtjes met leuk haar of gelakte nagels en is er op de PC's altijd een kamikazeloopster in de verdediging voorzien. Ik denk dat er na dit interview bij een PC een aantal van die uitloopsters nog iets harder doorlopen op Magis als ze een pc mag slepen. We blijven haar volgen.

 2. gaston-orozco

  Mooi interview en begrijpelijke redenen. Vergat ook dat ze al 27 is. Een leuk avontuur voor het einde. En OR komt ook Granatto zeker niet terug? Zou een verrassing zijn in een pre-OS jaar.

 3. robvisser

  Zou best kunnen dat het in de Belgische competitie minder hard is. Waarschijnlijk kan Valerie daar beter over oordelen dan wij. In de België-Nederland confrontatie viel overigens op dat Ambre Ballenghien als een waanzinnige insloeg op de rug van Xan de Waard, maar misschien was dat een zeldzaam incident (wat overigens met rood bestraft had moeten worden). Het lijkt een leegloop bij Oranje-Rood. Yibbi Jansen voelde zich (terecht, denk ik) ondergewaardeerd en ook andere goede speelsters zijn inmiddels vertrokken.

 4. pietersmits

  @RobV Ik vind je beschrijving van de reactie van Ambre Ballenghien erg overdreven en daarmee onjuist. Yibbi Jansen lijkt me gewoon vanwege haar studie te vertrekken en of ze bij O-R ondergewaardeerd werd zullen we de komende jaren zien.

 5. marijeknuvers

  Dat er een probleem is bij O-R lijkt me duidelijk. Ik vraag me af hoe ze het op gaan lossen. "Talenten" halen van elders is niet echt goed bevallen en toch zullen ze versterking moeten krijgen. Ze zijn volop aan speelsters aan het trekken bij andere clubs in ieder geval.

 6. ruurdjanrauwerda

  Ze komt met haar uitspraken over Belgische speelsters best wel als een "Ollander" over. En Nederlanders hebben gemiddeld genomen bij onze zuiderburen al de reputatie zo bescheiden te zijn ! 😉😄

 7. willtherese

  Veel succes Valerie. Je bent een toffe meid. Gaan je missen

 8. adrievandeparel

  Ik had je liever in Nederland zien hockeyen Valerie want dat kan je ! Volgend jaar ben je nog maar 28 en kan je daarna nog Kampioen van Nederland (en hopelijk Europees Kampioen) worden. Maartje Paumen werd bij diezelfde club op haar 32e ook weer Kampioen, voor de 11e keer zelfs. Voor jou geldt beter laat dan nooit. Ik wens je veel succes in België en ik zie je volgend seizoen graag terug in de Hoofdklasse.


Wat vind jij? Praat mee...